ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mecanismul de condiționalitate care permite suspendarea fondurilor UE va fi menținut, asigură comisarul european pentru buget

06 Mai 2025   |   Agerpres

Comisarul european a spus că nu trebuie să existe nicio îndoială că accesul la fondurile europene va fi în continuare condiționat de respectarea de către țările membre a statului de drept.

 
 
Mecanismul de condiționalitate prin care Comisia Europeană le poate suspenda fondurile europene statelor membre ale UE despre care consideră că încalcă statul de drept trebuie menținut în Cadrul Financiar Multianual, astfel încât bugetul UE să poată fi folosit pentru sprijinirea reformelor naționale menite să consolideze statul de drept, a declarat în Parlamentul European comisarul european pentru buget, Piotr Serafin, relatează marți agenția MTI.

Vorbind la o dezbatere pe tema protejării intereselor financiare ale UE, comisarul european a spus că nu trebuie să existe nicio îndoială că accesul la fondurile europene va fi în continuare condiționat de respectarea de către țările membre a statului de drept.


Acest mecanism este aplicat în prezent doar împotriva Ungariei, sancțiune considerată de premierul conservator ungar Viktor Orban ca fiind motivată mai degrabă ideologic decât de protejarea bugetului UE. Comisia Europeană reține fondurile europene în cazul Ungariei parțial din cauza refuzului guvernului de la Budapesta de a sprijini războiul în Ucraina, migrația ilegală și 'ideologia de gen', a declarat europarlamentarul ungar Andras Laszlo, membru al partidului Fidesz, formațiunea lui Orban.

În acest timp, adaugă europarlamentarul, 'scandalul din jurul finanțării ONG-urilor a ajuns la Bruxelles', el referindu-se astfel la un raport al Curții de Conturi Europene ce a remarcat lipsa de transparență a finanțării acestor organizații în UE, acestea beneficiind numai între anii 2021 și 2023 de finanțări care însumează circa 7,4 miliarde de euro.

În cazul Ungariei, principalele ONG-uri 'își primesc cea mai mare parte a finanțării mai degrabă din străinătate decât din partea unor persoane private', mai afirmă Andras Laszlo. 'Trebuie să punem capăt regulii politicii făcute în umbră și lobby-ului politic deghizat', a apreciat acesta.

Orban și alți membri ai guvernului său au atenționat recent că entități precum Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), a cărei activitate a fost restrânsă semnificativ de noul președinte american Donald Trump, au susținut diverse mass-media și ONG-uri din Ungaria în timpul administrației democrate a fostului președinte american Joe Biden 'pentru a răsturna guvernul' conservator ungar și pentru a instala în locul acestui un 'guvern marionetă' agreat de Bruxelles.

Premierul ungar a cerut parlamentului de la Budapesta măsuri legislative care să permită acțiuni drastice împotriva ONG-urilor și acelor mass-media ungare care au beneficiat de finanțări din partea miliardarului George Soros și a fostei administrații americane 'pentru a finanța persoane și organizații care susțin migrația, politica de gen, forțe anti-familie și care atacă suveranitatea națională'.

Orban se află în conflict permanent cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunității LGBT, respingerea migranților ilegali, controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice sau contestarea întâietății deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) asupra dreptului național, acuzații la care se adaugă cele ce privesc relațiile apropiate ale premierului ungar cu președintele rus Vladimir Putin.

Bruxelles-ul a activat împotriva Budapestei în decembrie 2022 noul mecanism de condiționalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor țări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, suspendând astfel circa 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei. Din aceste fonduri de coeziune au fost deblocate de Comisia Europeană numai aproximativ o treime la sfârșitul anului 2023, când Ungaria amenința la acel moment să blocheze ajutorul UE pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

Comisia Europeană a blocat de asemenea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, prin care această țară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 19014
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...