ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Mi-am propus ca, până în primăvara anului viitor, să avem Strategia Energetică Naţională

13 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Ministrul de resort a precizat că prima versiune a Planului Naţional Integrat a fost transmisă Comisiei Europene, săptămâna trecută, "România încercând astfel să recupereze o serie de întârzieri pe care le-am constatat în momentul în care am preluat acest mandat".

 
 
Ne-am propus ca, cel târziu până în primăvara anului viitor, să avem o versiune finală a Strategiei Energetice Naţionale, sub forma unui document de viziune, fără o listă de proiecte pentru a evita acea evaluare de mediu îndelungată şi complicată, a afirmat, luni, la o videoconferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
 
"România nu are, din păcate, la acest moment, o strategie energetică aprobată. Au fost mai multe încercări, din 2016 până în prezent, pentru a da României o asemenea strategie, un asemenea document de viziune. Mi-am propus ca, până în primăvara anului viitor, să avem Strategia Energetică Naţională. Am constituit un Consiliu onorific, reunind unii dintre cei mai buni specialişti în sectorul energetic românesc şi chiar săptămâna trecută am avut o întâlnire la Banca Mondială. Vom beneficia de sprijinul experţilor Băncii pentru acest demers şi ne-am propus un calendar foarte ambiţios în care, undeva până în luna februarie, cel târziu martie, să avem o versiune finală a acestei strategii. Va fi o strategie suplă, mai degrabă un document de viziune, fără o listă de proiecte, pentru că am înţeles faptul că atunci când incluzi lista de proiecte trebuie să treci prin acea evaluare de mediu îndelungată, complicată. Noi oricum vom face asta prin noul Plan Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC)", a declarat Burduja.
 
Ministrul de resort a precizat că prima versiune a Planului Naţional Integrat a fost transmisă Comisiei Europene, săptămâna trecută, "România încercând astfel să recupereze o serie de întârzieri pe care le-am constatat în momentul în care am preluat acest mandat".
 
"Energia verde are un rol important, pentru că ea contribuie într-adevăr la procesul de decarbonizare a sectorului energetic şi economiei româneşti. Bineînţeles, nu este singura soluţie, pentru că discutăm de un sistem energetic naţional care trebuie să fie înainte de toate, sigur. Când discutăm de producţie intermitentă - solar, eolian - discutăm de o energie curată, dar nesigură, impredictibilă şi atunci ea trebuie complementată de investiţii în capacităţi de stocare. De aceea am şi reluat importantul proiect de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Este în etapa de contractare a serviciilor de proiectare, studii de fezabilitate şi, undeva până la începutul lunii decembrie, încercăm să-i găsim cel mai bun ofertant, o companie internaţională serioasă. Au fost multe expresii de interes în perioada de consultare a pieţei şi sunt convins că, până la finalul anului, putem să avem un acord semnat, în contextul în care, sper, nu vom avea contestaţii pe această procedură importantă. De asemenea, avem pregătită pentru Fondul pentru modernizare schema pentru stocare, ce va fi disponibilă în prima parte a anului viitor, după ce vom obţine şi finanţarea aprobată practic de Banca Europeană de Investiţii. Deci, mergem şi cu baterii, şi cu hidrocentrale prin pompaj. Ca o concluzie, energia verde este esenţială. Ea trebuie însă complementată sau pusă în valoare de capacităţi de stocare şi bineînţeles, de producţie în bandă", a explicat Sebastian Burduja.
 
Deloitte România, în parteneriat cu publicaţia Ziarul Financiar, organizează luni videoconferinţa pe tema instrumentelor de finanţare pentru energia verde şi despre cum alegi între Contractele pentru Diferenţă (CfD), Contractele de achiziţie pe termen lung (PPA) şi granturi pentru o afacere solidă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1058 / 9134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...