ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Interconectorul Est-Vest intră în faza următoare

09 Aprilie 2025   |   Agerpres

Proiectul, dezvoltat de Transelectrica, alături de companiile TAQA (Abu Dhabi National Energy Company PJSC), Meridiam (Franţa) şi E-INFRA (România), este susţinut de Ministerul Energiei.

 
 
Studiul de fezabilitate pentru interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC) care va traversa România de la ţărmul Mării Negre până la graniţa cu Ungaria a fost finalizat şi confirmă fezabilitatea tehnică şi viabilitatea economică a proiectului, a anunţat Ministerul Energiei.

Proiectul, dezvoltat de Transelectrica, alături de companiile TAQA (Abu Dhabi National Energy Company PJSC), Meridiam (Franţa) şi E-INFRA (România), este susţinut de Ministerul Energiei. Studiul, realizat de compania italiană CESI - lider internaţional în inginerie şi cercetare energetică - confirmă fezabilitatea tehnică şi viabilitatea economică a proiectului, subliniind importanţa sa strategică pentru securitatea energetică regională şi europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, remis miercuri AGERPRES.


"Finalizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul HVDC este o realizare importantă şi marchează o etapă esenţială în transformarea României într-un hub energetic regional şi un actor strategic în securitatea energetică a Europei. Este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură energetică ale următorului deceniu pentru ţara noastră. De aceea, am spus clar: nu avem timp de pierdut. Vom accelera toate etapele necesare pentru ca România să devină un exportator net de energie curată şi un pilon de stabilitate în regiune", a precizat Burduja, în comunicat.

Ministrul a subliniat că proiectul este vital pentru modernizarea şi echilibrarea reţelei de transport a energiei electrice a României şi va asigura evacuarea cantităţilor semnificative de energie electrică ce vor fi generate în urma finalizării investiţiilor strategice ale României în Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum şi în proiectele eoliene offshore şi onshore din zona Dobrogei.

"În plan internaţional, proiectul contribuie la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie şi creşterea securităţii alimentării consumului din zona de sud-est a Europei, susţinând creşterea posibilităţilor de export a energiei electrice către ţările vecine. Proiectul este parte integrantă din Coridorul Verde, care va conecta Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, precum şi alte ţări din regiune. Prin acest proiect facem încă un pas important în atingerea obiectivului pentru care lucrăm în fiecare zi la Ministerul Energiei: să avem energie sigură, la preţuri accesibile pentru români şi economie şi energie verde - în această ordine de priorităţi", a adăugat Sebastian Burduja.

Sistemul HVDC reprezintă o tehnologie de ultimă generaţie în transportul energiei electrice, permiţând transmiterea unor cantităţi mari de energie pe distanţe lungi, cu pierderi minime. Traseul planificat va lega Marea Neagră de graniţa de vest a României, trecând prin Bucureşti, şi se va conecta cu reţelele energetice din Ungaria şi alte state europene. Practic, proiectul transformă România într-un veritabil coridor energetic, cu rol esenţial în reţeaua continentală de electricitate.

Unul dintre elementele de inovare ale proiectului este utilizarea coridoarelor deja existente de infrastructură, precum cele ale conductelor de gaze BRUA şi Tuzla-Podişor. Această abordare permite reducerea semnificativă a timpului necesar pentru obţinerea avizelor, scăderea costurilor şi diminuarea impactului asupra mediului. Este o soluţie inteligentă şi eficientă, care valorifică activele deja disponibile şi poate reprezenta un model pentru investiţiile viitoare din domeniul energetic.

Interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu va permite transportul de energie verde, produsă în România - inclusiv din viitoarele parcuri eoliene offshore din Marea Neagră - către consumatori din ţară şi din alte state europene. Totodată, va permite României să beneficieze de energie verde produsă în Azerbaidjan atunci când în SEN avem deficit.

Proiectul va contribui la modernizarea sistemului naţional de transport al energiei şi va poziţiona România ca un nod energetic strategic în regiune. În plus, proiectul este compatibil cu alte iniţiative europene majore de infrastructură, precum SuedLink sau NordLink, şi va susţine formarea unei reţele energetice interconectate de la Marea Neagră până la Marea Nordului.

"Prin acest proiect, România îşi valorifică propriul potenţial energetic şi contribuie activ la securitatea energetică a Uniunii Europene. Interconectorul HVDC întăreşte cooperarea regională, susţine stabilitatea pieţei şi oferă un cadru mai predictibil pentru preţul energiei, cu beneficii directe pentru consumatorii finali. Proiectul marchează o etapă esenţială în strategia naţională de tranziţie energetică şi reconfirmă angajamentul Ministerului Energiei de a transforma România într-un lider regional al energiei curate'', se mai arată în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 365 / 9768
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...