
Chiriţoiu,despre Carpatica: Concurenţii probabil că şi-ar dori să dispară CFR Marfă; eu mă aştept ca înfiinţarea Carpatica SA să aibă loc
07 Februarie 2025
AgerpresPotrivit acestuia, toate măsurile de ajutor de stat care sunt prinse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au fost aprobate, inclusiv proiectul cu privire la înfiinţarea noii companii feroviare naţionale de transport marfă.
Concurenţii probabil că şi-ar dori să dispară CFR Marfă, însă crearea Carpatica Feroviar mă aştept să aibă loc în acest an, avem o scrisoare de confort de la Comisia Europeană în care ne-au spus că nu văd probleme la această capitalizare, iar sumele necesare pentru înfiinţarea sa sunt prinse în buget, a afirmat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
"Eu speram ca Guvernul să fi făcut operaţiunea în decembrie, aşa discutasem cu Comisia, ne-am şi grăbit să scoatem scrisoarea în ultima zi de mandat a comisarului Margrethe Vestager. (...) Toţi ne-am străduit - şi noi, şi ei - să fie pe Comisia veche, că am zis 'vine alt comisar, până învaţă dosarul, pierdem vremea'. Deci, ne-am străduit să scoatem scrisoarea aia şi, din păcate, nu s-a operat până la urmă. La noi în Guvern s-a blocat subiectul. Bun, domnul Grindeanu mi-a spus că se va rezolva acum, banii sunt prinşi în buget, deci sper că se întâmplă", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.
"Eu speram ca Guvernul să fi făcut operaţiunea în decembrie, aşa discutasem cu Comisia, ne-am şi grăbit să scoatem scrisoarea în ultima zi de mandat a comisarului Margrethe Vestager. (...) Toţi ne-am străduit - şi noi, şi ei - să fie pe Comisia veche, că am zis 'vine alt comisar, până învaţă dosarul, pierdem vremea'. Deci, ne-am străduit să scoatem scrisoarea aia şi, din păcate, nu s-a operat până la urmă. La noi în Guvern s-a blocat subiectul. Bun, domnul Grindeanu mi-a spus că se va rezolva acum, banii sunt prinşi în buget, deci sper că se întâmplă", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, toate măsurile de ajutor de stat care sunt prinse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au fost aprobate, inclusiv proiectul cu privire la înfiinţarea noii companii feroviare naţionale de transport marfă.
"Pe partea de ajutor de stat se lucrează mult, e mai puţin strălucitoare, se discută mai puţin despre ea, dar ca impact economic e foarte mare şi acolo stăm bine din punct de vedere al PNRR-ului. Toate măsurile de ajutor de stat care sunt prinse în Programul Naţional de Rezilienţă au fost aprobate, fie că e vorba de măsuri naţionale aprobate de noi, fie că sunt cele aprobate de Comisia Europeană, unde trebuie să mergem la Bruxelles să obţinem aprobarea. Şi am obţinut un ok pentru crearea noii companii feroviare. În locul lui CFR Marfă o să apară Carpatica Feroviar. Guvernul, e adevărat, nu a capitalizat Carpatica la sfârşitul anului trecut. Bănuiesc că nu au dorit să crească deficitul, dar nu ştiu, cred că undeva a fost prinsă în discuţiile legate de deficit. Din fericire, capitalizarea pentru Carpatica e prevăzută în noul buget pentru acest an şi sper că operaţiunea, repet, va avea loc în acest an. Şi atunci, în esenţă, vedem finalizată restructurarea lui CFR Marfă prin apariţia acestei noi companii care îi preia activitatea", a explicat şeful autorităţii de concurenţă.
Întrebat despre plângerea depusă la Comisia Europeană de transportatorii de marfă privaţi pentru blocarea înfiinţării noii companii Carpatica Feroviar, Bogdan Chiriţoiu spune că "e dreptul lor să facă plângeri, nu ne surprinde asta".
"Nu e prima dată când fac plângeri transportatorii privaţi. Cel mai amuzant mi s-a părut că la un moment dat cel care făcuse plângere ajunsese între timp manager la firma de stat, deci discutam cu el despre plângerea făcută de el pe vremea când lucra la privat. Oamenii se mişcă de la stat la privat. E ok, e dreptul lor să facă plângeri, nu ne surprinde asta. Cu Comisia am discutat anul trecut, ei ne-au dat o scrisoare de confort în care au spus că nu văd probleme la această capitalizare. Eu mă aştept ca, da, crearea Carpatica SA să aibă loc, deci să fie firma capitalizată. E o plângere, o să vedem cum va fi tratată de Comisie, oricum, durează ani de zile lucrurile astea, nici nu poţi să nu faci nimic că rişti să duci o companie - nu zic că CFR Marfă este o companie impecabilă, dar nici nu poţi să o laşi aşa şi să tot analizezi plângeri şi trec anii - că se duce de râpă de tot. Deci, eu cred că statul, care e proprietarul companiei, trebuie să ia o măsură. Are nevoie să existe un operator de marfă, nu putem să eliminăm, adică nu ar fi o soluţie bună să eliminăm CFR Marfă de pe piaţă. Bun, cine vrea să se plângă... concurenţii probabil că şi-ar dori să dispară CFR Marfă, dar nu cred că ar fi bine pentru funcţionarea pieţei în România să dispară un operator mare, cum e CFR Marfa. Deci e mai bine că e restructurat, e mai mic. Sperăm că o să fie eficient, că nu va avea pierderi cum a avut istoric CFR Marfă, dar e nevoie de un operator pe piaţă", a subliniat Chiriţoiu.
Şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a dat asigurări că CFR Marfă se va transforma în noua companie Carpatica Feroviar, o societate care "sigur că ar fi bine, pentru unii, să nu existe".
"Eu ştiu că nu convine faptul că o să avem o nouă companie de transport de marfă de stat în România. În proiectul de buget, aşa cum bine ştiţi, avem capitalizarea acestei companii cu 2 miliarde de lei. Şi vreau să vă spun că totul este făcut după deciziile Comisiei Europene, nu intră în contradicţie. Eu, când am fost la Comisia Europeană, am spus următorul lucru: 'Vreau să aplicăm pentru CFR Marfă acelaşi scenariu pe care Comisia l-a aplicat la fosta companie de transport aerian din Italia, Alitalia'. A mers în faliment, au închis-o şi au făcut o nouă companie, curăţând, dacă vreţi, partea neproductivă din acea companie şi având o nouă companie de transport aerian - ITA. Acelaşi scenariu se aplică la CFR Marfă. CFR Marfă se va transforma (...) în noua companie Carpatica, care sigur că ar fi bine pentru unii să nu existe", a afirmat şeful de la Transporturi, după dezbaterile pe marginea proiectului de buget pe 2025 al ministerului, din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.
Potrivit acestuia, au existat piedici în înfiinţarea acestei companii, însă nu se va renunţa la acest proces.
Declaraţiile ministrului vin în contextul în care Organizaţia Patronală a Societăţilor Feroviare Private din România (OPSFPR) a anunţat că a depus o nouă plângere la Comisia Europeană pentru nerespectarea de către statul român a obligaţiilor privind recuperarea ajutorului de stat incompatibil acordat CFR Marfă, precum şi "încercarea evidentă de eludare a dispoziţiilor europene" prin înfiinţarea companiei Carpatica Feroviar România.
"OPSFPR reclamă la Comisia Europeană intenţia statului român de a folosi banii publici destinaţi capitalizării Carpatica Feroviar România pentru achiziţionarea de material rulant şi alte active de la CFR Marfă. Banii vor fi ulterior transferaţi de către CFR Marfă în conturile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru stingerea ajutorului financiar ilegal stabilit prin decizie CE. Practic, un ajutor ilegal din bani publici pe care CFR Marfă l-a primit în trecut, urmează să fie stins tot cu bani publici, nu prin valorificarea în mod transparent a patrimoniului CFR Marfă", susţin reprezentanţii organizaţiei într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Conform Deciziei Comisiei Europene din februarie 2020, statul român avea obligaţia de a recupera ajutorul de stat ilegal acordat CFR Marfă în termen de 6 luni, până în august 2020. Până în prezent, această obligaţie nu a fost îndeplinită, ceea ce conferă CFR Marfă un avantaj competitiv nejustificat, perpetuând distorsiunile pieţei şi încălcând legislaţia europeană privind ajutoarele de stat, au mai spus reprezentanţii organizaţiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 275 / 9463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...