
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
28 Noiembrie 2024
Ștefania EnacheAvocatul este de părere că, având în vedere că deficitul bugetar va trebui scăzut prin orice mijloace, trebuie să ne așteptăm la taxe și impozite mai mari, dar și la reducerea sau chiar la eliminarea anumitor facilități fiscale și subvenții care au existat în ultimii ani pentru diverse domenii.
![]() |
Așteptările mediului de afaceri legate de anul 2025 nu sunt dintre cele mai optimiste. Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy, apreciază că vremurile pe care le trăim, cu mari probleme globale, cumulat cu faptul că incertitudinile geopolitice nu par să se oprească vor afecta cu siguranță, în mod negativ, evoluția economică mondială în anul 2025. „În Europa, Uniunea și-a autoimpus o reformă fără precedent în domeniul energetic, din dorința de a fi un deschizător de drumuri la nivel mondial. Pentru moment, este clar că reforma acesta nu a dus decât la o diminuare în producția de energie locală si la scumpirea acesteia, iar majorarea prețurilor la energie aduce inevitabil creșterea tuturor costurilor, indiferent de industrie”, atrage atenția interlocutorul BizLawyer.
În prezent, pericolul ca anumite state să intre în recesiune este foarte ridicat, iar România nu pare că face excepție, mai ales că, la noi în țară, unele prețuri au fost ținute, pe cât posibil, sub control în acești ani și până după încheierea perioadei electorale.
„În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. Punând punctul pe „i”, în industria în care activez ajungem la prețurile gazelor și energiei electrice care au fost plafonate de autorități, iar această plafonare va lua sfârșit începând cu luna aprilie 2025”, amintește Alexandru Dinuță.
De altfel, avocatul este de părere că, având în vedere că deficitul bugetar va trebui scăzut prin orice mijloace, trebuie să ne așteptăm la taxe și impozite mai mari, dar și la reducerea sau chiar la eliminarea anumitor facilități fiscale și subvenții care au existat în ultimii ani pentru diverse domenii.
Din punctul său de vedere, una dintre marile greșeli făcute de România în acești ultimi ani ține de gradul de împrumut al țării noastre, de datoria externă și de deficitul bugetar, care bat record după record.
Companiile se pregătesc pentru mai multe scenarii
Având în vedere contextul global, dar și cel național, companiile încearcă să rămână realiste, precaute și pe cât posibil să fie pregătite pentru cât mai multe scenarii. „Dar experiența anterioară ne arată că în această industrie au fost foarte multe surprize neplăcute în ultimii ani”, punctează interlocutorul BizLawyer.
Alexandru Dinuță apreciază că în industria de petrol și gaze în special și în cea a energiei în general vor apărea mari dificultăți cauzate de schimbările legislative ce au apărut la nivelul Uniunii Europene. „Aș îndrăzni să spun că toate aceste schimbări au fost preluate de România „din mers” fără prea multă opoziție”, atenționează avocatul.
Legal and Administrative Managerul Amromco Energy subliniază faptul că impunerea anumitor ținte și proiecte, care la acest moment par nerealiste atât ca și efect cât mai ales ca și taxe și costuri în general pentru producătorii de petrol și gaze, nu pot aduce decât diminuarea imediată a cantităților produse, din cauza costurilor crescute ale producției.
Iar pericolul cel mai mare care rezultă de aici va fi dependența de alte surse de energie ce vor deveni imediat mai ieftine decât cele de pe plan local.
Pentru a-și argumenta opinia, interlocutorul BizLawyer vine cu exemplele cele mai cunoscute și anume redeschiderea minelor de cărbune din țările europene care le-au conservat foarte bine și au putut face acest lucru imediat și continuarea importului masiv de gaze rusești deși în anul 2021 liderii europeni au susținut renunțarea totală la acestea. „Simt nevoia să repet ceea ce este limpede și anume că o creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local, iar ceea ce pare mult mai grav pe termen lung este o lipsă a competitivității întregii industrii europene față de concurenții de pe plan mondial”, nuanțează Alexandru Dinuță.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 139 / 1991 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...