
Cum reflectă inteligența artificială natura umană: explorarea frontierelor eticii în era digitală
06 Decembrie 2023
Monica Stătescu, partener Filip & CompanyDacă dorim ca sistemele de inteligență artificială să fie instrumente cu adevărat utile și autonome și nu o sursă de riscuri si răspundere pentru cei care le creează și le utilizează trebuie să le învățăm valorile noastre.
![]() |
Recent, publicația The Guardian a acuzat compania Microsoft că aceasta i-ar fi afectat reputația jurnalistică prin publicarea unui sondaj generat de inteligența artificială care specula asupra cauzei morții unei femei, plasat chiar lângă un articol al publicației de știri (link).
Serviciul de agregare de știri al Microsoft a publicat sondajul automat în imediata vecinătate a unui articol din The Guardian despre moartea unei antrenoare de polo în vârstă de 21 de ani, care a fost găsită decedată într-o școală din Sidney.
Sondajul, creat de un program de inteligență artificială, întreba: „Care credeți că este cauza morții femeii?”. Cititorii erau apoi rugați să aleagă din trei opțiuni: crimă, accident sau sinucidere.
Serviciul de agregare de știri al Microsoft a publicat sondajul automat în imediata vecinătate a unui articol din The Guardian despre moartea unei antrenoare de polo în vârstă de 21 de ani, care a fost găsită decedată într-o școală din Sidney.
Sondajul, creat de un program de inteligență artificială, întreba: „Care credeți că este cauza morții femeii?”. Cititorii erau apoi rugați să aleagă din trei opțiuni: crimă, accident sau sinucidere.
Sondajul a generat indignarea cititorilor, dar și a conducerii cotidianului The Guardian, care a susținut că incidentul ar fi fost de natură să provoace suferință familiei îndurerate și că ar fi generat „prejudicii semnificative reputației” cotidianului The Guardian, precum și reputației jurnaliștilor care scriseseră articolul.
Acesta nu este nici primul și, probabil, nici ultimul incident de acest fel, si se circumscrie unui subiect mai amplu devenit extrem de important în ultimii ani în întreaga lume, și anume etica inteligenței artificiale - ce ar trebui să facem și ce nu ar trebui să facem cu inteligența artificială și ce ar trebui să permitem inteligenței artificiale să facă sau să nu facă pentru noi și în locul nostru.
Discuția aceasta aduce în prim-plan întrebări vechi de când lumea, care caută să identifice valorile umanității, ce este bine și ce este rău și cum ar trebui exprimate aceste valori pentru a le putea transmite și altora.
Experiența ne arată că nu ne putem rezuma doar la a introduce date în sistemele de inteligență artificială considerând ca acest lucru este suficient ca ele să opereze singure. Dacă dorim ca aceste programe să fie instrumente cu adevărat utile și autonome și nu o sursă de riscuri si răspundere pentru cei care le creează și le utilizează trebuie, de asemenea, să le învățăm valorile noastre. Trebuie să introducem nu doar date, ci și compasiune, bunătate și respect pentru ceilalți. Succesul inteligenței artificiale pe viitor va depinde de cât de bine vom reuși noi, ființele umane, să găsim aceste valori în noi înșine și să le exprimăm în mod autentic.
Revoluția inteligenței artificiale reprezintă în mod clar o provocare tehnologică, pentru mediul de afaceri și pentru societate în general. Dar credem că, mai presus de orice, este o oportunitate de a privi in interiorul nostru si de a defini ce anume ne face să fim oameni. Și dacă însușirea acestor valori este cea care ne conferă natura umană, cum putem cere inteligenței artificiale să le respecte, în timp ce noi înșine le încălcăm atât de des?
Unii cred că inteligența artificială este o amenințare, alții că este cea mai strălucită invenție umană, unii sunt entuziasmați de ea, alții sunt precauți, iar mulți alții simt toate aceste lucruri în diverse proporții. Dincolo de toate acestea și mai important decât ele, inteligența artificială este oglinda pe care o așezăm în fața noastră pentru a vedea cine suntem cu adevărat. Și poate că, în efortul nostru de a dezvolta și perfecționa inteligența artificială pentru a o transforma în instrumentul înțelept, plin de compasiune și bunăvoință pe care ni-l dorim, vom fi impulsionați să participăm în acest proces și să facem aceeași transformare în noi înșine.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1541 / 9764 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...