ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Digitalizarea instanțelor, urmată de implementarea ședințelor de judecată online, reprezintă un veritabil progres, așteptat de multă vreme, spun litigatorii SAA. Roxana Catea, Managing Associate: Normalitatea în litigii, astfel cum o percepeam anterior pandemiei, nu credem că va reveni, ceea ce nu este în detrimentul justițiabililor

25 Iunie 2020   |   Ștefania Enache

În timpul crizei medicale, avocații au primit mandate noi, în special din partea societăților cele mai afectate de măsurile adoptate pentru prevenirea COVID-19, și anume a retailerilor. În plus, mandatele SAA recente vizează asistența și reprezentarea juridică acordată unor francizori din domeniul serviciilor.

Roxana Catea, Managing Associate în cadrul Stratulat Albulescu & Asociatii

 
 
Litigatorii și-au reluat în forță activivitatea în instanțe, după cele trei luni în care cele mai multe dintre procese au fost suspendate. De altfel, toate casele de avocatură se așteaptă ca, după ridicarea stării de urgență, să crească semnificativ numărul litigiilor generate de contextul actual al pandemiei COVID-19.„Astfel putem vorbi despre potențiale litigii de muncă (determinate de unele desființări de posturi, reorganizări în cadrul companiilor etc), litigii în sectorul de retail (având în vedere actualele neînțelegeri dintre proprietarii de mall-uri și chiriași), litigii contravenționale (generate de contestarea sancțiunilor impuse pe perioada stării de urgență), precum și orice alte litigii cauzate pe fondul unor dezechilibre economice înregistrate în perioada stării de urgență”, declară Roxana Catea, Managing Associate în cadrul Stratulat Albulescu & Asociații (SAA).


În perioada în care instanțele au oprit motoarele, departamentul specializat din cadrul firmei de avocatură a înregistrat o creștere semnificativă a activității, din cauza efervescenței cu care firmele au acționat în a solicita asistență pre-litigioasă rapidă. „În calitate de avocați orientați în general spre business-ul unui client, am venit în întâmpinarea acestora cu sfaturi juridice menite să prevină anumite situații problematice, cauzate de restricțiile impuse de starea de urgență. Echipa noastră de litigii a avut de gestionat mandate din arii de practică distincte, care cuprind dreptul muncii, concurența, dreptul familiei, contencios administrativ etc. În această perioadă, departamentul de litigii s-a concentrat pe asistența prelitigioasă a clienților de corporate și retail, în special, sens în care menționăm numeroasele mandate primite ca urmare a restricțiilor impuse de Ordonanțele militare. Un câștig deosebit îl reprezintă soluția obținută într-un dosar de ordonanță președințială, în care instanța a admis solicitarea noastră de amânare a ratelor aferente chiriei pentru perioada stării de urgență”, precizează Roxana Catea.
În timpul crizei medicale, avocații au primit mandate noi, în special din partea societăților cele mai afectate de măsurile adoptate pentru prevenirea COVID-19, și anume a retailerilor. În plus, mandatele SAA recente vizează asistența și reprezentarea juridică acordată unor francizori din domeniul serviciilor.

Cu siguranță, unul dintre cele mai complexe și spectaculoase mandate din ultima perioada este Hervis - amânarea la plată a chiriei pentru spațiile comerciale din cadrul spațiului comercial Vivo din Cluj. Mai precis, firma de avocatură Stratulat Albulescu a asistat cu succes retailerul de echipamente sportive Hervis Sports & Fashion S.R.L. obținând o decizie fără precedent, emisă de către Tribunalul Specializat Cluj, respectiv amânarea obligației de plată pentru o parte din chiria aferentă spațiilor comerciale din cadrul centrului comercial Vivo din Cluj, deținut de grupul imobiliar Immofinanz. Tribunalul a admis cererea de ordonanță președințială formulată de Hervis și, în consecință, a dispus amânarea obligației de plată pentru 70% din chiria, taxa pentru servicii și taxa de marketing pentru luna mai, până la soluționarea în prima instanță a fondului cauzei. Decizia este una extrem de importantă, întrucât instanța nu ar fi admis această cerere dacă nu ar fi considerat că solicitarea de diminuare parțială atât a chiriei, cât și a altor taxe este întemeiată.

„Această decizie ar putea reprezenta un precedent, retailerii având astfel dreptul de a solicita în instanță renunțarea la/sau reducerea chiriei de către proprietari, cel puțin pentru perioada de suspendare a afacerilor lor, ca urmare a pandemiei COVID-19. Decizia este prima de acest fel și poate schimba echilibrul de putere între chiriași și proprietari pe piața de retail din România, într-un moment în care pandemia COVID-19 afectează o gamă variată de piețe și industrii”, amintește Roxana Catea. Proiectul a fost coordonat de Silviu Stratulat, Managing Partner.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Munca în timpul stării de urgență

Chiar dacă au fost situații, în timpul stării de urgență, în care anumite procese s-au judecat online, echipa Stratulat Albulescu nu a fost implicată în nicio speță de acest tip.

De altfel, pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro) la mijlocul lunii martie a fost publicat un comunicat privind măsurile dispuse de către Tribunalul  București (măsuri adoptate, de asemenea, în cadrul mai multor instanțe  de judecată din București și din țară) pentru prevenirea răspandirii infecțiilor cu virusul COVID-19, în contextul măririi riscului de răspandire a epidemiei.

În aceste condiții, în luna martie au fost dispuse o serie de măsuri, unele dintre acestea vizând și publicul și avocații, printre care: programul cu publicul a fost suspendat pe perioada stării de urgență;  exceptând cauzele urgente, cu respectarea termenului rezonabil de soluționare a cauzelor, se va fixa primul termen de judecată începând cu luna mai 2020 sau, după caz, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate începând cu 12.03.2020 până la 30.04.2020 inclusiv;  accesul justițiabililor în incinta instanței va fi permis doar la ora fixată pentru judecarea cauzei în care participă etc.

„Având în vedere faptul că, în contextul pandemiei COVID-19, a fost dispusă limitarea activității instanțelor de judecată și a judecării cauzelor, cu excepția dosarelor/cauzele urgente, în această perioada, avocații firmei de avocatură Stratulat Albulescu nu au participat la ședința de judecată desfășurate online. Digitalizarea instanțelor, urmată de implementarea ședințelor de judecată online reprezintă un veritabil progres, așteptat de mai multă vreme”, subliniază avocatul.

În toata această perioadă, avocații Stratulat Albulescu au urmărit și au respectat atât programul instanțelor, cât și măsurile dispuse. Una dintre măsurile dispuse în perioada stării de urgență a fost ca activitatea de judecată din perioada 13 martie 2020 – 04 mai 2020 să fie limitată strict la soluționarea unor cauze cu titlu excepțional (urgente). Urmare a intrării în vigoare a Decretului emis de către Președintele României (nr. 195/16.03.2020), activitatea instanțelor de judecată a fost suspendată de drept, pe durata stării de urgență, excepție făcând cauzele urgente.

În cele mai multe situații, avocații Stratulat Albulescu au putut comunica (pentru orice tip de solicitare) prin intermediul telefonului, fax-ului sau adresei de e-mail. În ceea ce privește interacțiunea avocaților din cadrul departamentului de Litigii al Stratulat Albulescu cu clienții, aceasta a avut loc, în cele mai multe cazuri, prin intermediul mijloacelor electronice (e-mail, telefon, videoconferinta, etc).


Citește și

→  Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă colaboreazăReîntoarcerea în instanță

După ridicarea stării de urgență, lucrurile au început să se miște și în instanță, începutul lunii iunie fiind unul dinamic pentru avocații axați pe practica de litigii. „Cu extrem de mici excepții, în toate litigiile în curs s-au primit dispoziții de partea instanțelor, iar avocații noștri au realizat activități extensive de consiliere prelitigioasă a clienților, pe lângă cele specifice ariei de practică. Printre domeniile/ariile de practică în care anticipăm că vom avea mai multe proiecte odată cu încetarea stării de urgență, cu siguranță se numară și departamentul de Litigii (împreună cu cele de Fuziuni și Achiziții și Drept Financiar – Bancar)”, explică expertul SAA.

Echipa de litigii Stratulat Albulescu, coordonată de Roxana Catea, include cinci membri, și se pregătește intens pentru un volum de muncă din ce în ce mai mare.

Avocatul este de părere că, în ultima perioadă, munca litiganților, dar și activitatea instanțelor de judecată au cunoscut un binevenit proces de eficientizare, în care accentul s-a pus pe digitalizarea instanțelor, pe o mai bună organizare a proceselor prin stabilirea orelor alocate unor calupuri de litigii și prin dinamica proceselor online.

„În general, cea mai de preț lecție pentru avocații Stratulat Albulescu o reprezintă solidaritatea față de client și de problemele sale, precum și comunicarea generală a avocaților cu instanțele, care s-a îmbunătățit considerabil în această perioadă. Normalitatea în litigii, astfel cum o percepeam anterior pandemiei, nu considerăm că va reveni, ceea ce nu este în detrimentul justițiabililor. Din contră, această perioadă a condus la o eficientizare a instanțelor și a modului de alocare a timpului în cadrul dosarelor, aspect ce se reflectă pozitiv îndeosebi în activitatea avocaților. Primul vârf al litigiilor are loc în luna iunie. Din punct de vedere al volumului, o degrevare considerabilă a instanțelor apreciem că se va înregistra spre finalul lunii iulie. Estimăm în septembrie un alt vârf al litigiilor, urmând ca apoi volumul instanțelor să fie unul mediu, constant”, punctează Roxana Catea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 25 / 5365
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
League Tables of Legal Advisors MergerMarket - S1 2020 I Pandemia a evaporat o treime din piața de fuziuni și achiziții. China s-a recuperat rapid, SUA – cel mai puternic declin. Ce firme de avocați cu prezență locală s-au evidențiat în Top 20 global, european și în regiunea CEE
Avocații Leroy și Asociații prevăd o creștere a numărului de litigii în comerț și asigurări, solicitările fiind legate de întreruperea activității comerciale. Edgar Jakab, Head of Litigation: Pe lângă mandatele curente, așteptăm o extindere substanțială în perioada următoare și în transporturi și asigurări
Avocații Radu și Asociații SPRL, în colaborare cu EY România, obțin o nouă decizie importantă pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind dreptul nerezidenților de a obține rambursarea TVA
Legea mărcilor a fost modificată | Care vor fi efectele aplicării noilor norme și cum se va asigura securitatea juridică și protecția drepturilor conferite titularilor de mărcile înregistrate. Cele mai importante prevederi, explicate de echipa Simion & Baciu
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
Dr. Constantin BRÂNZAN, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu peste 40 de ani de experiență în magistratură, se alătură echipei POPESCU & ASOCIAȚII
Cum a trecut prin perioada de lockdown un creator de produse Legal-Tech și ce tendințe a observat în rândul clienților-avocați. George Bărcun, SoftVenture: Singura schimbare pentru noi a fost lipsa prânzului comun și a conversațiilor aferente. Firmele de avocatură au avut o abordare foarte matură și profesionistă. În ultima lună am observat o revitalizare generală și mai mult optimism
Avocații Wolf Theiss estimează o creștere de cca. 20% pe segmentul litigiilor, anul acesta. Ligia-Cecilia Popescu, Partener: Mandate noi s-au concretizat în mai multe domenii. O sursă importantă de litigii și, în special, arbitraje, vor continua să fie proiectele de infrastructură mare, minerit, fiscal și achizițiile publice în domeniul industrial
Echipa MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații se extinde. Cristina Crețu, in-house cu o vastă experiență, și Mihaela Nyerges, avocat specializat în Energie și M&A, s-au alăturat firmei
În ciuda situației „speciale” în care s-a lucrat, avocații Reff & Asociații au fost implicați în toate tipurile de dispute de business. Date fiind viteza cu care s-au adoptat actele normative, precum și lipsa de claritate a acestora, clienții au fost foarte interesați de perspectiva litigioasă a acțiunilor pe care urmau să le întreprindă sau a consecințelor în cazul unei lipse de reacție
Suciu Popa câștigă pentru Hidroelectrica un litigiu care consolidează o creanță de peste 22,2 mil. RON
Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...