ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Declararea beneficiarilor reali – repere utile pentru companii în 2022

20 Aprilie 2022   |   Teodora Moțatu, Partener Biriș Goran SPARL

Pentru a simplifica înțelegerea acestei obligații de raportare, punctăm în cele ce urmează câteva repere după care ar trebui să se orienteze societățile în efortul lor de conformare.

 
 
După ce a fost subiectul mai multor suspendări, amânări și prelungiri de termene pe durata pandemiei, obligația de a depune declarația privind beneficiarii reali revine în atenția societăților în contextul aprobării situațiilor financiare anuale. Modificările succesive din ultimii doi ani ale cadrului legal care reglementează această declarație au generat confuzie în rândul societăților, nemaifiind clar cine și până când trebuie să își declare beneficiarii reali.

Introdusă în legislație în 2019 ca formalitate anuală obligatorie pentru orice persoană juridică înregistrată la Registrul Comerțului din România, raportarea beneficiarilor reali a devenit în ultimii doi ani subiectul mai multor modificări de abordare din partea autorităților. În prezent, declarația nu mai trebuie depusă anual decât de un număr restrâns de societăți ce prezintă un factor de risc, dar, în același timp, orice societate înființată anterior datei de intrare în vigoare a Legii 129/ 2019 are obligația de a-și declara beneficiarii reali măcar o dată la Registrul Comerțului, urmând să actualizeze informațiile în funcție de modificările intervenite cu privire la beneficiarii reali.

Pentru a simplifica înțelegerea acestei obligații de raportare, punctăm în cele ce urmează câteva repere după care ar trebui să se orienteze societățile în efortul lor de conformare.

1.       Orice societate înființată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 129/ 2019 trebuie să își declare cel puțin o dată beneficiarii reali

Cadrul legal care reglementează declararea beneficiarilor reali a fost marcat de o serie succesivă de modificări, răzgândiri și amânări, în prezent obligația fiind considerată îndeplinită dacă fiecare societate are depusă la Registrul Comerțului cel puțin o declarație de beneficiar real.

În cazul în care nu și-au declarat până acum beneficiarii reali, societățile ar trebui să se grăbească cu depunerea declarației privind beneficiarii reali și să îndeplinească această obligație până cel târziu în 6 iunie. Ipoteza vizează mai ales entitățile înființate înainte de 21 iulie 2019 (când această obligație a intrat în vigoare), pentru că cele înmatriculate după această dată au fost obligate oricum să își declare beneficiarii reali la momentul înființării.

2.       Orice modificare a datelor declarate despre beneficiarii reali trebuie înregistrată la Registrul Comerțului

Chiar dacă au depus deja declarații cu beneficiari reali, societățile sunt obligate să depună o declarație modificatoare privind beneficiarii reali ori de câte ori datele declarate nu mai corespund realității. În aceste situații, societățile trebuie să transmită Oficiului Registrului Comerțului competent declarații noi, în cel mult 15 zile de când au intervenit modificări ale beneficiarilor reali sau ale datelor care îi vizează.

3.       Raportarea anuală a beneficiarilor reali, obligatorie doar pentru societățile „cu risc”

Deși a fost gândită inițial ca o raportare anuală pentru toate persoanele juridice înregistrate la Registrul Comerțului, declararea beneficiarilor reali nu mai este în acest moment obligatorie sub această formă decât pentru acele societăți care prezintă un factor de risc. Practic, singurele societăți care trebuie să depună în fiecare an o declarație privind beneficiarii reali sunt cele care au în structura acționariatului entități, care figurează pe lista publicată și actualizată periodic de Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cu privire la jurisdicţiile necooperante din punct de vedere fiscal şi/sau jurisdicţiile cu grad înalt de risc de spălare a banilor şi/sau de finanţare a terorismului şi/sau jurisdicţiile aflate sub monitorizarea organismelor internaţionale relevante..

Din cauza amânărilor de termene generate de starea de alertă și ridicarea ei, pentru 2022, această declarație anuală trebuie depusă până pe 6 iunie, urmând ca din 2023 declararea beneficiarilor reali să fie făcută de aceste societăți în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.

4.       Începând din 2020, firmele nou-înființate își pot trece beneficiarii și în actul constitutiv 

Începând cu 15 iulie 2020, societățile au beneficiat de o măsură de debirocratizare, care le permite să includă direct în actul constitutiv datele de identificare ale beneficiarilor reali și modalitățile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice, fără să mai fie necesară depunerea declarației speciale de beneficiari reali. Subliniem că această măsură a fost păstrată în urma modificărilor aduse prin Legea nr. 315/ 2021.

În cazul în care ulterior se modifică datele beneficiarilor reali, nu este nevoie de actualizarea actului constitutiv, legislația permițând societăților să transmită o declarație privind beneficiarii reali în termen de 15 zile de la apariția modificărilor.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4120 / 9339
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
    LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
    Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”
    Bulboacă & Asociații asistă Eazy Asigurări în tranzacția strategică cu Autonom Group
    LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
    Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”
    Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
    NNDKP promovează 12 avocați și consultanți în cadrul celei mai recente runde de promovare
    Cum lucrează avocații firmei Popescu & Asociații în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de succes | Loredana Popescu (Partener): ”Rezultatele noastre includ un număr semnificativ de aplicații acceptate, creșterea rentabilității și succesul pe termen lung al afacerilor clienților”
    Managing IP EMEA Awards 2025 | Muşat & Asociaţii, Baciu Partners, Milcev Burbea și Răzvan Dincă & Asociaţii, printre firmele aflate pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România” în fiecare dintre cele trei domenii analizate. Cum arată clasamentele întocmite de piața locală de ghidul juridic internațional specializat în IP
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...