
Schoenherr: soluții pentru creditorii financiari multipli ai unei companii aflate în stare de dificultate
19 Martie 2023
BizLawyerSchoenherr este o firmă regională de avocatură, activă în Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, unde operează 15 birouri.
![]() |
Intrarea unei companii în stare de dificultate este un semnal de alarmă inclusiv pentru creditorii săi. Lucrurile se complică, la nivel practic, atât pentru creditori, cât și pentru debitor atunci când compania respectivă are credite de la mai multe instituții financiare. Din punct de vedere juridic, astfel de situații necesită o atentă gestionare a aspectelor financiar-bancare ce țin de restructurarea creditelor, a riscurilor de încălcare a regulilor de concurență, precum și a (dez)avantajelor ce ar putea rezulta din procedurile de prevenire a insolvenței debitorului sau din declanșarea procedurii de insolvență.
„Creditorii financiari multipli ai unei companii aflate în stare de dificultate au de decis împreună asupra strategiei optime de urmat – iar «împreună» este cuvântul cheie aici. Soluția aleasă trebuie să țină cont de particularitățile cazului și situația împrumutatului. Abordările obișnuite în trecut (de exemplu, standtsill convențional) trebuie regândite și ajustate la noul regim de prevenire a insolvenței, introdus de modificările legislative din vara anului 2022‟ – a declarat Matei Florea (partner), coordonatorul practicii specializate în financiar-bancar a Schoenherr și Asociații SCA, în cadrul unui eveniment organizat recent de firma de avocatură.
„Creditorii financiari multipli ai unei companii aflate în stare de dificultate au de decis împreună asupra strategiei optime de urmat – iar «împreună» este cuvântul cheie aici. Soluția aleasă trebuie să țină cont de particularitățile cazului și situația împrumutatului. Abordările obișnuite în trecut (de exemplu, standtsill convențional) trebuie regândite și ajustate la noul regim de prevenire a insolvenței, introdus de modificările legislative din vara anului 2022‟ – a declarat Matei Florea (partner), coordonatorul practicii specializate în financiar-bancar a Schoenherr și Asociații SCA, în cadrul unui eveniment organizat recent de firma de avocatură.
„Părțile implicate pot opta pentru diverse opțiuni de restructurare pre-insolvență. Indiferent de calea aleasă, cooperarea strânsă între finanțatori, cooperarea deschisă a acestora cu debitorul, încrederea între părțile implicate și înțelegerea comună a obiectivelor se numără printre elementele cheie care vor permite limitarea expunerilor instituțiilor financiare și protejarea debitorului‟ – a adăugat Iustin Armașu (local partner), specializat în litigii, arbitraje, insolvență și reorganizare în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.
Totodată, indiferent de soluția practică aleasă, proiectele care implică restructurarea creditelor acordate de către mai multe instituții financiare aceleiași companii implică o serie de limitări de dreptul concurenței. „Instituțiile financiare implicate în restructurarea creditelor acordate aceleiași companii trebuie să fie foarte atente să asigure conformarea cu regulile de dreptul concurenței atât în interacțiunile dintre creditori, cât și în comportamentul acestora față de debitor. Evaluarea poziției creditorilor, schimbul de informații necesare pentru o restructurare de succes vs. limitările impuse de normele de concurență și, nu în ultimul rând, comportamentul creditorilor ulterior unui standstill sunt punctele fierbinți care necesită atenție sporită‟ – a declarat Georgiana Bădescu (partner), coordonatoarea practicii specializate în dreptul UE și dreptul concurenței a Schoenherr și Asociații SCA.
Schoenherr este o firmă regională de avocatură, activă în Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, unde operează 15 birouri. Firma este prezentă în România din anul 1996, oferind servicii de asistență juridică în principalele arii de practică relevante pentru activitatea companiilor locale și multinaționale. Schoenherr și Asociații SCA este recomandată de principalele organisme independente de cercetare a pieței de avocatură (Chambers, Legal500, IFLR1000), inclusiv în domeniile financiar-bancar, dreptul concurenței, insolvență și reorganizare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 92 / 283 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...