ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MEC: 8 universităţi vor pilota, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic

18 Iunie 2020   |   AGERPRES

În termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial, ARACIS va adopta standardele specifice de calitate privind evaluarea programelor de studii universitare de tip master didactic, în conformitate cu cerinţele cuprinse în Metodologia anexă la ordin.

 
 
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a semnat Ordinul privind înfiinţarea şi organizarea programelor universitare de master didactic.

Acesta a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial al României, informează un comunicat al Ministerului Educaţiei, transmis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, opt universităţi vor pilota, în anul universitar 2020 - 2021, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învăţământ cu frecvenţă.

În termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial, ARACIS va adopta standardele specifice de calitate privind evaluarea programelor de studii universitare de tip master didactic, în conformitate cu cerinţele cuprinse în Metodologia anexă la ordin. Ulterior, în cel mult 45 de zile calendaristice de la publicarea ordinului, universităţile vor depune dosarele pentru evaluare în vederea acreditării la ARACIS.


Masterul didactic este un program de formare iniţială pentru cariera didactică, prevăzut încă de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale din 2011, ce nu a fost pus până acum în implementare, precizează comunicatul MEC.

Programul de studii de master didactic va avea o durată de doi ani şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică. Aceştia se pot înscrie la masterul didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă, dar pot opta şi pentru o a doua specializare din cadrul aceluiaşi domeniu fundamental, aferent celui înscris pe diploma de licenţă sau echivalentă.

Domeniile fundamentale sunt: matematică şi ştiinţele naturii, ştiinţe inginereşti, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte, ştiinţa sportului şi educaţiei fizice.

Masterul didactic se poate organiza în universităţi, în parteneriat între departamentele/ facultăţile de profil şi structuri instituţionale (departamente/ facultăţi) cu profil psihopedagogic. O universitate poate organiza programul de studii de master didactic pentru unul sau mai multe domenii de licenţă.

În vederea implementării optime a programului de studii de master didactic, universităţile care ofertează şi implementează programul stabilesc relaţii de colaborare, pe baza unor protocoale/ contracte, cu alte universităţi, unităţi de învăţământ şi instituţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, autorităţi locale, mediul de afaceri, organizaţii neguvernamentale.

Pentru realizarea pregătirii practice de tip practică pedagogică din cadrul programului de studii universitare de master didactic se constituie o reţea de unităţi de învăţământ preuniversitar, denumite şcoli de aplicaţie, dintre acestea universităţile urmând a le selecta pe cele care îndeplinesc criteriile specifice proprii.

De asemenea, pentru a asigura adecvarea formării în cadrul masterului didactic la problemele reale ale şcolii, învăţarea şi cercetarea didactică se derulează în parteneriat, respectiv profesor din mediul academic (tutore) - student - profesor din şcoala de aplicaţie (profesor-mentor).

"Încă de la preluarea mandatului de ministru m-am angajat ca primele programe de masterat didactic să înceapă din această toamnă. În cazul mai multor specializări se simte nevoia de un număr mai mare de cadre didactice calificate. Va fi un program pilot, 400 de viitori profesori vor avea acces la formare iniţială de calitate, cu mai multă învăţare practică, cu sprijin din partea unui mentor", a declarat Monica Anisie, citată în comunicat.

Universităţile care vor organiza programe de master didactic, pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020 - 2021 sunt:

* Universitatea Politehnică din Bucureşti - 50 de locuri
* Universitatea din Bucureşti - 50 locuri
* Academia de Studii Economice din Bucureşti - 50 de locuri
* Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - 50 de locuri
* Universitatea "Ovidius" din Constanţa - 50 de locuri
* Universitatea din Craiova - 50 de locuri
* Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi - 50 de locuri
* Universitatea de Vest din Timişoara - 50 locuri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 105 / 135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...