
GNP obține o soluție favorabilă pentru un operator de platformă, ce ar putea să contureze o practică constantă și predictibilă, în baza căreia autoritățile de reglementare naționale vor analiza întinderea răspunderii furnizorilor de servicii intermediare. Problemele juridice ridicate în acest litigiu vizează în principal modul de interpretare și aplicare a reglementărilor din Regimul eCommerce și DSA | Avocații Octavian Adam (Partener), Cristina Badea (Senior Associate) și Alice Moisac (Associate), în prim plan
05 Iunie 2025
R. T.Hotărârea continuă suita de soluții favorabile obținute de echipa GNP în materia răspunderii platformelor online, atât în instanță, cât și în fața autorităților naționale, pe baza unor argumente solide cu privire la limitarea răspunderii platformelor de tipul e-hailing, marketplace, vânzări C2C sau livrări de produse, în materia protecției consumatorilor, răspunderii delictuale, încălcării drepturilor de autor, dreptului muncii sau a combaterii discriminării.
![]() |
Practica instanțelor române privind răspunderea operatorilor de platforme online s-a îmbogățit recent cu o nouă hotărâre definitivă care confirmă aplicarea limitării de răspundere a operatorilor de platforme online pentru faptele ilicite ale utilizatorilor. Echipa GNP, formată din Octavian Adam – Partener Litigii, Cristina Badea – Senior Associate Litigii și Alice Moisac – Associate Litigii, a obținut o soluție favorabilă, definitivă, de anulare a unei sancțiuni aplicate de o autoritate de reglementare unui operator de platformă destinată vânzărilor online, pentru fapta de a prezenta, pe site-ul administrat, oferte de vânzare a unor produse interzise la comercializare, aparținând utilizatorilor platformei.
Legislația națională și UE aplicabilă stabilește că intermediarii care furnizează, în mediul online, servicii de găzduire pentru utilizatorii lor (cum ar fi platformele online) nu sunt responsabili pentru conținutul ilegal aparținând utilizatorilor atât timp cât au un rol pasiv în raport cu publicațiile utilizatorilor. Cu toate acestea, atât instanțele naționale, cât și CJUE sunt chemate să stabilească limitele în care se aplică exonerarea de răspundere. Soluția obținută de echipa GNP clarifică, printre altele, că limitarea de răspundere este aplicabilă indiferent de tipul de răspundere stabilit prin lege specială.
În actul de sancționare, Autoritatea a identificat vânzătorii produselor interzise și a clarificat că operatorul de platformă nu răspunde pentru vânzarea produselor, dar răspunde pentru publicitatea efectuată acestora, prin prezentarea ofertelor de vânzare pe platforma administrată. Astfel, Autoritatea de reglementare a avut o abordare nouă pentru încadrarea faptei imputate operatorului de platformă.
În ultimii ani, practica instanțelor române se confruntă mai degrabă cu acuzațiile aduse operatorilor de platforme pentru fapte ce aparțin, mai evident, direct utilizatorilor – precum vânzarea sau descrierea produselor, publicarea de mesaje discriminatorii sau de imagini denigratoare, etc. În acest caz, însă, Autoritatea a menționat că nu ar fi putut atrage răspunderea operatorului de platformă pentru fapta de a vinde produsele incriminate, însă a considerat că publicarea ofertelor de vânzare ar reprezenta publicitate interzisă și ar facilita punerea pe piață a unor produse interzise, pentru că, în lipsa platformei, utilizatorii-vânzători nu ar beneficia de același acces la consumatori.
--------------------------------------------------
Citește și
.jpg)
--------------------------------------------------
Problemele juridice ridicate în acest litigiu vizează în principal modul de interpretare și aplicare a reglementărilor din Regimul eCommerce și DSA, mai exact, a limitării de răspundere aplicabile operatorilor de platforme de vânzare online, pentru încălcări reglementate de legi speciale. Apărarea a fost construită pe experiența aprofundată a echipei GNP în dreptul UE, în special al regimului juridic aplicabil serviciilor prestate pe piața digitală.
”Sperăm ca soluția obținută de echipa GNP la începutul aplicării regimului DSA, să contureze o practică constantă și predictibilă, în baza căreia autoritățile de reglementare naționale vor analiza întinderea răspunderii operatorilor de platforme și, generic, a furnizorilor de servicii intermediare”, au arătat avocații firmei.
Unele dintre problemele de drept ridicate în litigiu sunt similare celor din Cauza Publi24 (C 492/23), aflată în fața CJUE, în urma unei trimiteri preliminare formulate de o instanță română. În cauza Publi24, Concluziile Avocatului General au fost asemănătoare argumentelor formulate în apărare de către GNP și este de așteptat ca soluția CJUE să confirme raționamentul Avocatului General. Echipa GNP a făcut și o analiză a Cauzei Publi24, disponibilă aici. Atât concluziile Avocatului General, cât și soluția obținută de GNP vin în urma unei jurisprudențe bogate la nivelul CJUE care confirmă răspunderea limitată a furnizorilor de servicii intermediare. Cu toate acestea, complexitatea pieței digitale și a reglementărilor aplicabile ridică întrebări legate de limitele răspunderii operatorilor de platforme, limite testate de autoritățile naționale și trasate de instanțele judecătorești.
Hotărârea continuă suita de soluții favorabile obținute de echipa GNP în materia răspunderii platformelor online, atât în instanță, cât și în fața autorităților naționale, pe baza unor argumente solide cu privire la limitarea răspunderii platformelor de tipul e-hailing, marketplace, vânzări C2C sau livrări de produse, în materia protecției consumatorilor, răspunderii delictuale, încălcării drepturilor de autor, dreptului muncii sau a combaterii discriminării.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 34 / 2038 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...