ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse

15 Iunie 2020   |   Ștefania Enache

Adaptarea afacerilor la condițiile impuse de starea de urgență a dus la intensificarea activității companiilor în direcția alinierii proiectelor curente la noile condiții.

 
 
Noile realități economice obligă firmele să-și schimbe o parte din strategia de afaceri și să-și alinieze proiectele curente la condițiile actuale. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications, spune că, în domeniul în care activează, cel al telecomunicațiilor, proiectele au continuat și în această perioadă de criză. În paralel, s-au făcut toate demersurile necesare pentru adaptarea business-ului la starea de urgență.

„Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă la această activitate s-au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență și care au vizat, fie aspecte juridice privind protejarea sănătății angajaților, fie consultanță pentru organizarea activității sub forma telemuncii, sau a negocierii și încheierii contractelor prin mijloace electronice”, precizează Sabin Taclit.


În această perioadă în care au intervenit atât de multe schimbări, experții din cadrul departamentelor juridice s-au confruntat cu provocarea de a înțelege legislația specifică stării de urgență și de a o alinia activității companiei. „Această activitate este una cu totul inedită, prin prisma faptului că, în România din ultimii 30 de ani, nu am mai avut altă stare de urgență decretată. Cred că situația aceasta a reprezentat o provocare profesională, care a oferit specialiștilor dreptului posibilitatea de a-și trece în palmaresul profesional activitatea de consultanță juridică într-o perioadă în care normele de drept național și internațional au primit o altă interpretare față de cea cunoscută, pentru atenuarea efectelor pandemiei”, punctează juristul.

Proiectele au mers înainte și în această perioadă.

”Dificultatile din domeniul medical nu au dus la suspendarea vreunui proiect. În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, in paralel cu demersurile de adaptare la reglementarile impuse de strate de urgenta”, a adugat Legal Managerul NextGen Communications.

Adaptarea afacerilor la condițiile impuse de starea de urgență a dus la intensificarea activității companiilor în direcția alinierii proiectelor curente la noile condiții. „Aici mă refer îndeosebi la măsurile care au limitat dreptul de mișcare ale  cetățenilor și implicit ale angajaților. Prin urmare, departamentul juridic a avut rolul de a susține „conturarea” cadrului de reglementare intern pentru ca proiectele, care în trecut se realizau în colectivul companiei, să se poată realiza  prin intermediul platformelor online”, explică Sabin Taclit.

Ce urmează după ridicarea stării de urgență

Una dintre practicile juridice care a fost nevoită să intre într-o pauză forțată a fost cea de litigii. Conform Decretului 195/2020, pe perioada stării de urgență, a fost suspendată judecarea cauzelor civile.
Prin urmare o mare parte din litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată au fost amânate pentru perioada ce va urma stării de urgență. În acest interval „de pauză”, departamentele juridice au avut răgazul necesar pentru concentrarea pe activitatea de consultanță în vederea alinierii activității cu reglementările tranzitorii, specifice stării de urgență.

„Odată cu ridicarea stării de urgență, în mod evident se va relua judecata litigiilor suspendate. Astfel, că, în perioada următoare este posibil să asistăm la o intensificare a activității litigioase”, menționează specialistul.
Criza care a lovit întreaga planetă a avut un impact puternic asupra oamenilor, impact resimțit pe toate planurile. Sabin Taclit este de părere că mediul economic a învățat că impreviziunea nu este doar o teorie a dreptului, ci și o situație cât se poate de reală, care poate schimba, într-o clipă, tot ceea ce pâna atunci credeai că este de neschimbat.

„Mesajul pe care aș vrea să îl transmit tuturor persoanelor implicate în mediul de business este să nu renunțe, indiferent dacă afacerea în care activează a fost sau nu afectată de pandemie. Cheia relansării business-ului este adaptibilitatea la noul context mondial și perseverența”, nuanțează juristul.În opinia mea, cea mai importantă decizie de management, care ar trebui luată de companiile ce activează în business-ul românesc, este aceea de a continua activitatea comercială și, în cazul în care aceasta a fost afectată, de a o relansa. Companiile a căror activitate a fost grav afectată ar trebui să regândească relansarea business-ului ținând cont de noile specificații ale pieței în care activează și cu anticiparea unor eventuale noi situații care ar putea conduce din nou la blocarea activității.
 
Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications


Despre Sabin Taclit:
Sabin Taclit este doctor în Drept Internațional Privat al Școlii Doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție A.I.Cuza. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitații Româno-Americane, Facultatea de Marketing și Afaceri Economice Internaționale și detine o diplomă de Master în Dreptul Afacerilor, acordata de Universitatea Româno-Americană (absolvent cu Diplomă de Excelență).
A ocupat mai multe poziții de conducere în domeniul financiar bancar (Head of Litigation- Bancpost, Head ofLegal &Collections OTP Leasing România IFN S.A.).
Începând cu anul 2015, lucrează în cadrul NextGen Communications, în prezent ocupând poziția de Legal & Regulatory Manager & Data Protection Officer.
A publicat cartea "Libertatea de Comunicare în spațiul european" (Editura Lumen, 2019) și mai multe articole de specialitate, printre care amintim: "Importanța unei comunicări eficiente în cadrul Uniunii Europene”, Revista de investigare a criminalitații, Anul IX/Numărul 1/2016, Revistă recunoscută în domeniul Ordine Publică și Siguranță Națională, Revistă indexată EBSCO și SSRN , ISSN 1844-7945, pag. 112; „Evoluția Pieței Interne în cadrul Uniunii Europene”, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, Lucrările Conferinței Științifice a Școlilor Doctorale, Ediția a VI-a, ISSN 2559-4613, ISSN-L 2559-4389, Editura Research&Science, București, România, 2017, pag. 697; “Protecția datelor cu caracter personal în cadrul,Uniunii Europene”; “Evoluția pieței interne în cadrul Uniunii Europene”; “Data privacy in the words ofcibersecurity influencers”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19 / 53
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Litigatorii firmei Radu & Asociații gestionează peste 50 de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești de toate gradele, un arbitraj internațional și are în desfășurare mai multe proceduri prearbitrale, inclusiv ICSID. Firma colaborează cu fonduri de investiții specializate în finanțarea arbitrajelor internaționale și oferă clienților posibilitatea de a susține dosare complexe, fără presiunea costurilor ridicate
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Bondoc & Asociații asistă Cargus în achiziția unui pachet majoritar în QeOPS. Echipa, coordonată de partenerul Cosmin Stavaru, cu suportul avocaților Lucian Bondoc și Daniela Gladunea
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
Avocatura în provincie | Hațegan Attorneys anunță restructurare organizațională. Ioana Hațegan, Managing Partner: Răspundem tendințelor internaționale din sectorul legal și adoptăm modelul de organizație orizontală pentru a promova dezvoltarea liberă profesională a membrilor echipei, multidisciplinaritatea și colaborarea în cadrul echipei și între echipe
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Copilău, cel mai mare punctaj în 2019: Nu iau în considerare studiile în străinătate pentru că dintotdeauna am susținut învățământul și posibilitățile de dezvoltare din România. Cred că noi, tinerii, putem oferi o schimbare prin implicare civică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...