ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu, despre intențiile PSD, partidul căruia i-a cedat guvernarea: Impozite şi taxe noi - aceeaşi meteahnă a lui Liviu Dragnea; PSD merge în aceeaşi direcţie

23 Mai 2022   |   BizLawyer

Potrivit acestuia, soluţiile liberale sunt "cele bune" în ceea ce priveşte fiscalitatea, iar cele ale PSD "vor duce doar la inflaţie şi dobânzi mai mari".

 
 
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, luni, că actualul sistem de fiscalizare trebuie păstrat pentru a-i atinge întreaga potenţialitate, adăugând că PSD merge în acest domeniu "în aceeaşi direcţie încercată de Liviu Dragnea", care a introdus noi impozite.

"Înainte de a discuta de creşteri de taxe, de modificarea Codului fiscal, să colectăm tot ce putem cu acest cod, cu acest sistem. Prin PNRR, avem unele facilităţi, se elimină acele lucruri care permit banilor să nu ajungă la buget. Era vorba de facilităţi în construcţii, acum s-a introdus acea facilitate şi în agricultură. Este bizar. Discutăm de mai multe impozite, dar tocmai am scos vreo două miliarde din buget. Ne văităm că nu avem bani, dar avem o decizie. La toate acestea trebuie să ne uităm. Ce putem colecta cu sistemul pe care îl avem astăzi şi apoi să facem o analiză. Până atunci nu are rost să discutăm. Ceea ce am făcut anul trecut, cu conectarea caselor de marcat la ANAF, proiect lăsat de PSD prin sertare ani de zile şi pe care noi l-am făcut într-un an, şi e-facturare, a adus mai mulţi bani la buget. Anul acesta sunt mai mulţi ani la buget datorită celor două proiecte făcute de PNL", a afirmat Cîţu, la Senat.


Potrivit acestuia, soluţiile liberale sunt "cele bune" în ceea ce priveşte fiscalitatea, iar cele ale PSD "vor duce doar la inflaţie şi dobânzi mai mari".

"Când s-a făcut această coaliţie erau două linii roşii: fără taxe şi impozite noi şi 7% investiţii. Pentru investiţii, ni s-a promis la rectificarea bugetară. PSD, de fiecare dată când e la guvernare, încearcă. Liviu Dragnea a încercat trei ani să schimbe cota unică, să introducă un impozit progresiv. El a introdus impozite în 2017 - 2019 pe care noi le-am scos după aceea şi am adus mai mulţi bani la buget. Este aceeaşi meteahnă a lui Liviu Dragnea. PSD merge în aceeaşi direcţie", a adăugat Cîţu.

Preşedintele Senatului a spus că, dacă se propune schimbarea sistemului de fiscalizare, PNL va dezbate această chestiune.

"Nu cred că va fi luată o decizie fără să se discute în PNL. Sistemul fiscal mai simplu este un pilon al liberalismului. (...) Noi nu vrem să creştem povara fiscală asupra românilor. Ne vom opune creşterii, totdeauna. Ceea ce a făcut PNL până acum - a eliminat taxe şi a digitalizat sistemul fiscal, a dus mai mulţi bani la buget. Să introduci taxe, nu îţi aduce bani mai mulţi la buget decât pe termen scurt, apoi îţi creşte evaziunea fiscală", a explicat Florin Cîţu.

Cîțu, artizanul cooptarii PSD la Guvernare, este azi doar o voce de pe margine

În urmă cu șapte luni, cand încă era premier și nu fusese maturat de la șefia PNL, Florin Cîţu declara  că în discuţiile cu PSD au fost găsite multe lucruri care unesc cele două partide.

El a iniţiat şi a pus pe masa discuţiilor din Biroul Politic Naţional al partidului începerea negocierilor cu PSD. Discuţia cu reprezentanţii PSD a fost una bună, a apreciat el, arătând că a vizat în special proiecte, obiective.

În luna septembrie, anul trecut, preşedintele USR, pe atunci Dacian Cioloş, declara că Uniunea Salvaţi România nu va vota niciodată "un guvern capturat de pesedism", el adăugând că "s-a ajuns în această situaţie din cauza slăbiciunii liderilor penelişti şi cu îngăduinţa preşedintelui Iohannis".

Tot atunci, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea că social-democraţii au ajuns la concluzia că România nu poate rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică de impozitare.

Întrebat la Palatul Parlamentului cum ar putea arăta rediscutarea cotei unice şi o impozitare progresivă şi dacă PNL este de acord cu toate acestea, Ciolacu a spus, la acea vreme: "Ar arăta cum arată restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Am spus foarte clar că despre cota unică şi înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun pe care să îl discutăm la anul pentru formarea bugetului din anul următor. (...) Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică. Este concluzia PSD".

El a menţionat că în România trebuie, de asemenea, să se revină "la impozitarea marilor averi".

Cîțu, pe atunci premier și președinte de partid, era mai preocupat la acea vreme de rotația premierilor, o mișcare menită să-i conserve privilegiile, decât de blocarea inițiativelor PSD, noul partener de guvernare.

Ulterior, PSD a spus răspicat că Florin Cîţu nu poate fi acceptat variantă de premier deoarece a fost demis prin moţiune de cenzură, înlăturarea sa fiind, de altfel, și motivul pentru care negocierile PNL-USR au eșuat.

Pentru că PSD a fost partidul puternic, Cîțu a dispărut de la Palatul Victoria și a fost înlocuit și la șefia PNL.

Azi comentează de pe margine deciziile coaliției PSD-PNL, pe care a construit-o cu speranța că va rămâne la Palatul Victoria, dar nu mai este băgat în seamă de nimeni.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3188 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...