ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: O relaxare excesivă a politicii monetare, combinată cu un deficit de două cifre, ar destabiliza economia şi ar crea o criză a leului

23 Iunie 2020   |   AGERPRES

El consideră că suntem într-o fază de încercare de limitare a stricăciunilor, nu într-o fază de construcţie.

 
 
Ideea că deficitele nu mai contează, odată cu suspendarea regulilor fiscale ale UE, este falsă, iar o relaxare excesivă a politicii monetare, combinată cu un deficit de două cifre, ar destabiliza economia şi ar crea o criză a leului, a declarat, marţi, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în conferinţa "Strategia de Dezvoltare a României".

"Pandemia nu a fost învinsă, iar cifrele ne descurajează. Dacă nu ai colaborarea cetăţenilor, dacă nu există un parteneriat între cei care administrează treburile publice şi mediul de afaceri şi nu în ultimul rând cetăţenii, dacă nu îi ai alături, o să ajungi din nou în situaţia unor măsuri percepute ca foarte restrictive. Ai nevoie de cetăţeni să-ţi fie alături. Şi nu va fi simplu", a arătat Dăianu, în cadrul evenimentului organizat de ziarul Bursa.


El consideră că suntem într-o fază de încercare de limitare a stricăciunilor, nu într-o fază de construcţie.

"Este lăudabil că explorăm viitorul şi ne gândim la un nou model de dezvoltare, dar suntem încă în faza în care încercăm să limităm stricăciunile. Peste tot se face aşa. Iar stricăciunile privesc afacerile, dar în primul rând capitalul care este cel mai de preţ al unei corporaţii, al unei economii, al societăţii: oamenii. Maşini şi echipamente, dacă plăteşti, poţi importa. Dar dacă nu ai oameni sănătoşi, pricepuţi, nu funcţionează nimic", a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit acestuia, România are dezavantajul faptului că veniturile fiscale sunt doar 26-27% din PIB, în timp ce în statele dezvoltate media este de 40%.

"Noi avem o capacitate limitată din acest punct de vedere, suntem handicapaţi, ca să folosesc un termen care nu este elegant, avem acest handicap de pornire. Am pornit cu un deficit structural foarte mare, de peste 4%, cu un deficit primar cel mai mare din UE, peste 3% din PIB, deci capacitatea noastră de intervenţie este limitată", a continuat Dăianu.

El a avertizat că un deficit foarte mare, de două cifre, ar afecta capacitatea de finanţare a ţării.

"Teza că, odată fiind suspendate regulile fiscale temporar în UE, nu mai contează deficitele este o teză falsă, foarte, foarte păgubitoare pentru noi, pentru că poţi avea deficite de 11-12%, dar nu te poţi finanţa cu astfel de deficite. Eu cred că avem un discurs public şi o dezbatere publică care creează ţinte care nu pot fi atinse şi, dacă am cârmi cu politica economică în atingerea acestor ţinte, nu numai că ne-am înşela, dar am strica o situaţie care şi aşa este foarte dificilă", susţine economistul.

Potrivit acestuia, nici relaxarea excesivă a politicii monetare nu este o soluţie, întrucât ar determina o criză a leului.

"O altă teză este că, pe lângă deficite foarte mari, poţi duce la o relaxare a politicii monetare, cum au făcut Banca Centrală Europeană, Banca Cehiei şi Banca Centrală a Poloniei, dar încrederea cetăţenilor din aceste ţări nu se compară cu încrederea cetăţenilor în leul românesc. Dacă nu suntem atenţi, riscăm ca o relaxare excesivă a politicii monetare, combinată cu un deziderat de a avea deficite de două cifre, să aducă mari daune economiei noastre, ar destabiliza-o şi am avea chiar o criză a leului", a mai spus Dăianu.

Resursele limitate de care dispunem ne obligă să restructurăm sistemul fiscal în România în următorii ani, să găsim modalităţi pentru a creşte veniturile statului şi pentru a limita exodul forţei de muncă din România, a precizat şeful Consiliului Fiscal.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7861 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...