Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
14 Noiembrie 2024
BizLawyerSoluția pronunțată de Curtea Constituțională reprezintă o confirmare a argumentelor susținute prin două Memorii Amicus Curiae, formulate de către echipa mixtă alcătuită din avocați și consultanți fiscali din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații, în numele celor mai importanți actori din piață.
Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale prevederile cuprinse în OUG nr. 27/2022 cu privire la supraimpozitarea producției de energie din surse regenerabile. Decizia survine în condițiile în care impunerea criticată generase un amplu val de litigii pe rolul instanțelor de contencios administrativ, prin care operatorii economici vizați au criticat (ne)legalitatea suprataxării veniturilor, invocând argumente de neconstituționalitate.
În contextul expus, unii dintre cei mai importanți producători de pe piața de energie regenerabilă din România au apelat la Țuca Zbârcea & Asociații pentru servicii de asistență și reprezentare juridică în litigii cu o valoare cumulată de peste 100 milioane de euro. Grupul de avocați de litigii cu o bogată experiență în dreptul fiscal, precum și de consultanți fiscali din cadrul diviziei de fiscalitate Țuca Zbârcea & Asociații Tax au colaborat cu succes, obținând admiterea sesizărilor de neconstituționalitate formulate în fața instanțelor de judecată.
În contextul expus, unii dintre cei mai importanți producători de pe piața de energie regenerabilă din România au apelat la Țuca Zbârcea & Asociații pentru servicii de asistență și reprezentare juridică în litigii cu o valoare cumulată de peste 100 milioane de euro. Grupul de avocați de litigii cu o bogată experiență în dreptul fiscal, precum și de consultanți fiscali din cadrul diviziei de fiscalitate Țuca Zbârcea & Asociații Tax au colaborat cu succes, obținând admiterea sesizărilor de neconstituționalitate formulate în fața instanțelor de judecată.
Echipele au fost coordonate de Christina Vlădescu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații și Alexandru Cristea, Tax Partner în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax, cărora li s-au mai alăturat Luciana Duțu, avocat senior și Andrei Băeșu, avocat la Țuca Zbârcea & Asociații.
Prin decizia pronunțată asupra primelor sesizări formulate de către alți producători de energie, Curtea Constituțională a valorificat aportul juridic semnificativ adus prin două Memorii Amicus Curiae și argumentele expuse în sprijinul excepției de neconstituționalitate, formulate de către echipa mixtă din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații.
„Decizia Curții Constituționale reflectă abordarea integrată și colaborarea echipei noastre multidisciplinare și, totodată, reprezintă un precedent important, în contextul în care supraimpozitarea are influențe majore de ordin economic și financiar în domeniul energetic”, a declarat Christina Vlădescu.
Țuca Zbârcea & Asociaţii și Țuca Zbârcea & Asociații Tax dispun de avocați și consultanți fiscali specializați în asistarea și reprezentarea clienților în proceduri complexe în fața organelor fiscale, vamale și a instanțelor de judecată.
De asemenea, echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2 / 72 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...