ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu: Sper că vom fi incluşi în indicii de pieţe emergente cât mai rapid şi de către MSCI

21 Septembrie 2020   |   Agerpres

Potrivit lui Cîţu, promovarea la statutul de piaţă emergentă a reprezentat, în primul rând, un efort al pieţei de capital, al operatorului bursei, al emitenţilor şi investitorilor la Bursă, în mare parte al mediului privat şi mai puţin al autorităţilor, care au neglijat în ultimul timp piaţa de capital din România, au stopat orice iniţiative de listare şi au avut multe acţiuni criticate de investitori.

 
 
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că va sprijini demersul prin care România să fie inclusă, cât mai rapid, în indicii de pieţe emergente şi de către cealaltă agenţie relevantă la nivel mondial (MSCI -USA).
 
"Promovarea României în indicii FTSE Russell Emerging Markets reprezintă o veste cum nu se poate mai potrivită pentru aceste momente, când vedem schimbări strategice în toată lumea. Este un moment istoric pentru bursa de valori, care echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Sper că vom fi incluşi în indicii de pieţe emergente cât mai rapid şi de către cealaltă agenţie relevantă la nivel mondial (MSCI -USA) şi voi sprijini acest demers", a declarat ministrul Finanţelor Publice, conform unui comunicat al ministerului remis luni AGERPRES.
 
Potrivit lui Cîţu, promovarea la statutul de piaţă emergentă a reprezentat, în primul rând, un efort al pieţei de capital, al operatorului bursei, al emitenţilor şi investitorilor la Bursă, în mare parte al mediului privat şi mai puţin al autorităţilor, care au neglijat în ultimul timp piaţa de capital din România, au stopat orice iniţiative de listare şi au avut multe acţiuni criticate de investitori.
 
În opinia şefului de la Finanţe, acest pas uriaş pentru piaţa de capital reprezintă şi o dovadă că antreprenoriatul românesc se schimbă treptat, se profesionalizează, vin noi generaţii de oameni de afaceri şi de manageri, mai sofisticaţi, orientaţi către piaţă şi către reguli transparente.
 
"Din estimări şi pe baza experienţei ţărilor care au parcurs deja trecerea la statutul de piaţă emergent, în următorii ani vor fi deblocate pentru investiţii pe piaţa locală de capital fonduri de sute de milioane, poate miliarde de euro, care nu puteau fi direcţionate până acum în România din cauza profilurilor de risc ale unor mari fonduri, ce excludeau pieţele de frontieră. Depinde numai de noi ca aceste fonduri să vadă oportunitate în România şi să antreneze noi investiţii", a adăugat ministrul Finanţelor.
 
MFP precizează că a făcut deja în acest an paşi în direcţia susţinerii pieţei de capital, iar de anul viitor Guvernul va relua listarea la bursă a companiilor de stat.
 
Potrivit comunicatului, Ministerul Finanţelor Publice colaborează cu ASF la definirea Strategiei pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital în contextul în care un rol mai mare al finanţării afacerilor prin pieţele bursiere este deja gândit la nivelul întregii Uniuni Europene, unde se are în vedere o schimbare de strategie şi o remodelare a sistemului continental. Totodată, MFP a readus la Bursa de Valori Bucureşti titlurile de stat Fidelis, cu o premieră absolută, emisiunea în euro, iar aceste emisiuni vor reprezenta o constantă în politica de finanţare a deficitului.
 
"Cel mai important pentru piaţa de capital cred că este programul pe care l-am aprobat în urmă cu două săptămâni în Guvern şi care sper să remodeleze faţa economiei româneşti. Este un program pe 5 ani care va presupune bonificaţii de până la 15% pe an din impozitul pe profit pentru companiile care-şi cresc capitalurile proprii. O companie care decide să se capitalizeze va putea obţine în acest interval scutirea impozitului aproape pe un an întreg dacă va beneficia de bonificaţii în toţi aceşti ani", a mai spus ministrul Finanţelor Publice.
 
Ministerul Finanţelor Publice susţine o economie bazată pe o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată, în care bursele sunt un pilon stabil al creşterii economice.
 
Totodată, MFP subliniază importanţa colaborării strânse dintre mediul economic şi cel politic pentru o sinergie între dezvoltarea economiei şi a pieţei de capital.
 
Piaţa de capital din România a fost inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente începând din data de 21 septembrie 2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7522 / 8631
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...