
Banciu (MMAP): Dezvoltarea sectorului energetic pentru atingerea neutralităţii climatice va aduce beneficii pentru populaţie
11 Iulie 2023
AgerpresReferitor la cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, oficialul român a subliniat că aceasta "ar trebui să ofere rezultate concrete în ceea ce priveşte atenuarea, adaptarea şi pierderea şi daunele, transparenţa şi responsabilitatea, soluţiile bazate pe natură şi drepturile omului".
Dezvoltarea sectorului energetic pentru atingerea neutralităţii climatice va aduce beneficii populaţiei, atât în ceea ce priveşte disponibilitatea energetică, preţurile, dar şi bunăstarea şi securitatea socială, a afirmat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Ionuţ-Sorin Banciu, în cadrul Consiliului de Mediu din Spania.
"Dezvoltarea sectorului energetic pentru atingerea neutralităţii climatice va aduce beneficii pentru populaţie, atât în ceea ce priveşte disponibilitatea energetică, preţurile, dar bunăstarea şi securitatea socială. Prin urmare, prezentarea informaţiilor clare, nu numai pentru sectoarele publice şi private, ci pentru întreaga societate, va contribui la înţelegerea beneficiilor tranziţiei energetice. În acelaşi timp, mesajele noastre ar trebui să asigure cetăţenii vulnerabili de preocuparea noastră profundă pentru o tranziţie justă şi o partajare echitabilă a sarcinii. Totodată, prezentarea beneficiilor acestor acţiuni într-un mod clar şi transparent va spori popularitatea acestora şi va contribui la implementarea lor. Politica publică din fiecare stat membru ar trebui să permită obiective realizabile, care sunt comunicate în mod clar şi eficient actorilor relevanţi din domeniile specifice", a transmis Banciu.
Referitor la cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, oficialul român a subliniat că aceasta "ar trebui să ofere rezultate concrete în ceea ce priveşte atenuarea, adaptarea şi pierderea şi daunele, transparenţa şi responsabilitatea, soluţiile bazate pe natură şi drepturile omului".
"Trebuie să găsim un echilibru între dispoziţiile de finanţare, precum şi creşterea ambiţiei în ceea ce priveşte acţiunile climatice globale. În vederea realizării obiectivelor Acordului de la Paris, ne aşteptăm la o foaie de parcurs clară pentru a reseta ambiţia climatică pe calea cea bună. Totodată, acest lucru ar trebui să ne permită să luăm decizii în cunoştinţă de cauză pe baza predicţiilor de date şi să acţionăm în conformitate cu aşteptările reale. Pentru viitoarea COP28, considerăm că soluţia de revitalizare a ambiţiilor climatice trebuie corelată cu securitatea problemelor de aprovizionare, beneficiile pentru comunităţile locale şi o imagine largă a dezvoltării şi inovării pe termen lung, ţinând cont de punctele de plecare şi specificul naţional. Termenul de obiective ambiţioase, dar realiste, are o importanţă maximă. Odată cu creşterea electrificării la scară globală, trebuie să luăm în considerare problemele de adecvare a sistemului şi securitatea aprovizionării pentru ţările care încă se bazează pe cărbune, petrol şi gaze naturale. Tranziţia trebuie să ţină seama de specificul naţional şi de sursele de energie disponibile. Problema securităţii aprovizionării trebuie luată în considerare cu atenţie după criza energetică din anul trecut şi ameninţările continue", a spus secretarul de stat din MMAP.
Lucrările Consiliului de Mediu au avut loc în perioada 10 - 11 iulie, la Valladolid, Spania. Organizat sub egida Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, evenimentul a reunit miniştrii Mediului din statele-membre ale UE, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Parlamentului European. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a condus delegaţia României la reuniunea informală a miniştrilor mediului din Statele Membre UE în prima zi a evenimentului.
În ultima zi a Consiliului au participat şi miniştrii Energiei, iar reuniunea a inclus două sesiuni de lucru comune referitoare la aşteptările în ceea ce priveşte rezultatul celei de-a 28-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 28 UNFCCC), care va avea loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie 2023, precum şi contribuţia sectorului energiei la această conferinţă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1972 / 9448 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...