ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chriţoiu:Dacă produsele sanitare nu se ieftinesc, vom lua măsuri de urgenţă, precum rechiziţionarea sau plafonarea preţurilor

25 Martie 2020   |   AGERPRES

El a precizat că preţurile ar trebui să revină aproape la cele dinaintea crizei.

 
 
Piaţa produselor sanitare nu funcţionează bine în această perioadă, existând scumpiri chiar şi de 100%, iar autorităţile se pregătesc de plafonarea preţurilor sau de rechiziţionarea produselor, dacă situaţia nu revine la normal, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Vedem creşteri mari de preţuri la produsele sanitare, echipamente de protecţie, dezinfectanţi. După cum se ştie, pe zona aceasta au fost interzise exporturile, iar Guvernul importă, prin Unifarm sau prin alte instrumente, echipamente de protecţie. Au fost identificaţi producători din ţară care îşi reprofilează activitatea şi încep să producă măşti sau dezinfectanţi. În orice caz, aceasta este o piaţă care clar nu funcţionează bine. O observăm cu atenţie, avem în derulare investigaţii, iar dacă suspiciunile se confirmă vom aplica amenzi. Suntem atenţi la ce se întâmplă şi, dacă lucrurile nu se normalizează, atunci va trebui să venim cu alte intervenţii", a spus Chiriţoiu.


El a precizat că preţurile ar trebui să revină aproape la cele dinaintea crizei.

"Dacă vedem o creştere de 10-20%, bun, e o creştere excepţională, cum sunt şi perturbări ale lanţurilor de producţie şi logistice, deci anumite creşteri de preţ pot apărea corect în această perioadă. Dar dacă vedem creşteri foarte mari, cum sunt acum la unele produse, de 100%, atunci va trebui să venim cu alte mijloace de intervenţie.(...) În legislaţia de urgenţă sunt prevăzute măsuri precum rechiziţionarea produselor şi stabilirea preţurilor de către autorităţi. Sunt mijloace mai brutale, pe care nu e bine să le luăm cu uşurinţă, dar dacă va fi nevoie vom ajunge acolo...", a subliniat şeful Concurenţei.

Întrebat care este orizontul de timp în care ar putea fi luate aceste măsuri, Chiriţoiu nu a putut răspunde cu precizie.

"Nu ţine numai de noi, de Consiliul Concurenţei. Noi putem face investigaţii. Restul, dacă ajungem la alte măsuri, necesită o coordonare între instituţii şi nu putem decide numai noi. Acum facem schimb de informaţii cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi cu Ministerul Sănătăţii", a mai spus el.

Pe de altă parte, la alimente nu există o scumpire generalizată, care să necesite intervenţia statului, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

"În ceea ce priveşte preţul alimentelor, aici datele noastre reies din Monitorul Preţurilor la alimente, unde avem preţurile unor produse care acoperă în jur de 60% din consumul din ţară, vedem creşteri de preţuri moderate. Sunt produse la care avem creşteri de 1-2%, sunt produse pentru care avem 10-15-20%, dar nu vedem o creştere generalizată, nu putem spune că toate preţurile la produsele de bază cresc. Pe medie, asta vedem. Nu sunt creşteri atât de mari ca să putem spune că necesită o intervenţie în forţă a statului pe zona asta. Vedem şi preţuri care scad faţă de februarie. Mecanismele de piaţă par să funcţioneze", a explicat preşedintele Consiliului.

Potrivit acestuia, cele mai mari creşteri sunt la produsele importate, întrucât creşte costul transportului, care este afectat în toată Europa.

"În orice caz, monitorizăm cu atenţie piaţa şi acolo unde avem suspiciuni de înţelegeri între companii, acolo o să intervenim", a mai spus Chiriţoiu, care a recomandat consumatorilor să utilizeze aplicaţia Monitorul Preţurilor Alimentelor pentru a se informa cu privire la produsele din marile lanţuri de magazine.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8123 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...