ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Specialiști de anvergură din țară și străinătate participă, în premieră, la primul summit internațional în domeniul Parteneriatului Public-Privat. Eveniment organizat de Țuca Zbârcea & Asociații și IFC, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam

16 Mai 2023   |   BizLawyer

Evenimentul reunește demnitari de rang înalt din România, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, experți în structurarea legală, tehnică și economico-financiară a proiectelor de PPP, precum și specialiști în implementarea efectivă a unor investiții cheie în regim de PPP în sectorul infrastructurii de transport și infrastructurii sociale din mai multe jurisdicții.

 
 

Summit-ul internațional „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România” are loc marți, 16 mai 2023, la București. Este cel mai amplu eveniment dedicat proiectelor de investiții în sectoare cheie ale economiei prin mecanismul Parteneriatului Public Privat (PPP), desfășurat cu participarea consultanților din cadrul International Finance Corporation (IFC), Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), avocaților de la Țuca Zbârcea & Asociații, reprezentanților fondului de investiții în infrastructură Meridiam și ai autorităților administrației publice centrale și locale.

Societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam organizează summit-ul internațional cu tema „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România”.

Evenimentul reunește demnitari de rang înalt din România, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, experți în structurarea legală, tehnică și economico-financiară a proiectelor de PPP, precum și specialiști în implementarea efectivă a unor investiții cheie în regim de PPP în sectorul infrastructurii de transport și infrastructurii sociale din mai multe jurisdicții.

Contextul în care se derulează acest summit nu este întâmplător – numeroase state învecinate implementează anual un număr considerabil de proiecte de succes în domeniul infrastructurii de transport și social, structurate prin utilizarea Parteneriatului Public-Privat. România are, la rândul ei, o legislație specifică în domeniul Parteneriatului Public-Privat, dar proiectele importante întârzie să apară. Acesta este motivul invitației pe care am lansat-o unor specialiști de anvergură din multiple jurisdicții, cu o carieră impresionantă în structurarea unor proiecte majore de investiții în infrastructură, pentru a ne împărtăși lecțiile învățate, dar și dificultățile cu care s-au confruntat”, consideră Florentin Țuca, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații.De asemenea, Iuliana Leon, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații ne-a declarat: „Fără doar și poate, sporirea potențialului Parteneriatului Public-Privat și utilizarea lui pe scară largă în structurarea proiectelor majore de infrastructură din România este o urgență reală. Găzduit în premieră la București, acest summit creează un context propice pentru interacțiunea dintre reprezentanții autorităților administrației publice centrale și locale, pe de o parte, și investitorii privați și instituțiile finanțatoare cu experiență îndelungată în domeniul proiectelor de infrastructură, pe de altă parte. La finalul discuțiilor din cadrul celor patru panele, lectori cu experiență relevantă în domeniu vor identifica cele mai potrivite soluții pentru eliminarea constrângerilor și a limitărilor de natură legislativă în pregătirea proiectelor, combinarea finanțărilor private cu finanțarea publică și, nu în ultimul rând, pentru înțelegerea aprofundată a filosofiei și a avantajelor utilizării extinse a Parteneriatului Public-Privat prin comparație cu achizițiile publice tradiționale”.

„Proiectele de investiții din sectorul transporturilor ocupă, în continuare, cea mai mare pondere din ansamblul proiectelor structurate în regim de Parteneriat Public-Privat din întreaga lume. Pe lângă autostrăzi, proiectele prin mecanismul PPP vizând construirea și operarea liniilor de mare viteză, gărilor și mentenanța căilor ferate implementate cu succes în alte jurisdicții, precum și a porturilor trebuie să se înscrie printre prioritățile autorităților din România, ca să sporească atractivitatea transportului feroviar”, recomandă Mariana Ioniță, Secretar General în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) va influența decisiv piața Parteneriatului Public-Privat din România, prin implementarea principiilor și recomandărilor emise de OCDE, implementarea principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, și, nu în ultimul rând, crearea unui mediu investițional atractiv. Gradul de sofisticare în atragerea finanțării proiectelor de PPP a condus la crearea cadrului legal de către Ministerul Finanțelor în vederea emiterii obligațiunilor verzi care vor putea fi utilizate pentru finanțarea proiectelor prin acest mecanism”, punctează Mihai-Călin Precup, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor.

 „Cunoaștem în detaliu dificultățile pe care le întâmpină partenerii publici în structurarea proiectelor de Parteneriat Public-Privat. Vă împărtășesc faptul că Ministerul Finanțelor, prin Unitatea de management a investițiilor publice, dorește să asigure un mediu de înaltă calitate în pregătirea proiectelor de Parteneriat Public-Privat, în concordanță cu Bunele Practici Internaționale. În concret, cadrul legal existent va fi completat curând prin emiterea unor ghiduri și metodologii destinate pregătirii proiectelor în domeniile prioritare, prin aplicarea unor criterii de selecție pentru viitoarele proiecte de Parteneriat Public-Privat”, anunță Dana Galben, Șef Serviciu Unitatea de management a investițiilor publice, Ministerul Finanțelor.


Julia Prescot,
Partner și Chief Strategy Officer al grupului de infrastructură Meridiam, precizează că „implicarea sectorului privat în dezvoltarea proiectelor de infrastructură majore permite integrarea eficientă a etapelor de construire și operare, contribuie la oferirea de servicii de calitate și, nu în ultimul rând, plasează beneficiarul în centrul ofertei depuse, prezervând în același timp echidistanța sectorului public. Structurarea de înaltă calitate a procedurilor de atribuire, expertiza solidă și experiența relevantă anterioară în dezvoltarea cu succes a proiectelor de infrastructură în Europa de Est, precum și corelarea intereselor între părțile interesate din sectorul public și cel privat sunt, în opinia noastră, cruciale pentru asigurarea succesului pe termen lung al acestor tipuri de proiecte”. 


Summit-ul internațional cu tema „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România” este organizat de societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam și al partenerului media Ziarul Financiar.

Evenimentul are loc în data de 16 mai, la București și se adresează în principal reprezentanților autorităților administrației publice și centrale, cu atribuții în domeniu, și reprezentanților investitorilor din mediul privat - fonduri de investiții, bănci, companii din sectoarele autostrăzi, porturi, aeroporturi, metrou, căi ferate, inclusiv firme de construcții și materiale de construcții.

Accesul la acest eveniment este gratuit și se face exclusiv în baza confirmării primite din partea organizatorilor ulterior înscrierii pe site-ul dedicat summit-ului.

Agenda integrală și detalii privind procedura de înscriere sunt disponibile aici

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 17 / 222
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Addleshaw Goddard a recrutat-o pe românca Ioana Knoll-Tudor pe poziția de partener. Ea are misiunea de a lansa practica de arbitraj internațional a biroului din Paris și de a consolida practica globală de arbitraj internațional a firmei
Filip & Company își consolidează practica de Real estate prin cooptarea Ioanei Grigoriu în poziția de counsel
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Înscrierile se fac până pe 9 octombrie
MergerMarket - Deal Drivers: EMEA HY 2023 | Ce a fost mai rău a trecut, sunt semne de revenire a creșterii în piața de M&A din regiunea EMEA, după ce factorii de risc au scăpat de sub controlul dealmakerilor în primul semestru. TMT și I&C vor fi reginele tranzacțiilor în următoarele 12 luni. Evoluția pe domenii și cele mai active firmele de avocați din fiecare sector
LegiTeam: MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi | Restructurare & Insolvență | Litigii
Ce sume au primit firmele de avocați implicate în arbitrajul ICSID inițiat de Gabriel Resources după ce a pierdut proiectul aurifer Roșia Montană și cu cât au fost plătiți arbitrii. White & Case LLP și TZA s-au luptat timp de 8 ani cu LDDP și Lalive, iar acum se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de aprox. 4,4 miliarde usd
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
Avocații i.Lo | Legal Design obțin o soluție de referință într-o procedură de achiziție publică a unui contract cu o valoare estimată totală de peste 6 milioane Euro
NNDKP, desemnată Firma Anului în România în Dispute Fiscale de către International Tax Review. Distincția confirmă încă o dată rezultatele excepționale obținute de consultanții fiscali și de avocații NNDKP din cadrul CELF pe parcursul ultimului an
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...