
Mecanismul de condiționalitate care permite suspendarea fondurilor UE va fi menținut, asigură comisarul european pentru buget
06 Mai 2025
AgerpresComisarul european a spus că nu trebuie să existe nicio îndoială că accesul la fondurile europene va fi în continuare condiționat de respectarea de către țările membre a statului de drept.
Mecanismul de condiționalitate prin care Comisia Europeană le poate suspenda fondurile europene statelor membre ale UE despre care consideră că încalcă statul de drept trebuie menținut în Cadrul Financiar Multianual, astfel încât bugetul UE să poată fi folosit pentru sprijinirea reformelor naționale menite să consolideze statul de drept, a declarat în Parlamentul European comisarul european pentru buget, Piotr Serafin, relatează marți agenția MTI.
Vorbind la o dezbatere pe tema protejării intereselor financiare ale UE, comisarul european a spus că nu trebuie să existe nicio îndoială că accesul la fondurile europene va fi în continuare condiționat de respectarea de către țările membre a statului de drept.
Vorbind la o dezbatere pe tema protejării intereselor financiare ale UE, comisarul european a spus că nu trebuie să existe nicio îndoială că accesul la fondurile europene va fi în continuare condiționat de respectarea de către țările membre a statului de drept.
Acest mecanism este aplicat în prezent doar împotriva Ungariei, sancțiune considerată de premierul conservator ungar Viktor Orban ca fiind motivată mai degrabă ideologic decât de protejarea bugetului UE. Comisia Europeană reține fondurile europene în cazul Ungariei parțial din cauza refuzului guvernului de la Budapesta de a sprijini războiul în Ucraina, migrația ilegală și 'ideologia de gen', a declarat europarlamentarul ungar Andras Laszlo, membru al partidului Fidesz, formațiunea lui Orban.
În acest timp, adaugă europarlamentarul, 'scandalul din jurul finanțării ONG-urilor a ajuns la Bruxelles', el referindu-se astfel la un raport al Curții de Conturi Europene ce a remarcat lipsa de transparență a finanțării acestor organizații în UE, acestea beneficiind numai între anii 2021 și 2023 de finanțări care însumează circa 7,4 miliarde de euro.
În cazul Ungariei, principalele ONG-uri 'își primesc cea mai mare parte a finanțării mai degrabă din străinătate decât din partea unor persoane private', mai afirmă Andras Laszlo. 'Trebuie să punem capăt regulii politicii făcute în umbră și lobby-ului politic deghizat', a apreciat acesta.
Orban și alți membri ai guvernului său au atenționat recent că entități precum Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), a cărei activitate a fost restrânsă semnificativ de noul președinte american Donald Trump, au susținut diverse mass-media și ONG-uri din Ungaria în timpul administrației democrate a fostului președinte american Joe Biden 'pentru a răsturna guvernul' conservator ungar și pentru a instala în locul acestui un 'guvern marionetă' agreat de Bruxelles.
Premierul ungar a cerut parlamentului de la Budapesta măsuri legislative care să permită acțiuni drastice împotriva ONG-urilor și acelor mass-media ungare care au beneficiat de finanțări din partea miliardarului George Soros și a fostei administrații americane 'pentru a finanța persoane și organizații care susțin migrația, politica de gen, forțe anti-familie și care atacă suveranitatea națională'.
Orban se află în conflict permanent cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunității LGBT, respingerea migranților ilegali, controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice sau contestarea întâietății deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) asupra dreptului național, acuzații la care se adaugă cele ce privesc relațiile apropiate ale premierului ungar cu președintele rus Vladimir Putin.
Bruxelles-ul a activat împotriva Budapestei în decembrie 2022 noul mecanism de condiționalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor țări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, suspendând astfel circa 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei. Din aceste fonduri de coeziune au fost deblocate de Comisia Europeană numai aproximativ o treime la sfârșitul anului 2023, când Ungaria amenința la acel moment să blocheze ajutorul UE pentru Ucraina în războiul cu Rusia.
Comisia Europeană a blocat de asemenea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, prin care această țară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 450 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...