ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energia regenerabilă este în creștere în regiunea CEE ̸ SEE | Wolf Theiss prezintă ghidul pentru anul 2022

15 Iunie 2022   |   BizLawyer

"Am reunit experții juridici din fiecare dintre birourile noastre Wolf Theiss pentru a elabora un ghid cuprinzător axat pe reglementările și pe alte elemente cheie care anunță o transformare iminentă și fără precedent a sectorului energetic din regiunea noastră", subliniază Bryan Jardine, Managing Partener al biroului Wolf Theiss din București, coordonator regional al practicii Wolf Theiss în domeniul energiei regenerabile în și editor al ghidului.

Bryan Jardine, Managing Partener al biroului Wolf Theiss din Bucuresti, coordonator regional al practicii Wolf Theiss în domeniul energiei regenerabile

 
 
Wolf Theiss a publicat cea mai nouă ediție a ghidului său cuprinzător "Generarea de energie electrică din surse regenerabile în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est" pentru 2022. Acesta reflectă principalele modificări ale legislației privind energia electrică din surse regenerabile în 12 țări din această regiune.

Începând cu 2020, obiectivele ambițioase adoptate de statele membre ale Uniunii Europene pentru anul 2030 s-au dovedit a fi un catalizator important pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CEE/ SEE) în ultimii doi ani. Între timp, conflictul recent și în curs de desfășurare din Ucraina subliniază urgența și nevoia sporită de securitate energetică pentru toate țările europene, pe măsură ce acestea încearcă să diminueze vulnerabilitatea și dependența față de importurile de petrol și gaze din Rusia.


Aceste evoluții, împreună cu îmbunătățirile tehnologice în ceea ce privește generarea și stocarea energiei electrice din surse regenerabile de energie (RES-Electricity - electricity from renewable energy sources), ar trebui să stimuleze creșterea investițiilor regionale în acest sector. Prin urmare, legile și reglementările care guvernează producția de energie electrică din surse regenerabile în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est rămân de interes major.

"Am reunit experții juridici din fiecare dintre birourile noastre Wolf Theiss pentru a elabora un ghid cuprinzător axat pe reglementările și pe alte elemente cheie care anunță o transformare iminentă și fără precedent a sectorului energetic din regiunea noastră", subliniază Bryan Jardine, Managing Partener al biroului Wolf Theiss din București, coordonator regional al practicii Wolf Theiss în domeniul energiei regenerabile și editor al ghidului.

În cel mai nou ghid al său, Wolf Theiss prezintă cele mai importante evoluții legate de producția de energie din surse regenerabile în această regiune. Iată câteva dintre cele mai relevante rezultate din fiecare ţară:

•    Guvernul austriac a stabilit obiective ambițioase de protecție a climei, definite în planul guvernamental #mission2030. Primul mare obiectiv al #misiunii2030 - creșterea ponderii energiei din surse regenerabile în consumul brut de energie la 46-50% până în 2030 - este pe cale să fie atins, deoarece, la nivelul anului 2018, 33,4% din consumul total de energie și 73,1% din consumul de electricitate au fost deja produse din surse regenerabile.

•    În prezent, Polonia deține o poziție de lider printre producătorii europeni de hidrogen, cu o producție anuală de aproximativ 1,3 milioane de tone. Cu toate acestea, acest hidrogen este produs prin procese care utilizează combustibili fosili. Datorită dezvoltării intensive a proiectelor de energie regenerabilă în Polonia, aceasta poate fi o destinaţie propice pentru investițiile în tehnologii verzi în vederea producerii hidrogenului. Potențialul pentru hidrogenul "verde" a fost identificat atât de mediul de afaceri, cât și de guvern.

•    La sfârșitul anului 2021, capacitatea solară din Ungaria a ajuns la 1.829 MW. Aceasta reprezintă o creștere de 422 MW comparativ cu anul 2020.

•    Având în vedere ponderea relativ mare a surselor nucleare în producția de energie electrică și ponderea mare a gazelor naturale în industria de încălzire, Slovacia are unul dintre cele mai scăzute niveluri de emisii de energie din UE.

•    Transporturile reprezintă un sector care are o influență semnificativă asupra consumului de energie în Slovenia și, prin urmare, asupra eforturilor de îndeplinire a obiectivelor politicii energetice și de mediu, în special în ceea ce privește atingerea obiectivului legat de ponderea RES în consumul final brut de energie. În prezent, 10,9% din consumul total de energie în sectorul transporturilor provine din surse regenerabile de energie.

•    La 1 ianuarie 2022, în Cehia a intrat în vigoare un amendament la "Legea privind promovarea", care a instituit un nou tip de schemă de sprijin, cunoscut sub numele de "bonus de licitație".

•    În ultimii doi ani, nu s-au înregistrat progrese semnificative în sectorul RES din Bosnia și Herțegovina. Instituțiile de acolo au lucrat la reformarea schemei de susţinere a RES cu sprijinul organizațiilor internaționale, dar fără succes.

•    Ucraina intenționează să crească ponderea RES-Electricity la 25% până în anul 2035. Astfel, va fi nevoie de investiții semnificative și susținute în noi capacități de energie regenerabilă, în rețele de stocare și de transport. Pe parcursul anului 2018, capacitatea instalată de energie solară a crescut cu 87%, cea eoliană cu 15% și cea de biocombustibili cu 33%, determinată în principal de "ultima șansă" de a se încadra în regimul de tarifare verde până în 2020.

•    În noiembrie 2020, Serbia a semnat Declarația de la Sofia privind Agenda Verde pentru Balcanii de Vest, care face parte din inițiativa UE de a include țările din Balcanii de Vest în eforturile de a face ca Europa să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Ca urmare, Serbia a adoptat și legea privind schimbările climatice, având ca obiectiv principal decarbonizarea industriei și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

•    În perioada 2020 - 2030, se preconizează o creștere de cel puțin 2 645 MW a capacității instalate nete a instalațiilor de producție de energie electrică care utilizează energie regenerabilă în Bulgaria.

•    La 8 decembrie 2021, parlamentul croat a adoptat noua Lege RES 2021, care a intrat în vigoare la 23 decembrie 2021. Legea RES 2021 stabilește obiectivul Croației în materie de energie regenerabilă la 36,6 % din consumul final brut de energie până în 2030.

•    În decembrie 2021, Guvernul României și-a prezentat intenția de a aproba o nouă schemă de sprijin cu contracte pentru diferență (CfD - contracts for difference) ca mijloc de promovare a investițiilor în energie nucleară și regenerabilă în România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 58 / 221
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
Cum te poți alătura firmei Mitel & Asociații ca tânăr stagiar și ce te așteaptă după | Magda Dima, Partener: ”Vrem să atragem jucători de echipă determinați și pasionați, viitori profesioniști ai Dreptului compatibili cu cerințele, standardele și principiile societății. Ne dorim alături avocați deschiși, care se pot adapta la situații neprevăzute, sunt proactivi, competitivi și conștienți de responsabilitatea pe care o au față de clienți”
Avocatul joacă unul dintre cele mai importante roluri pentru păstrarea echilibrului în democrație, însă profesia a cunoscut o pierdere constantă a prestanței în raport cu rolul său în societate și în statul de drept | Octavian Popescu: Cred că toți cei implicați în conducerea profesiei trebuie să promoveze politici care să aibă aptitudinea de a crea și menține independența acestei profesii. Scopul comun este dezvoltarea avocaturii și menținerea statutului de elită intelectuală
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...