ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cappon (CBM Group): România ar trebui să emită bonduri de infrastructură şi bonduri municipale pentru creşterea financiară a ţării

28 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Consultantul CBM Group a apreciat că fondurile de pensii din România nu investesc suficient în acţiuni de pe bursă şi a propus emiterea de bonduri de infrastructură şi de bonduri municipale pentru ca fondurile de pensii să poată investi mai mulţi bani în acţiuni.

 
 
România ar trebui să emită bonduri de infrastructură şi bonduri municipale, o nouă clasă de active pentru creşterea financiară a ţării, astfel încât fondurile de pensii private să poată investi mai mulţi bani în astfel de instrumente, susţine Andre Cappon, partener al firmei americane de consultanţă pentru industria financiară CBM Group.

Acesta a caracterizat fondurile private de pensii drept mecanisme de colectare şi de bună utilizare a economiilor populaţiei.

"În România o mulţime de bani sunt încă în bani lichizi şi în depozite bancare, deci sunt bani care sunt ţinuţi la saltea şi bani care dorm în bănci. N-am nimic împotriva băncilor, băncile sunt foarte importante, dar băncile sunt doar pentru investiţia de scurtă durată, băncile oferă de obicei depozite la termen. Numai 5% din portofoliul românesc se află în securities (titluri de valoare n.r.), şi avem managed assets (active administrate n.r.) cam 20 şi ceva la sută, pe când în Statele Unite acestea sunt aproape jumătate. Asta vă dă o idee unde e România, mai avem mult de evoluat. Deci trebuie să trecem de la 20 şi ceva la sută în managed assets şi 5% în securities, la ceva mult mai important. Mecanismul este acelaşi în toate ţările. Când o ţară se îmbogăţeşte, se fac mai multe economii, iar aceste economii se pun la lucru. Iar pentru asta avem nevoie de un mecanism de colectă al acestor economii şi ca să le utilizeze bine. De asta fondurile (private, n.r.) de pensii sunt esenţiale", a afirmat reprezentantul CBM Group, în cadrul unei conferinţe privind posibilitatea implicării pieţelor de capital în finanţarea proiectelor de infrastructură din România.


Consultantul CBM Group a apreciat că fondurile de pensii din România nu investesc suficient în acţiuni de pe bursă şi a propus emiterea de bonduri de infrastructură şi de bonduri municipale pentru ca fondurile de pensii să poată investi mai mulţi bani în acţiuni.

"Unde este România? România este la începutul acestui drum, a evoluat mult în ultimii ani, dar n-a evoluat destul, şi chiar dacă avem în România câteva fonduri de pensii, acestea nu investesc destul de bine. Un fond de pensii normal din Occident are cam 60% din active în acţiuni şi 40% în obligaţiuni. În România cred că (fondurile private de pensii, n.r.) au mult mai puţin, cam 70% în obligaţiuni şi cam 30% în acţiuni. Fondurile de pensii sunt prea timide, iar obligaţiunile sunt cele ale Guvernului. Bineînţeles, obligaţiunile sunt sigure, dar nu plătesc aşa de mult, aşa de bine. Aşa că avem nevoie de o categorie de active care să fie mai puternice pentru fondurile de pensii şi pentru economie, iar pentru asta ar trebui ca fondurile de pensii să investească mai mult în acţiuni şi să existe o categorie de obligaţiuni pentru fondurile de pensii care să plătească mai bine şi să ofere o siguranţă similară bondurilor de stat. Aceasta este clasa de active pe care vreau să o lansăm oficial pentru România - bonduri de infrastructură şi bonduri municipale. Este nevoie să se creeze această clasă de active pentru creşterea financiară a României. (...) Ar trebui încurajate bondurile de infrastructură şi bondurile municipale, iar instituţiile internaţionale pot ajuta la acest proces oferind asistenţă tehnică", a afirmat Andre Cappon.

Acesta a mai propus înfiinţarea unei agenţii de rating pentru zona europeană în care se află România, care să ofere un rating adaptat regiunii est-europene.

"Ar trebui stabilită o agenţie de rating regională (pentru zona României, n.r.). Credem că în momentul de faţă Standard & Poor's, Moody's şi alte agenţii de rating sunt foarte scumpe şi sunt departe, pe ei nu prea îi interesează să facă un rating pentru o emisiune sau mai multe. Dacă ar exista o agenţie de rating românească sau regională, pentru Ungaria, Cehia, Slovacia şi aşa mai departe, atunci am putea să facem un rating de credit mai ieftin şi mai suplu şi mai adaptat regiunii", a precizat reprezentantul CBM Group.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8357 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...