ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Peste 5.000 de proiecte de infrastructură vor beneficia de prevederile Ordonanţei privind măsura de ajustare a preţului

10 Mai 2022   |   Agerpres

Ministrul de resort a menţionat, totodată, că măsura este un mecanism care se bazează pe Directiva Uniunii Europene privind achiziţiile publice.

 
 
Peste 5.000 de contracte de infrastructură vor beneficia de prevederile Ordonanţei privind măsura de ajustare a preţului la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, impactul financiar depăşind un miliard de euro, a anunţat, luni, după şedinţa de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
 
"Măsura de ajustare a preţului la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Precizez că în această categorie se încadrează proiectele de infrastructură de transport, de reţele de apă şi canalizare, de deşeuri şi cele cu finanţare din Programul Operaţional Regional. Din acest punct de vedere, impactul acestei măsuri vizează peste 5.000 de contracte care se află în derulare. Am evaluat un impact financiar de peste 1 miliard de euro. După cum bine se cunoaşte, preţul la materialele de construcţii a crescut aproape necontrolabil. Câteva exemple sunt relevante în acest sens: la bitum de peste 255 de ori, la oţel-beton de peste 150 de ori. De asemenea, preţul la utilităţile publice a influenţat în mod hotărâtor ceea ce înseamnă costurile pentru proiectele de infrastructură, iar acest lucru se reflectă şi în indicele de cost total în construcţii publicat de Institutul Naţional de Statistică, a cărui valoare ultimă a fost de 160%", a spus Boloş.
 
Ministrul de resort a menţionat, totodată, că măsura este un mecanism care se bazează pe Directiva Uniunii Europene privind achiziţiile publice.
 
"Am avut în vedere condiţiile de imprevizibilitate pe care le-au generat cele trei crize pe care trebuie să le gestionăm în momentul de faţă: criza COVID, criza energiei şi criza generată de războiul din Ucraina. Trebuie să intervenim pentru a ne salva propriile proiecte pe care le avem în implementare. Interesul este comun, pe de o parte al României şi pe de altă parte al Uniunii Europene, pentru că toţi avem un scop comun, ca aceste proiecte să fie duse la bun sfârşit şi să le putem vedea implementate, de ele depinzând infrastructura României şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale oamenilor", a susţinut Marcel Boloş.
 
Acesta a adăugat că mecanismul de ajustare de preţ se va aplica, printre altele, pentru proiecte precum: Drumul Expres Craiova - Piteşti, Centura Bucureşti sau linia de cale ferată Radna - Gurasada - Simeria, un proiect cu un impact financiar foarte mare pentru România, de 1,8 miliarde de euro, şi o lungime de peste 220 de km. "Împreună cu proiectele care se finanţează din Programul Operaţional Regional, peste 7.000 de contracte care sunt în momentul de faţă în implementare, toate intră sub incidenţa prevederilor Ordonanţei", a afirmat oficialul. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4411 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...