ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PBC Attorneys-at-Law obține despăgubiri semnificative la CEDO. Proiect coordonat de Traian BRICIU și Adriana CRAI

04 Februarie 2021   |   BizLawyer

Cauza în speță a avut ca obiect încălcarea dreptului de proprietate al solicitanților, recunoscut de instanțele naționale, asupra clădirilor naționalizate de stat în timpul regimului comunist, aceste proprietăți fiind vândute de stat locatarilor lor.

 
 
Echipa PBC Attorneys-at-Law a obținut recent o victorie importantă pentru clienții săi în fața CEDO, reușind obligarea statului român la plata unei sume semnificative de aproape 900.000 euro pentru încălcarea articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție. Deși în ultimii ani Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat în mai multe rânduri Statul Român pentru încălcarea drepturilor din Protocolul 1 la Convenție, aceasta a acordat de cele mai multe ori sume mult mai mici cu titlul de despăgubiri.

Cauza în speță a avut ca obiect încălcarea dreptului de proprietate al solicitanților, recunoscut de instanțele naționale, asupra clădirilor naționalizate de stat în timpul regimului comunist, aceste proprietăți fiind vândute de stat locatarilor lor. În prealabil, reclamanții au obținut hotărâri judecătorești definitive care au constatat că naționalizarea de către fostul regim comunist a bunurilor lor este ilegală și că nu au încetat niciodată să fie proprietari de drept.


Curtea a reținut că, deși titlurile lor de proprietate nu au fost contestate, reclamanții nu și-au recăpătat niciodată posesia bunurilor, statul procedând la vânzarea către terți, fără a-i despăgubi pe aceștia. Astfel, reclamanții au susținut că imposibilitatea în care se regăseau, în ciuda hotărârilor judecătorești care le recunosc drepturile de proprietate asupra acestor bunuri, constituie o încălcare a dreptului garantat de articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, iar, în lipsa despăgubirii, o astfel de privare ar impune persoanei în cauză o sarcină disproporționată și excesivă.

În acest sens, Curtea a respins excepția de incompatibilitate ratione materiae ridicată de către Guvern, conform căreia reclamanții nu ar avea nicio proprietate în sensul articolului 1 din Protocolul nr. 1, instanțele naționale recunoscând ilegalitatea naționalizării în cuprinsul considerentelor hotărârilor și nu în dispozitivul acestora.

Astfel, Curtea, unanim, a hotărât că a existat o încălcare a articolului 1 din Protocolul nr. 1, și, în consecință, a stabilit că statul pârât trebuie să restituie solicitanților, în termen de trei luni, proprietățile în litigiu, returnarea bunului imobil în cauză plasându-i pe reclamanți cât mai mult posibil într-o situație echivalentă cu cea în care s-ar fi aflat dacă nu ar fi existat încălcarea. În caz contrar, statul este ținut la plata către reclamanți, în aceeași perioadă de trei luni, a contravalorii indicate pentru repararea prejudiciului material reprezentând o sumă corespunzătoare valorii actuale a bunurilor, dar și a prejudiciului moral, deoarece ingerința gravă adusă dreptului reclamanților nu poate fi compensată în mod adecvat prin simpla constatare a încălcării, ambele fiind susceptibile de dobândă moratorie de la expirarea perioadei menționate și până la plată.

Demersul a fost coordonat de o echipă de avocați formată din Traian BRICIU - Partener Fondator și Adriana CRAI - Managing Partner, Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law.  

Firma de avocatură PBC Attorneys-at-Law oferă o abordare multidisciplinară clienților care se confruntă cu provocări sau oportunități de natură juridică. Partenerii fondatori - Paul POP, Traian BRICIU și Adriana CRAI - au 25 de ani de experiență în cazurile mari de soluționare a litigiilor, precum și în real-estate, fuziuni și achiziții, achiziții publice, fiscalitate, drept comercial, proprietate intelectuală și dreptul muncii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 37 / 67
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...