ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coruptia privata – un fenomen in crestere

24 Aprilie 2019   |   Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr

Principala provocare cu care se confrunta companiile in prezent o reprezinta faptul ca infractiunile savarsite de un administrator, chiar si un administrator de fapt (care poate actiona de multe ori cu depasirea mandatului si a increderii acordate de catre companie), un mandatar si chiar de catre un simplu angajat care isi nesocoteste atributiile de serviciu, pot determina in anumite conditii angajarea raspunderii penale a companiei.

Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr

 
 
In Romania, dezbaterile publice cu privire la fenomenul coruptiei sunt dominate in continuare de efectele coruptiei publice si de abuzul savarsit de cei chemati sa exercite o functie publica. Cu toate acestea, coruptia din sectorul privat, latura mai putin populara a coruptiei (inca), se bucura in ultimii de o atentie sporita din partea autoritatilor si a organelor de cercetare penala.

Explicatiile sunt multiple: cresterea schimburilor transfrontaliere de bunuri si servicii si puterea economica a marilor companii au plasat coruptia privata in lumina reflectoarelor si au sporit demersurile desfasurate pe plan mondial pentru combaterea ei, sub toate aspectele acesteia. Mediul de afaceri este vulnerabilizat mai mult ca niciodata, iar societatile comerciale sunt incurajate sa isi revizuiasca politicile interne de functionare pentru a preveni sanctiunile drastice stabilite de legislatia in vigoare.


Legislatiile statelor europene au raspuns noilor realitati economice inclusiv prin reglementarea raspunderii persoanelor juridice pentru faptele de coruptie activa si pasiva savarsite in realizarea obiectului de activitate al acestora, in interesul sau in numele lor. Romania s-a raliat statelor europene precum Belgia sau Olanda – care au reglementat raspunderea penala a persoanei juridice – si a introdus aceasta institutie in dreptul romanesc inca din anul 2006.

„Ca atare, in Romania persoanele juridice pot raspunde penal in mod direct, pentru orice infractiune (si nu numai pentru infractiunile de coruptie), daca sunt indeplinite anumite conditii prevazute de lege. Institutia raspunderii penale a persoanei juridice este una dinamica: daca in anul 2008 sau fost 10 persoane juridice trimise in judecata (dintr-un total de 51 de persoane care au avut calitatea de suspect sau inculpat), in anul 2016 numarul trimiterilor in judecata a crescut la 487 (din 1008 persoane juridice cu calitatea de suspect sau inculpat)”, a declarat Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr.

Cu referire la domeniile afectate de coruptie, raportul de activitate al D.N.A. pentru anul 2018 ne arata faptul ca atribuirea frauduloasa sau derularea in conditii preferentiale a contractelor de achizitie publica, intocmirea sau eliberarea de avize, autorizatii, permise etc., efectuarea controalelor la frontiera de stat, obtinerea de subventii de la bugetul de stat sau finantari nerambursabile si operatiunile nereale pentru deducerea/rambursarea ilegala de T.V.A., prin inregistrarea unor operatiuni cu societati comerciale romanesti pentru a justifica importuri intracomunitare, reprezinta principalele arii afectate de coruptie in ultimii ani. Suplimentar, coruptia privata afecteaza cu precadere atribuirea preferentiala a unui contract, in detrimentul celorlalti competitori din piata.

Sanctiunile care pot fi aplicate persoanei juridice de catre o instanta penala sunt drastice: pedeapsa principala este amenda, iar pedepsele complementare pot privi suspendarea temporara a activitatii, interdictia temporara de a participa la licitatii publice sau chiar dizolvarea persoanei juridice.

Principala provocare cu care se confrunta companiile in prezent o reprezinta faptul ca infractiunile savarsite de un administrator, chiar si un administrator de fapt (care poate actiona de multe ori cu depasirea mandatului si a increderii acordate de catre companie), un mandatar si chiar de catre un simplu angajat care isi nesocoteste atributiile de serviciu, pot determina in anumite conditii angajarea raspunderii penale a companiei.

Asadar, companiile sunt si ar trebui sa regandeasca raporturile juridice stabilite la nivel intern cu persoanele imputernicite si cu proprii angajati sau colaboratori. De asemenea, companiile trebuie sa acorde o atentie sporita directivelor interne.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 196 / 12092
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer
  CMS România își extinde echipa cu 10 avocați și își consolidează practica de drept penal, finanțe și tranzacții. Alina Tihan și Mihai Jiganie Șerban, doi avocați cu un profil profesional bine conturat și o bogată experiență, se alătură biroului CMS București
  CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații i-a reprezentat pe fondatorii 7Card în legătură cu investiția în proiectul Holde Agri. Echipa, coordonată de partenerul Sergiu Gîdei
  Schoenherr și Stratulat Albulescu, în tranzacția prin care Aareon, liderul european în furnizarea de sisteme și servicii de consultanță pentru industria imobiliară, preia controlul grupului CalCon. Ce avocați au fost implicați
  Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
  Confesiunile unui avocat din prima linie, partener al biroului Dentons din București și autor de cărți pentru copii vândute azi în SUA și UK. Bogdan Papandopol vorbește despre pasiunea secretă pentru scris și desenat, inspirată de ”muza” sa, care iubește ”cărțile colorate ale lui tati”
  LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
  În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
  RTPR Allen & Overy, alături de AUTONOM în debutul pe piața reglementată a Bursei de Valori București
  O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman. Alexandra Rîmbu, Partener: Suntem atenți și la alte ramuri de drept adiacente, care ar putea impacta situația analizată. Când este necesar, lucrăm în echipe mixte pentru a asigura acoperirea tuturor aspectelor relevante
  Procedurile de recunoaștere și cererile de clemență sunt tot mai des folosite de companiile investigate de Consiliul Concurenței | Tendințele pieței, analizate de avocații Țuca Zbârcea & Asociații. Echipă și proiecte
  Din vorbă-n vorbă cu Amelia Teis, partener după ultima rundă de promovări de la D&B David și Baias. ”Nu poate exista succes și leadership individual, fără oamenii din jurul tău. Conceptul de “dream big” este realizabil în avocatură, însă presupune muncă, implicare și o depășire constantă a propriilor limite”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...