ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Extinderea termenului pentru depunerea garanției financiare în procesul de racordare la rețea: binecuvântare sau o sabie cu două tăișuri?

06 Februarie 2023   |   Mihaela Nyerges (Managing Partner) și Monica Cune-Ghițescu, Senior Associate - Nyerges & Partners

În prezent, dacă avizul tehnic de racordare (ATR) condiționează conectarea la rețea de efectuarea lucrărilor de întărire, investitorul trebuie să constituie o garanție financiară în termen de 3 luni de la emiterea ATR-ului.

 
 
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat o modificare importantă privind regulile pentru conectarea noilor capacități de producere a energiei electrice la rețeaua de interes public: termenul limită pentru emiterea garanției financiare a fost extins de la 3 la 12 luni.

În prezent, dacă avizul tehnic de racordare (ATR) condiționează conectarea la rețea de efectuarea lucrărilor de întărire, investitorul trebuie să constituie o garanție financiară în termen de 3 luni de la emiterea ATR-ului. Respectarea acestui termen este extrem de importantă, în caz contrar valabilitatea ATR-ului încetează automat.

Motivul pentru care s-a impus o astfel de obligație a fost de a elimina blocarea capacității rețelei de către dezvoltatori care nu au capacitatea financiară sau intenția fermă de a construi proiectul. O astfel de soluție legislativă s-a bazat și pe experiența “primului val de regenerabile”, când, din aproape 30.000 MW de ATR-uri emise, în jur de 3.000 MW au fost efectiv construiți.


Drept urmare, măsura are un impact pozitiv asupra conectării la rețea.

Cu toate acestea, în practică, respectarea termenului de 3 luni s-a dovedit a fi o provocare chiar și pentru investitorii care au capacitatea financiară și sunt deciși să implementeze proiectele.

Astfel, textul garanției trebuie să fie agreat în prealabil atât cu banca emitentă, cât și cu operatorul de rețea, proces care poate fi îndelungat. În unele cazuri, am primit puncte de vedere diferite de la diverse departamente ale aceluiași operator, fapt ce a întârziat și mai mult procesul. De asemenea, în cazul în care garanția bancară este emisă de o bancă locală pe baza unei contragaranții emise de o bancă străină, un astfel de proces bancar intern cauzează și mai multe întârzieri.

În alte cazuri, dacă prin ATR se estimează termene îndelungate de realizare a lucrărilor de întărire (cum este tot mai des cazul în ultima perioadă), investitorii preferă să aștepte încheierea contractului de racordare până spre sfârșitul perioadei maxime permise (12 luni de la emiterea ATR-ului), pentru a avea o predictibilitate mai mare în ceea ce privește termenele de întărire a rețelei asumate de către operatori. Or termenul limită de 3 luni atrage necesitatea unui angajament financiar mult mai devreme. Acest angajament poate fi s¬¬ubstanțial, având în vedere că valoarea garanției poate ajunge până la 20% din valoarea tarifului de racordare (procentul exact fiind decis de operator prin ATR).

În altă ordine de idei, corelarea termenului limită de emitere a garanției financiare cu cel de încheiere a contractului de racordare elimină incertitudinile existente legate de punerea în executare a garanției: poate fi garanția executată doar dacă investitorul (i) nu depune la operator cererea/documentația pentru încheierea contractului de racordare (astfel cum este precizat în regulamentul de racordare) sau și (ii) dacă, ulterior depunerii documentației complete, investitorul nu semnează efectiv contractul de racordare (care este o etapă ulterioară, având loc după ce cuprinsului contractului de racordare este agreat cu operatorul).

Din perspectiva celor de mai sus, extinderea termenului este bine-venită. Pe de altă parte, un termen așa generos poate crea presiune artificială asupra capacității rețelei din cauza proiectelor care nu vor vedea niciodată lumina zilei. Acest lucru, la rândul său, va conduce la înăsprirea condițiilor și a costurilor de întărire a rețelei în viitoarele ATR-uri. Da fapt, acest blocaj al capacității rețelei este de ceva timp una dintre principalele probleme ridicate de jucătorii din industrie.

În ceea ce privește momentul în care noile prevederi vor deveni aplicabile, ordinul ANRE va fi  publicat în scurt timp în Monitorul Oficial și va intra în vigoare (cel mai probabil) de la data publicării.

De asemenea, așa cum ne-a obișnuit ANRE (spre deosebire de alte autorități cu puteri legislative), în ordin vor fi inserate prevederi specifice care reglementează impactul noilor reguli asupra cererilor de racordare în curs de soluționare. Prin urmare, extinderea de termen se va aplica nu numai cererilor de racordare care vor fi depuse după intrarea în vigoare a ordinului, ci și cererilor de racordare aflate în curs de soluționare. Astfel de prevederi tranzitorii sunt extrem de utile, eliminând orice divergențe de interpretare cu privire la sfera de aplicabilitate a noilor principii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2085 / 8886
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
    „The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
    Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
    Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
    Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
    Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
    LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...