ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEDO: Portugalia a încălcat libertatea de exprimare prin condamnarea unui jurnalist care acuzase imixtiunea magistraţilor în politică

11 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Cele 56.000 de euro de amendă şi daune şi interese impuse lui Emidio Arnaldo Freitas Rangel, decedat în 2014 la 66 de ani şi foarte cunoscut în ţara sa, 'erau total disproporţionate' şi au avut 'un efect disuasiv asupra dezbaterii politice', afirmă CEDO într-un comunicat.

 
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancţionat marţi Portugalia pentru condamnarea 'disproporţionată' a unui celebru jurnalist care le reproşase magistraţilor din ţara sa că se amestecă 'în sfera politică' şi încalcă 'în mod regulat secretul judiciar', informează AFP.
 
Cele 56.000 de euro de amendă şi daune şi interese impuse lui Emidio Arnaldo Freitas Rangel, decedat în 2014 la 66 de ani şi foarte cunoscut în ţara sa, 'erau total disproporţionate' şi au avut 'un efect disuasiv asupra dezbaterii politice', afirmă CEDO într-un comunicat.
 
Curtea de la Strasbourg mai arată că, în plus, tribunalele portugheze 'nu au furnizat o motivaţie suficientă pentru această ingerinţă în libertatea de exprimare a reclamantului'.
 
În 2010, audiat în faţa unei comisii parlamentare pe tema libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în Portugalia, Emidio Rangel declarase, printre altele, că 'în ultima vreme are loc implicarea în mediul jurnalistic a organismelor profesionale de judecători şi de procurori'.
 
'Acestea constituie cele două centre de difuzare a informaţiilor judiciare, graţie legăturilor lor strânse cu jurnalişti', a spus el, afirmând că magistraţii 'îşi procură documente referitoare la dosare judiciare în vederea publicării lor de către jurnalişti', 'în dispreţul secretului judiciar'.
 
Rangel a avut ulterior declaraţii similare, mai ales în faţa presei.
 
Două organizaţii portugheze de magistraţi, Asociaţia profesională a magistraţilor şi Asociaţia profesională a procurorilor, au depus separat plângeri împotriva lui Emidio Rangel pentru ofensă şi au obţinut câştig de cauză în instanţe.
 
'Dacă (Emidio Rangel) a făcut poate afirmaţii inabile, declaraţiile sale pot fi interpretate ca ilustrând o dezbatere de societate mai largă privind imixtiunea justiţiei - în sens larg - în politică şi în media, un subiect de interes public', a indicat CEDO.
 
În concluzie, Curtea de la Strasbourg a condamnat Portugalia pentru încălcarea articolului 10 (privind dreptul la libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi la plata sumei de 51.000 de euro ca despăgubiri şi cheltuieli de tribunal către moştenitorii reclamantului. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3 / 8
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
SIMION & BACIU câștigă premiul ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2022. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din cadrul firmei se remarcă printr-o combinație echilibrată de precizie profesională, un serviciu client personalizat și un mod de gândire care ia în considerare întreg contextul de business al clientului. Abilitățile și dedicarea echipei au făcut posibilă obținerea acestei distincții
Avocații din practica de Dispute Resolution & Litigation de la Mitel & Asociații lucrează cu motoarele turate | Magda Dima (Partener), coordonatoarea departamentului: „Tabloul litigiilor” arată promițător ca volum, complexitate și tonus al echipei. Firma a obținut rezultate remarcabile, anul acesta, în spețe sofisticate
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA | “Probleme practice în legătură cu existența și efectele convenției arbitrale”
RTPR a asistat BERD în finanțarea de 25 mil. EUR acordată Băncii Transilvania
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Secretarul Arbitral (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...