
Cîţu: Sper că vom fi incluşi în indicii de pieţe emergente cât mai rapid şi de către MSCI
21 Septembrie 2020
AgerpresPotrivit lui Cîţu, promovarea la statutul de piaţă emergentă a reprezentat, în primul rând, un efort al pieţei de capital, al operatorului bursei, al emitenţilor şi investitorilor la Bursă, în mare parte al mediului privat şi mai puţin al autorităţilor, care au neglijat în ultimul timp piaţa de capital din România, au stopat orice iniţiative de listare şi au avut multe acţiuni criticate de investitori.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că va sprijini demersul prin care România să fie inclusă, cât mai rapid, în indicii de pieţe emergente şi de către cealaltă agenţie relevantă la nivel mondial (MSCI -USA).
"Promovarea României în indicii FTSE Russell Emerging Markets reprezintă o veste cum nu se poate mai potrivită pentru aceste momente, când vedem schimbări strategice în toată lumea. Este un moment istoric pentru bursa de valori, care echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Sper că vom fi incluşi în indicii de pieţe emergente cât mai rapid şi de către cealaltă agenţie relevantă la nivel mondial (MSCI -USA) şi voi sprijini acest demers", a declarat ministrul Finanţelor Publice, conform unui comunicat al ministerului remis luni AGERPRES.
Potrivit lui Cîţu, promovarea la statutul de piaţă emergentă a reprezentat, în primul rând, un efort al pieţei de capital, al operatorului bursei, al emitenţilor şi investitorilor la Bursă, în mare parte al mediului privat şi mai puţin al autorităţilor, care au neglijat în ultimul timp piaţa de capital din România, au stopat orice iniţiative de listare şi au avut multe acţiuni criticate de investitori.
În opinia şefului de la Finanţe, acest pas uriaş pentru piaţa de capital reprezintă şi o dovadă că antreprenoriatul românesc se schimbă treptat, se profesionalizează, vin noi generaţii de oameni de afaceri şi de manageri, mai sofisticaţi, orientaţi către piaţă şi către reguli transparente.
"Din estimări şi pe baza experienţei ţărilor care au parcurs deja trecerea la statutul de piaţă emergent, în următorii ani vor fi deblocate pentru investiţii pe piaţa locală de capital fonduri de sute de milioane, poate miliarde de euro, care nu puteau fi direcţionate până acum în România din cauza profilurilor de risc ale unor mari fonduri, ce excludeau pieţele de frontieră. Depinde numai de noi ca aceste fonduri să vadă oportunitate în România şi să antreneze noi investiţii", a adăugat ministrul Finanţelor.
MFP precizează că a făcut deja în acest an paşi în direcţia susţinerii pieţei de capital, iar de anul viitor Guvernul va relua listarea la bursă a companiilor de stat.
Potrivit comunicatului, Ministerul Finanţelor Publice colaborează cu ASF la definirea Strategiei pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital în contextul în care un rol mai mare al finanţării afacerilor prin pieţele bursiere este deja gândit la nivelul întregii Uniuni Europene, unde se are în vedere o schimbare de strategie şi o remodelare a sistemului continental. Totodată, MFP a readus la Bursa de Valori Bucureşti titlurile de stat Fidelis, cu o premieră absolută, emisiunea în euro, iar aceste emisiuni vor reprezenta o constantă în politica de finanţare a deficitului.
"Cel mai important pentru piaţa de capital cred că este programul pe care l-am aprobat în urmă cu două săptămâni în Guvern şi care sper să remodeleze faţa economiei româneşti. Este un program pe 5 ani care va presupune bonificaţii de până la 15% pe an din impozitul pe profit pentru companiile care-şi cresc capitalurile proprii. O companie care decide să se capitalizeze va putea obţine în acest interval scutirea impozitului aproape pe un an întreg dacă va beneficia de bonificaţii în toţi aceşti ani", a mai spus ministrul Finanţelor Publice.
Ministerul Finanţelor Publice susţine o economie bazată pe o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată, în care bursele sunt un pilon stabil al creşterii economice.
Totodată, MFP subliniază importanţa colaborării strânse dintre mediul economic şi cel politic pentru o sinergie între dezvoltarea economiei şi a pieţei de capital.
Piaţa de capital din România a fost inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente începând din data de 21 septembrie 2020.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8649 / 9758 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...