ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boloş: Probabil că, undeva din toamnă, se va pune problema renegocierii PNRR pe un pachet integrat de măsuri

09 Mai 2022   |   Agerpres

Demnitarul a mai dat ca exemplu, în privinţa renegocierii, problema pensiilor, despre care a spus că "este un subiect intens discutat în spaţiul public".

 
 
O renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un proces de durată care, probabil, va începe din toamnă, însă la această renegociere va trebui să avem un pachet integrat, nu doar o singură măsură, a afirmat luni ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

"Probabil că, undeva din toamnă, se va pune problema acestei renegocieri (a PNRR, n.r.), pentru că procesul este unul de durată. La această renegociere nu se poate merge doar cu o măsură, gen că vreau ca în PNRR să fie introduse irigaţiile pentru agricultură. Nu. Va trebui să avem acest pachet de măsuri integrat cu care se va merge la această negociere şi, mai mult, să avem motivele pentru care noi solicităm renegocierea, bine consolidată. Astăzi, dacă este să ne uităm la ceea ce se întâmplă în economie, discutăm numai de aceste creşteri ale preţurilor la materialele de construcţii, ceea ce ne îndreptăţeşte să cerem o revizuire a milestone-urilor pe care le avem pe proiectele de infrastructură de transport, spre exemplu. Exemplele pot continua cu astfel de reprioritizări şi regândiri de măsuri", a declarat Boloş în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.


Demnitarul a mai dat ca exemplu, în privinţa renegocierii, problema pensiilor, despre care a spus că "este un subiect intens discutat în spaţiul public".

"Eu am prezentat Comisiei Europene faptul că, totuşi, avem o rată a inflaţiei pe un trend crescător şi nu este vina României, pe de o parte. Pe de altă parte, avem un număr estimat de cetăţeni care se găsesc în risc de deprivare materială, undeva în jur de 3,2 milioane de locuitori. Nu cred că suntem în situaţia în care să putem să asigurăm un ritm de creştere a veniturilor şi să ne încadrăm în acelaşi timp şi în cei 9,4% din PIB pe care i-am prezentat în PNRR", a explicat ministrul de resort.

Luna trecută, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, scria pe Facebook că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate zeci de ani, aşa cum s-a scris în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Salut declaraţia noului ministru al Fondurilor Europene (Marcel Boloş, n.r.), care se alătură demersurilor făcute de mine pentru ajustarea PNRR în sensul eliminării acelui plafon de 9,4% din PIB aplicat pensiilor din România. Apreciez abordarea rezonabilă a domnului ministru Marcel Boloş, care înţelege că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate zeci de ani, aşa cum scrisese în PNRR fostul ministru de la USR. Am convingerea că, de acum înainte, cele două ministere vor avea o bună colaborare în dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a înlătura această nedreptate făcută pensionarilor din România", a precizat Budăi.

În martie, la finalul unei întâlniri cu Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, ministrul Muncii a anunţat că plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat.

Acesta a menţionat, la vremea respectivă, că va demonstra Comisiei Europene că încadrarea pensiilor în procentul de 9,4% va duce la sărăcirea populaţiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4419 / 9770
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...