ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul vrea să înscrie situl Roşia Montană în patrimoniul UNESCO și anunță consultări cu avocații care apăra statul în dosarul ICSID

28 Ianuarie 2020   |   Andrei Delcet

Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

 
 
Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi că Guvernul PNL vrea înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, urmând să se consulte cu cei care reprezintă statul român în litigiul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile (ICSID).

"PNL a susţinut încă de la început procedura de înscriere (a zonei Roşia Montană - n.r.) în patrimoniul UNESCO. Nu noi suntem cei care am blocat procedura, ci Guvernele PSD. (...) Am solicitat ministrului Culturii să analizeze, să se consulte cu alte ministere şi mai ales cu cei care ne reprezintă în litigiul pe care îl avem la ICSID (Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile - n.r.), în care compania a dat în judecată statul român şi cere despăgubiri. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Noi vrem înscrierea Roşiei Montană, a sitului, în patrimoniul UNESCO", a afirmat Orban, marţi, la Parlament.


Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

"Valoarea zonei Roşia Montană este recunoscută deja de forurile internaţionale şi naţionale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului", a precizat ministrul Culturii, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Ministerul Culturii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roşia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă.

Procedurile din dosarul ICSID No. ARB/15/31 s-ar putea încheia la începutul anului 2020, a arătat Pierre Tercier, președintele tribunalului arbitral, într-un document remis avocaților firmei Gabriel Resources și apărătorilor României, în luna mai, anul trecut. Prima audiere publică din cadrul procedurii de arbitraj a avut loc pe 23 septembrie 2016. Ultimele audieri erau programate în luna decembrie (2019). Ulterior, părțile vor depune memorii, tribunalul va emite instrucțiuni cu privire la costurile fiecărei părți și apoi va fi așteptată decizia. . .

Reamintim că Gabriel Resources a angajat White & Case LLP pentru a o reprezenta în acest dosar, firma internationala fiind secondata de avocatii Țuca, Zbârcea și Asociații. Statul roman este aparat de un consortiu format din firma elvetiana Lalive si echipa locala de avocati de la Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP.

Din echipa Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey) Ltd. fac parte avocatii Abby Cohen Smutny, Darryl S. Lew, Petr Polášek si Brody Greenwald de la White & Case LLP, precum si Levana Zigmund, Anca Puscasu si Ruxandra Nita de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

De partea statului roman stau Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny, David Bonifacio si Christophe Guibert de Bruet de la Lalive si Dr. Crenguta Leaua, Andreea Simulescu, Aurora Damcali, Liliana Deaconescu si Carmen Saricu de la Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP.

Printre semnatarii documentelor depuse de apărătorii României sunt Crenguta Leaua, Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Mihaela Maravela, Liliana Deaconescu, Andreea Piturca și Mihaela Afanasov, din partea Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP si Matthias Scherer, Lorraine de Germiny, Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey și Clàudia Baró Huelmo, de la Lalive.

Reclamanţii susţin că în anul 1999 au primit dreptul de exploatare minieră asupra unei suprafeţe de teren din localitatea Roșia Montană şi dreptul de explorare pentru o suprafaţă de teren din localitatea Bucium. Cu toate acestea, reclamanţii susțin că, deși proiectul de exploatare minieră îndeplinea toate condiţiile, România a refuzat timp de 11 ani să emită avizul de mediu, care ar fi permis construirea facilităţilor necesare exploatării şi exploatarea minieră. ”Se mai susţine că un alt exemplu de blocare a investiţiei reclamanţilor este reprezentat de intenţia României de înscriere a bunurilor cu denumirea ”Peisajul minier Roșia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a arătat recent Ministerul Finanțelor, solicitat de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8351 / 8645
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...