ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: Deficitul - ca o cangrenă; nu se rezolvă prin tăiere de cheltuieli, nu putem evita unele creșteri de taxe și impozite

27 Mai 2025   |   Agerpres

”Creșterea substanțială a veniturilor fiscale numai dintr-o colectare mult mai bună nu este posibilă. Ceea ce am spus președintelui Bolojan este ceea ce eu spun public de mult', a explicat Daniel Dăianu.

 
 
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat, marți, că deficitul bugetar este 'ca o cangrenă pentru trupul economiei și societății românești' și este o iluzie că o corecție a sa se poate face numai pe partea de cheltuieli, menționând că nu se pot evita unele creșteri de taxe și impozite.

'Orice modalitate care poate să crească veniturile statului român trebuie să fie avută în atenție. Nu este o soluție miraculoasă, așa ceva nu există. Ajustarea are o amploare care face imposibilă evitarea unor dureri. Cei care susțin teza că corecția deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli, aleargă după o himeră, așa ceva nu este posibil. (...) Eu vorbesc pe baza analizelor pe care le facem noi la Consiliul Fiscal și pe baza judecăților pe care le am eu. Eu cred că nu putem evita creșterea veniturilor fiscale ale statului, deci nu vorbesc de veniturile nonfiscale, prin unele creșteri de taxe și impozite', a afirmat Dăianu, la Palatul Parlamentului, după ce s-a întâlnit cu președintele Senatului, Ilie Bolojan.


Potrivit lui Dăianu, deficitul bugetar este 'ca o cangrenă pentru trupul economiei și societății românești'.

'Ani de zile societatea românească trăiește pe filieră bugetară. Mult peste posibilități. Când spun așa nu înseamnă că vinovat de situație este numai sectorul bugetar. Aceasta este o prostie pentru că veniturile bugetarilor, profesorilor, medicilor, nu vorbim numai de funcționărime, aceste venituri sunt cheltuite în economie și se văd în încasări ale întreprinderilor. Este o cangrenă și se poate lupta împotriva ei pentru a fi extirpată. Creșterea substanțială a veniturilor fiscale numai dintr-o colectare mult mai bună nu este posibilă. Ceea ce am spus președintelui Bolojan este ceea ce eu spun public de mult', a explicat Daniel Dăianu.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, nu se pot obține 30 miliarde de lei din tăieri de cheltuieli.

'Nu cred așa ceva. Dacă vă uitați la structura bugetului public, vă dați seama că de departe grosul este deținut de salarii și pensii. În primul rând, nu poți să tai salarii și pensii, să decretăm că de mâine tăiem salarii și pensii la oameni. Poți într-adevăr să tai din cheltuielile alocate bunurilor și serviciilor. Dar dumneavoastră știți foarte bine că sunt compartimente ale sistemului bugetar care gem pentru că nu au suficient, de exemplu spitalele, chiar școlile, ce facem? Tăiem mai mult de acolo? Avem cheltuieli cu dobânzile, care nu depind de noi. Nu putem să reducem cheltuielile cu dobânzile statului. Dobânzile depind de ce se întâmplă pe piețele financiare internaționale. Dacă nu vom avea un plan credibil prin impactul asupra veniturilor fiscale, îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, nu avem ce să facem, pentru că toți va trebui să acceptăm o realitate dramatică - că nu putem ieși din încurcătură fără a renunța la unele venituri când este vorba despre oameni, încasări, când este vorba despre întreprinderi. Nu se poate altfel', a mai explicat Dăianu.

Întrebat care ar fi instrumentele prin care noul Guvern ar putea să elimine problema deficitului, Dăianu a menționat că nu dorește să intre în detalii și este incorect să spună cum a decurs discuția cu Ilie Bolojan.

'Deci, viziunea mea, pe care dumneavoastră în linii mari o știți, este consemnată și în documente le Consiliul Fiscal în care noi spunem de mult timp că este o iluzie să credem că această corecție se poate face numai pe partea de cheltuieli. Cei care cred, vorbesc: este stat umflat. Uitați-vă, câte cheltuieli publice din PIB are România și care este media în Uniunea Europeană. Că există corupție, că există hoție, știm, dar această corupție și hoție nu este cantonată într-un compartiment, nu știu, într-un județ al țării. Ne ducem acolo și extirpăm corupția. Este în toți porii', a mai spus Daniel Dăianu.

Chestionat dacă se va ajunge în situația de a apela la FMI, el a răspuns: 'De ce să faci așa ceva, când mult mai firesc este să ai un pachet, fie el dureros prin consecințe, dar salvând unitatea financiară a României, că asta se joacă acum'.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 9546
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...