ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Din mai s-a modificat tratamentul fiscal al diurnelor. Informații necesare pentru angajatori

09 Iunie 2022   |   Alina Andrei, Partener Cabot Transfer Pricing

Dincolo de amnistia fiscală pentru diurnele reîncadrate de ANAF în venituri salariale, Legea nr. 72/2022 a venit și cu noutăți și clarificări la tratamentul fiscal aplicabil sumelor acordate ca diurne.

 
 
Un nou regim fiscal al diurnelor a devenit aplicabil din mai, după ce o serie de modificări la Codul fiscal au intrat în vigoare. Angajatorii trebuie să acorde o atenție sporită noului tratament fiscal al acestor sume pentru că autoritățile au introdus un nou tip de plafon la care companiile trebuie să se raporteze atunci când stabilesc diurnele netaxabile pe care le pot acorda salariaților.

Dincolo de amnistia fiscală pentru diurnele reîncadrate de ANAF în venituri salariale, Legea nr. 72/2022 a venit și cu noutăți și clarificări la tratamentul fiscal aplicabil sumelor acordate ca diurne.

Pe de-o parte, actul normativ a stabilit că toate cele patru forme de plată (indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, indemnizația de detașare transnațională și prestațiile în bani acordate pentru clauzele de mobilitate) au de-acum același tratament fiscal, astfel încât să existe mai puține probleme de reîncadrare fiscală ulterioară în cadrul controalelor efectuate de ANAF la contribuabili.


Pe de altă parte, ca noutate absolută, Legea nr. 72/2022 a introdus în Codul fiscal un plafon suplimentar pentru sumele acordate angajaților și scutite de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii. Până acum, calculul diurnelor fără plata de taxe suplimentare se raporta exclusiv la de 2,5 ori valoarea indemnizației stabilite pentru salariații instituțiilor publice.

Potrivit noilor prevederi, însă, începând cu luna mai, pentru a fi netaxabile, diurnele nu trebuie să depășească: de 2,5 ori valoarea indemnizației stabilite pentru salariații instituțiilor publice și nici contravaloarea a trei salarii de bază pentru locul de muncă ocupat.

Acest nou plafon se calculează prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate.

E foarte important de înțeles că cele două plafoane trebuie aplicate conjugat, astfel că angajatorii nu pot acorda din start salariaților diurne de maximum trei salarii de bază, ci ei trebuie să acorde în continuare diurne de 2,5 ori limita stabilită pentru instituții publice, dar aceste sume nu pot depăși echivalentul a trei salarii de bază ale salariatului. În situația în care oricare dintre cele două plafoane este depășit, diferența de bani va fi asimilată venitului salarial și supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii.

Practic, prin introducerea acestui nou plafon, s-a încercat limitarea situațiilor destul de întâlnite în practică prin care angajatorii acordau salarii mici și compensau cu diurne mai mari, astfel încât, per total, să plătească taxe salariale mai reduse la stat.

Legea nr. 72/2022 impune de asemenea ca reîncadrarea fiscală a diurnelor să nu se mai poate face de inspectorii ANAF decât în cadrul unor operațiuni realizate împreună cu inspectorii ITM, care să constate natura veniturilor acordate salariaților sub forma respectivelor indemnizații. Cu alte cuvinte, inspectorii ANAF nu mai pot aprecia în mod direct că sumele acordate salariaților sub formă de indemnizații de delegare/detașare sunt de natură salarială, fiind obligatorie și analiza inspectorilor de muncă a situațiilor punctuale în care se regăsesc acei salariați. Totuși, această modificare n-a fost încă pusă în practică deoarece procedura de aplicare a acestor prevederi trebuia emisă de Ministerul Muncii și cel al Finanțelor până la finalul lunii mai, lucru care nu s-a întâmplat încă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4126 / 9709
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
    Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...