
PBC Attorneys-at-Law obține despăgubiri semnificative la CEDO. Proiect coordonat de Traian BRICIU și Adriana CRAI
04 Februarie 2021
BizLawyerCauza în speță a avut ca obiect încălcarea dreptului de proprietate al solicitanților, recunoscut de instanțele naționale, asupra clădirilor naționalizate de stat în timpul regimului comunist, aceste proprietăți fiind vândute de stat locatarilor lor.
Echipa PBC Attorneys-at-Law a obținut recent o victorie importantă pentru clienții săi în fața CEDO, reușind obligarea statului român la plata unei sume semnificative de aproape 900.000 euro pentru încălcarea articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție. Deși în ultimii ani Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat în mai multe rânduri Statul Român pentru încălcarea drepturilor din Protocolul 1 la Convenție, aceasta a acordat de cele mai multe ori sume mult mai mici cu titlul de despăgubiri.
Cauza în speță a avut ca obiect încălcarea dreptului de proprietate al solicitanților, recunoscut de instanțele naționale, asupra clădirilor naționalizate de stat în timpul regimului comunist, aceste proprietăți fiind vândute de stat locatarilor lor. În prealabil, reclamanții au obținut hotărâri judecătorești definitive care au constatat că naționalizarea de către fostul regim comunist a bunurilor lor este ilegală și că nu au încetat niciodată să fie proprietari de drept.
Cauza în speță a avut ca obiect încălcarea dreptului de proprietate al solicitanților, recunoscut de instanțele naționale, asupra clădirilor naționalizate de stat în timpul regimului comunist, aceste proprietăți fiind vândute de stat locatarilor lor. În prealabil, reclamanții au obținut hotărâri judecătorești definitive care au constatat că naționalizarea de către fostul regim comunist a bunurilor lor este ilegală și că nu au încetat niciodată să fie proprietari de drept.
Curtea a reținut că, deși titlurile lor de proprietate nu au fost contestate, reclamanții nu și-au recăpătat niciodată posesia bunurilor, statul procedând la vânzarea către terți, fără a-i despăgubi pe aceștia. Astfel, reclamanții au susținut că imposibilitatea în care se regăseau, în ciuda hotărârilor judecătorești care le recunosc drepturile de proprietate asupra acestor bunuri, constituie o încălcare a dreptului garantat de articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, iar, în lipsa despăgubirii, o astfel de privare ar impune persoanei în cauză o sarcină disproporționată și excesivă.
În acest sens, Curtea a respins excepția de incompatibilitate ratione materiae ridicată de către Guvern, conform căreia reclamanții nu ar avea nicio proprietate în sensul articolului 1 din Protocolul nr. 1, instanțele naționale recunoscând ilegalitatea naționalizării în cuprinsul considerentelor hotărârilor și nu în dispozitivul acestora.
Astfel, Curtea, unanim, a hotărât că a existat o încălcare a articolului 1 din Protocolul nr. 1, și, în consecință, a stabilit că statul pârât trebuie să restituie solicitanților, în termen de trei luni, proprietățile în litigiu, returnarea bunului imobil în cauză plasându-i pe reclamanți cât mai mult posibil într-o situație echivalentă cu cea în care s-ar fi aflat dacă nu ar fi existat încălcarea. În caz contrar, statul este ținut la plata către reclamanți, în aceeași perioadă de trei luni, a contravalorii indicate pentru repararea prejudiciului material reprezentând o sumă corespunzătoare valorii actuale a bunurilor, dar și a prejudiciului moral, deoarece ingerința gravă adusă dreptului reclamanților nu poate fi compensată în mod adecvat prin simpla constatare a încălcării, ambele fiind susceptibile de dobândă moratorie de la expirarea perioadei menționate și până la plată.
Demersul a fost coordonat de o echipă de avocați formată din Traian BRICIU - Partener Fondator și Adriana CRAI - Managing Partner, Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law.
Firma de avocatură PBC Attorneys-at-Law oferă o abordare multidisciplinară clienților care se confruntă cu provocări sau oportunități de natură juridică. Partenerii fondatori - Paul POP, Traian BRICIU și Adriana CRAI - au 25 de ani de experiență în cazurile mari de soluționare a litigiilor, precum și în real-estate, fuziuni și achiziții, achiziții publice, fiscalitate, drept comercial, proprietate intelectuală și dreptul muncii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 45 / 75 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...