ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fechet: Sistemul Garanţie-Returnare va fi suficient de bine aşezat în anul 3 de funcţionare;tinţele de colectare SGR vor depăşi 95%

03 Octombrie 2023   |   Agerpres

Potrivit ministrului de resort, toţi comercianţii din România ştiu că din 30 noiembrie va fi implementat Sistemul Garanţie-Returnare.

 
 
Sistemul Garanţie - Returnare (SGR) va fi suficient de bine aşezat din al treilea an de funcţionare, iar ţintele de colectare separată pentru ambalajul SGR va depăşi 90 - 95%, comparabil cu cele pe care le întâlnim în orice altă ţară din vestul Europei, a declarat marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate.
 
"Compania RetuRO este obligată nu doar să asigure colectarea acelor recipiente la un interval de timp suficient cât să nu tulbure activitatea economică, dar să şi plătească acelui comerciant o taxă de gestionare, respectiv comerciantul va fi plătit pentru cheltuiala pe care o avea cu fiecare ambalaj care presupune manipulare, presupune un efort suplimentar al angajaţilor, depozitare, pază etc. România este, din păcate, codaşa Europei la capitolul colectare separată şi reciclare. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în alte state-membre şi dacă ne uităm la ţintele pe care le-am propus prin legislaţie pentru anul 1, anul 2 şi anul 3, vom observa că începând cu al treilea an, când considerăm noi că sistemul va fi suficient de bine aşezat, ţintele de colectare separată pentru ambalajul SGR să depăşească 90 - 95%, ceea ce reprezintă o ţintă comparabilă cu cea pe care o întâlnim în orice altă ţară din vestul Europei care are astăzi SGR-ul. Dacă vreţi un exemplu şi mai concret, Germania, ajunge la 96 până la 98% rata de returnare în funcţie de ambalaj, cea mai mare rată având-o la metal 98%. În România, în funcţie de cine numără, pentru că şi aici avem anumite lucruri de îmbunătăţit, în ceea ce priveşte reciclarea fracţiei municipale colectată separat, rata atinge un procent de aproape 14%", a spus Fechet.
 
Potrivit ministrului de resort, toţi comercianţii din România ştiu că din 30 noiembrie va fi implementat Sistemul Garanţie-Returnare.
 
"Toţi comercianţii din România ştiu că mai avem doar 58 de zile până când acest lucru se va întâmpla. Însă eu cred că este datoria mea, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, să salut aceste investiţii, să le spun acestor companii că apreciez munca pe care o fac şi apreciez eforturile financiare. Sistemul Garanţie-Returnare se înfăptuieşte, este foarte adevărat, cu foarte mulţi bani, care provin din mediul privat, este un efort al industriei, fie că vorbim despre producători, fie că vorbim despre comercianţi. Este un efort al cetăţenilor care vor aduce înapoi fiecare recipient din cele şapte, poate mai multe miliarde de recipiente care în fiecare an sunt puse pe piaţă în România", a subliniat Mircea Fechet.
 
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a participat, marţi, la un hypermarket din Bucureşti, la un eveniment în cadrul căruia a testat soluţia de colectare şi reciclare a ambalajelor de băuturi, în anticiparea Sistemului Garanţie - Returnare.
 
SGR va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, iar din acel moment românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
 
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o administratorul SGR şi funcţionează pe principiul "not for profit", ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
 
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi - Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1256 / 9062
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...