ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Declararea beneficiarilor reali – repere utile pentru companii în 2022

20 Aprilie 2022   |   Teodora Moțatu, Partener Biriș Goran SPARL

Pentru a simplifica înțelegerea acestei obligații de raportare, punctăm în cele ce urmează câteva repere după care ar trebui să se orienteze societățile în efortul lor de conformare.

 
 
După ce a fost subiectul mai multor suspendări, amânări și prelungiri de termene pe durata pandemiei, obligația de a depune declarația privind beneficiarii reali revine în atenția societăților în contextul aprobării situațiilor financiare anuale. Modificările succesive din ultimii doi ani ale cadrului legal care reglementează această declarație au generat confuzie în rândul societăților, nemaifiind clar cine și până când trebuie să își declare beneficiarii reali.

Introdusă în legislație în 2019 ca formalitate anuală obligatorie pentru orice persoană juridică înregistrată la Registrul Comerțului din România, raportarea beneficiarilor reali a devenit în ultimii doi ani subiectul mai multor modificări de abordare din partea autorităților. În prezent, declarația nu mai trebuie depusă anual decât de un număr restrâns de societăți ce prezintă un factor de risc, dar, în același timp, orice societate înființată anterior datei de intrare în vigoare a Legii 129/ 2019 are obligația de a-și declara beneficiarii reali măcar o dată la Registrul Comerțului, urmând să actualizeze informațiile în funcție de modificările intervenite cu privire la beneficiarii reali.

Pentru a simplifica înțelegerea acestei obligații de raportare, punctăm în cele ce urmează câteva repere după care ar trebui să se orienteze societățile în efortul lor de conformare.

1.       Orice societate înființată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 129/ 2019 trebuie să își declare cel puțin o dată beneficiarii reali

Cadrul legal care reglementează declararea beneficiarilor reali a fost marcat de o serie succesivă de modificări, răzgândiri și amânări, în prezent obligația fiind considerată îndeplinită dacă fiecare societate are depusă la Registrul Comerțului cel puțin o declarație de beneficiar real.

În cazul în care nu și-au declarat până acum beneficiarii reali, societățile ar trebui să se grăbească cu depunerea declarației privind beneficiarii reali și să îndeplinească această obligație până cel târziu în 6 iunie. Ipoteza vizează mai ales entitățile înființate înainte de 21 iulie 2019 (când această obligație a intrat în vigoare), pentru că cele înmatriculate după această dată au fost obligate oricum să își declare beneficiarii reali la momentul înființării.

2.       Orice modificare a datelor declarate despre beneficiarii reali trebuie înregistrată la Registrul Comerțului

Chiar dacă au depus deja declarații cu beneficiari reali, societățile sunt obligate să depună o declarație modificatoare privind beneficiarii reali ori de câte ori datele declarate nu mai corespund realității. În aceste situații, societățile trebuie să transmită Oficiului Registrului Comerțului competent declarații noi, în cel mult 15 zile de când au intervenit modificări ale beneficiarilor reali sau ale datelor care îi vizează.

3.       Raportarea anuală a beneficiarilor reali, obligatorie doar pentru societățile „cu risc”

Deși a fost gândită inițial ca o raportare anuală pentru toate persoanele juridice înregistrate la Registrul Comerțului, declararea beneficiarilor reali nu mai este în acest moment obligatorie sub această formă decât pentru acele societăți care prezintă un factor de risc. Practic, singurele societăți care trebuie să depună în fiecare an o declarație privind beneficiarii reali sunt cele care au în structura acționariatului entități, care figurează pe lista publicată și actualizată periodic de Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cu privire la jurisdicţiile necooperante din punct de vedere fiscal şi/sau jurisdicţiile cu grad înalt de risc de spălare a banilor şi/sau de finanţare a terorismului şi/sau jurisdicţiile aflate sub monitorizarea organismelor internaţionale relevante..

Din cauza amânărilor de termene generate de starea de alertă și ridicarea ei, pentru 2022, această declarație anuală trebuie depusă până pe 6 iunie, urmând ca din 2023 declararea beneficiarilor reali să fie făcută de aceste societăți în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.

4.       Începând din 2020, firmele nou-înființate își pot trece beneficiarii și în actul constitutiv 

Începând cu 15 iulie 2020, societățile au beneficiat de o măsură de debirocratizare, care le permite să includă direct în actul constitutiv datele de identificare ale beneficiarilor reali și modalitățile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice, fără să mai fie necesară depunerea declarației speciale de beneficiari reali. Subliniem că această măsură a fost păstrată în urma modificărilor aduse prin Legea nr. 315/ 2021.

În cazul în care ulterior se modifică datele beneficiarilor reali, nu este nevoie de actualizarea actului constitutiv, legislația permițând societăților să transmită o declarație privind beneficiarii reali în termen de 15 zile de la apariția modificărilor.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*







  * campuri obligatorii


  Articol 3528 / 8747
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
  Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
  De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
  Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
  Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
  Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...