ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De ce Elon Musk și alte personalități consideră că utilizarea AI reprezintă o amenințare?

31 Martie 2023   |   Cristiana Deca, fondator&CEO Decalex

În timp ce AI-ul are un potențial imens neexploatat, utilizarea nereglementată poate duce la a încălcarea drepturilor omului, mai ales în ceea ce privește discriminarea anumitor segmente ale societății ca urmare a „algoritmilor părtinitori - biased”.

 
 
După entuziasmul care a cuprins  întreaga lume, sau aproape întreaga lume după cum se observă în ultima vreme, odată cu anunțurile providerilor de soluții bazate pe inteligența artificială (engl. Artificial Inteligence – AI), traversăm momentul în care o serie de voci influente la nivel global par că trag un semnal de alarmă cu privire la expansiunea exponențială a acestor soluții. Recent, a fost dat publicității un moratoriu (https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments), semnat de personalități ale spațiului public, în frunte cu Elon Musk, fondatorul Tesla, prin care acestea cred că e oportună suspendarea utilizării AI pe scara largă, datorită lipsei de reglementare și a pericolelor pe care le reprezintă utilizarea liberă a Inteligenței Artificiale (IA).


Întrebarea este cum s-a ajuns aici și care sunt argumentele acestor oameni influenți la nivel global, profund implicați în schimbările economice din ultimii ani, cunoscuți ca avangardiști și inovatori ai vremurilor prezente?

Apariția ChatGPT a schimbat lucrurile

Chat GPT este un machine learning model, adică funcționează aidoma creierului uman, folosind „neuroni” interconectați, care pot învăța să identifice modele în date și să facă predicții despre ceea ce urmează să se întâmple în continuare.

Apariția soluției de la OpenAI, denumită ChatGPT este considerată o adevărată revoluție, întrucât este pentru prima dată când un chatbot ce are integrat inteligența artificială este antrenat (și încărcat) pe cantități uriașe de date de pe Internet, astfel încât să formuleze răspunsuri care pot părea că sunt formulate de oameni.

ChatGPT a câștigat un milion de utilizatori doar în prima săptămână de la lansare, iar website-ul ChatGPT primește în prezent aproximativ un miliard de vizitatori lunar, cu o valoare estimată de 100 milioane de utilizatori activi, potrivit comunicatelor OpenAI.

Statusul reglementărilor AI

Odată cu apariția ChatGPT din ce în ce mai multe persoane au acces și utilizează inteligenta artificială atât pentru uz personal cât și în scop de business, dar domeniul a rămas încă nereglementat. În acest moment nu există nici un sistem de guvernanță a inteligenței artificiale, ceea ce înseamnă că nu există nicio pedeapsă în cazul în care un astfel de software este creat sau utilizat cu rea-intenție.

Deși există destul de multe inițiative de reglementare a zonei AI, nu există niciuna care să se afle într-un stadiu suficient de avansat. Uniunea Europeană, de exemplu, lucrează la Regulamentul privind Inteligența Artificială (AI Act), fiind primul act normativ ce are ca scop principal reglementarea AI-ul, pornind de la riscurile pe care acesta le prezintă pentru consumatori. Pe lângă acest demers, încă în lucru, există mai multe inițiative care încearcă să stabilească cadrul etic de dezvoltare a soluțiilor AI, încercând să traseze un cadru de principii morale ce trebuie transpuse în scrierea de cod a AI-ului.

Motivul principal pentru care Elon Musk și alți actori importanți au semnat moratoriul de suspendare a utilizării AI-ului pentru o perioada de șase luni, este pentru că nu există încă un cadru legislativ aplicabil și nici o matrice după care să stabilim care soluție AI lucrează în detrimentul oamenilor și care nu.

Cum pot fi afectați oamenii de utilizarea AI-ului?

În timp ce AI-ul are un potențial imens neexploatat,  utilizarea nereglementată poate duce la a încălcarea drepturilor omului, mai ales în ceea ce privește discriminarea anumitor segmente ale societății ca urmare a „algoritmilor părtinitori - biased”.

Deși AI-ul a devenit un trend abia acum, prin intermediul Chat GPT, poate și pentru că ChatGPt este atât de simplu de utilizat încât oricine are o adresă de e-mail își face un cont în platformă și poate transmite mesaje către chatbot, nu trebuie să uităm că algoritmii de inteligență artificială sunt utilizați deja în foarte multe arii din viață noastră. În lipsa acestor reglementări clare de acces și utilizare este foarte probabil că va utilizarea soluțiilor AI, necontrolat și nereglementat, va afecta în primul rând grupurile  vulnerabile, care sunt deja profilate și hărțuite în spațiul non-digital, cum este cazul minorităților.

Riscurile la adresa drepturilor fundamentale ale omului apar în special când AI-ul stă la baza unor decizii automate ce au un impact masiv în viața de zi cu zi, cum ar fi: prelucrarea automată a datelor despre sănătatea unei persoane, prelucrarea datelor despre locul de muncă sau despre creditare. De exemplu, în 2015, Algoritmul de angajare al Amazon s-a dovedit a fi părtinitor cu femeile „pentru că algoritmul se baza pe număr de cv-uri depuse în ultimii zece ani și la vremea respectivă cei mai mulți dintre solicitanți au fost bărbați, astfel că AI-ul a fost instruit pentru a favoriza bărbați înaintea femeilor. (Real-life Examples of Discriminating Artificial Intelligence | by Terence Shin | Towards Data Science ). Și acesta este doar un exemplu.

La ce riscuri se pot expune businessurile prin utilizarea AI-ului?

Când vorbim despre riscurile la care se expun companiile prin utilizarea AI am identificat cel puțin patru aspecte de care trebuie să ținem cont.

Un  obstacol important în calea adoptării AI este lipsa de competențe și disponibilitatea personalului tehnic cu experiența și instruirea necesare pentru a implementa în mod eficient o astfel de soluție tehnică.

În al doilea rând, pornind de la datele la care compania oferă acces inteligenței artificiale pentru a învăța, aici se ridică problema legată de acuratețea datelor pe care va fi învățat algoritmul.

Următoarea problemă importantă este modul în care soluția tehnologică utilizează acele date, din punct de vedere al regulilor de confidențialitate și transparență. Întrucât conform regulilor de prelucrare a datelor din GDPR, companiile trebuie să asigure confidențialitatea datelor personale ale clienților (utilizatorilor) care intră în contact cu AI-ul.

Nu în ultimul rând, vorbim despre transparența în ceea ce privește modul în care a fost codat algoritmul, întrucât fără respectarea regulilor minimale de etică în dezvoltarea tehnologică, AI-ul poate genera răspunsuri ori soluții nepotrivite sau părtinitoare, care pot genera probleme de încredere pentru brandul ce îl utilizează.

Întrebarea care se naște este însă dacă sunt suficiente șase luni pentru ca un set de reglementări de bază să fie create și adoptate la nivel global, astfel încât să fie evitate, pe termen lung, aceste riscuri.

----------------------

Despre Cristiana Deca
Absolventă a Facultății de Drept a Universității București, cu masterat în Drept European, și în Design Thinking la M.I.T, Cristiana a fondat, în urmă cu 10 ani, împreună cu alți doi parteneri, prima companie sută la sută  românească specializată pe servicii de conformitate în domeniul protecției datelor, Decalex.
Pasionată în special de zona care intersectează drepturile fundamentale ale omului cu evoluția tehnologiei, a obținut certificarea internațională a celei mai prestigioase organizații în domeniul prelucrării datelor, IAPP, ca expert în legislația europeană din domeniul protecției datelor cu caracter personal (CIPP/E).
Este fondator al Asociației de Profesioniști în Domeniul Protecției Datelor din România (ASCPD), si in perioada 2019-2022 a reprezentat România în Confederația Europeană a Asociațiilor de Profesioniști în Domeniul Protecției Datelor. În urmă cu doi ani (2021) a fost desemnată membru în board și în Consiliul de Conformitate și Etică al organizației EIT Health, fiind invitată frecvent ca speaker la conferințe internaționale din zona de privacy si cybersecurity.

Despre Decalex
Decalex este prima companie din România, fondată în anul 2010 de Cristiana Deca, Cristian Deca și Ciprian Ulmeanu, care au identificat nevoia de a aduce o schimbare în serviciile de consultanță în conformitate din România. Cu o vastă expertiză juridică și tehnică, bazată cu pasiunea pentru business, cei trei fondatori au pus bazele unei echipe de consultanți de top recunoscută pentru soluțiile inovative de conformitate. Decalex a ocupat încă de la înființare si se menține pe poziția de lider național în soluții de conformitate în domeniul protecției datelor și securitatea informației.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1573 / 8654
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
    CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
    Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
    Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
    Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
    Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...