ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Facilităţi legate de vizele de turist pentru străinii care doresc să viziteze România | Ivan: Simplificăm procedurile foarte laborioase

20 Februarie 2025   |   Agerpres

Prezent la deschiderea Târgului de Turism al României, ediţia de primăvară, ministrul a afirmat că a demarat un proces de simplificare a relaţiei stat-operatori din turism, fiind pregătită o aplicaţie pentru a se vedea care este profilul turistului din România şi a se veni cu campanii targetate.

 
 
Autorităţile române pregătesc facilităţi legate de vizele de turist pentru străinii care doresc să viziteze România, iar la nivel diplomatic s-au purtat discuţii pentru acorduri comerciale în materie de turism cu câteva state extrem de importante din Uniunea Europeană şi din afara ei, a declarat, joi, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan.

Prezent la deschiderea Târgului de Turism al României, ediţia de primăvară, ministrul a afirmat că a demarat un proces de simplificare a relaţiei stat-operatori din turism, fiind pregătită o aplicaţie pentru a se vedea care este profilul turistului din România şi a se veni cu campanii targetate.


"Am trei idei scurte, precise şi clare pe care vreau să le subliniez în această dimineaţă. Unu, simplificare în relaţia statului cu tot ceea ce înseamnă operatori din turism. Aici ştim cu toţii că încă se fac raportări cu foaia şi cu pixul, de multe ori şi în Excel. Folosim expertiza din digitalizare după ce am făcut acest nou minister, împreună cu colegii noştri, tocmai pentru a aduce o simplificare a tuturor acestor procese birocratice. Deja avem o aplicaţie pe care am pregătit-o şi acum o calibrăm în raport cu toţi operatorii turistici din România. Lucrăm în grupurile de lucru la nivel tehnic ca să fie operabilă această aplicaţie, care va fi gratuită pentru toţi operatorii, şi, odată cu ea, vor putea doar să scaneze buletinul sau celelalte documente, fără să fie nevoie să mai facă vechile copii la xeroxuri şi să facă Excel-uri ca să transmită raportările, ca să vedem care e profilul turistului din România, atât al celui român, cât şi al celui care vine din afara ţării în România. Atunci vom putea să facem următorul lucru: să venim cu campanii targetate (...), să ştim foarte clar cum ne adresăm în afara ţării şi în ţară", a afirmat Bogdan Ivan.

O altă direcţie unde s-au semnalat probleme este cea a acordării vizelor de turist pentru cei care doresc să viziteze România, iar aici se lucrează la simplificarea acestei proceduri.

"La nivel diplomatic, deja am purtat discuţii pentru acorduri comerciale în materie de turism cu câteva state extrem de importante din Europa şi în afara Uniunii Europene. Pregătim inclusiv facilităţi legate de vizele de turist pentru a ajunge în România, să simplificăm toate acele proceduri foarte laborioase. Mi s-au adus la cunoştinţă de către marii operatori din turism că avem probleme acolo şi deja lucrăm în grupurile de lucru pentru a le simplifica", a susţinut acesta.

Bogdan Ivan a dat asigurări că deciziile pe care ministerul le va lua cu privire la segmentul turistic vor fi doar în acord cu operatorii din sector.

"Orice decizie pe care o luăm referitor la segmentul turistic, o facem exclusiv în consultare cu zona privată. Deja am purtat foarte multe discuţii cu asociaţiile patronale din acest sector şi ce am făcut în ultimele trei săptămâni, pentru că sunt de o lună şi ceva în această nouă configuraţie, împreună cu colegii mei, am scos din sertar acele proiecte de lege, de simplificare propuse de către dumneavoastră, care datează şi de câţiva ani şi sunt în sertare. Le-am reactualizat şi urmează în perioada următoare să intre pe fluxul de avizare şi chiar să le schimbăm. Lucruri simple, care au impact mare", a subliniat şeful MEDAT.

De asemenea, se lucrează la flexibilizarea conceptului de management al destinaţiei, pentru a se înfiinţa OMD-ul naţional, care să permită realizarea unei campanii targetate în ţară şi în străinătate pentru atragerea de turişti.

"Am reuşit împreună cu colegii mei şi am cerut celor de la Comisia Europeană să facem o schimbare în PNRR, tocmai pentru a flexibiliza acel concept de organizaţie de management al destinaţiei, să avem una naţională prin care putem să facem şi acel clip, să facem campanie targetată în ţară şi în afara ţării, şi, doi, să dăm oportunitatea fiecărui judeţ din România sau regiune de a se asocia şi de a-şi face propriul său brand, care să fie parte din brandul turistic al României", a arătat Ivan.

Târgul de Turism al României, ediţia de primăvară 2025, a debutat joi, la Romexpo. Ajuns la cea de-a 51-a ediţie, Târgul de Turism al României rămâne locul ideal de prezentare, atât a celor mai interesante oferte şi atracţii turistice din România şi din străinatate, cât şi a accesoriilor şi gadget-urilor necesare în orice vacanţă, potrivit prezentării de pe site-ul dedicat.

Evenimentul se desfăşoară pe o suprafaţă de 12.000 metri pătraţi şi reuneşte 190 de expozanţi din ţară şi din străinătate, consolidându-şi statutul de platformă de referinţă în industria turismului, potrivit unui comunicat al Romexpo.

Această ediţie a adus un număr semnificativ de participanţi internaţionali, reprezentând 52% din totalul companiilor prezente. Agenţiile de turism şi tur-operatorii au pregătit reduceri semnificative pentru o gamă largă de pachete turistice.

Cele mai frumoase zone din România sunt promovate în cadrul târgului, printre care Braşov, Brăila, Bucovina, Buzău, Caraş Severin, Covasna, Eforie, Harghita, Maramureş, Mureş, Prahova, Tulcea, oferind vizitatorilor oportunitatea de a descoperi atracţiile autentice ale ţării.

Totodată, pasionaţii de călătorii sunt aşteptaţi cu reduceri de până la 50% pentru vacanţele de vară în destinaţii populare precum Egipt, Grecia, Italia, Spania şi Turcia, de până la 40% pentru pachetele achiziţionate pe litoralul românesc, până la 30% pentru vacanţele de Paşte şi 1 Mai şi de până la 40% pentru sejururile de Mărţişor în capitale europene şi staţiuni montane.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 538 / 9778
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...