ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul vrea să înscrie situl Roşia Montană în patrimoniul UNESCO și anunță consultări cu avocații care apăra statul în dosarul ICSID

28 Ianuarie 2020   |   Andrei Delcet

Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

 
 
Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi că Guvernul PNL vrea înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, urmând să se consulte cu cei care reprezintă statul român în litigiul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile (ICSID).

"PNL a susţinut încă de la început procedura de înscriere (a zonei Roşia Montană - n.r.) în patrimoniul UNESCO. Nu noi suntem cei care am blocat procedura, ci Guvernele PSD. (...) Am solicitat ministrului Culturii să analizeze, să se consulte cu alte ministere şi mai ales cu cei care ne reprezintă în litigiul pe care îl avem la ICSID (Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile - n.r.), în care compania a dat în judecată statul român şi cere despăgubiri. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Noi vrem înscrierea Roşiei Montană, a sitului, în patrimoniul UNESCO", a afirmat Orban, marţi, la Parlament.


Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

"Valoarea zonei Roşia Montană este recunoscută deja de forurile internaţionale şi naţionale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului", a precizat ministrul Culturii, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Ministerul Culturii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roşia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă.

Procedurile din dosarul ICSID No. ARB/15/31 s-ar putea încheia la începutul anului 2020, a arătat Pierre Tercier, președintele tribunalului arbitral, într-un document remis avocaților firmei Gabriel Resources și apărătorilor României, în luna mai, anul trecut. Prima audiere publică din cadrul procedurii de arbitraj a avut loc pe 23 septembrie 2016. Ultimele audieri erau programate în luna decembrie (2019). Ulterior, părțile vor depune memorii, tribunalul va emite instrucțiuni cu privire la costurile fiecărei părți și apoi va fi așteptată decizia. . .

Reamintim că Gabriel Resources a angajat White & Case LLP pentru a o reprezenta în acest dosar, firma internationala fiind secondata de avocatii Țuca, Zbârcea și Asociații. Statul roman este aparat de un consortiu format din firma elvetiana Lalive si echipa locala de avocati de la Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP.

Din echipa Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey) Ltd. fac parte avocatii Abby Cohen Smutny, Darryl S. Lew, Petr Polášek si Brody Greenwald de la White & Case LLP, precum si Levana Zigmund, Anca Puscasu si Ruxandra Nita de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

De partea statului roman stau Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny, David Bonifacio si Christophe Guibert de Bruet de la Lalive si Dr. Crenguta Leaua, Andreea Simulescu, Aurora Damcali, Liliana Deaconescu si Carmen Saricu de la Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP.

Printre semnatarii documentelor depuse de apărătorii României sunt Crenguta Leaua, Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Mihaela Maravela, Liliana Deaconescu, Andreea Piturca și Mihaela Afanasov, din partea Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP si Matthias Scherer, Lorraine de Germiny, Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey și Clàudia Baró Huelmo, de la Lalive.

Reclamanţii susţin că în anul 1999 au primit dreptul de exploatare minieră asupra unei suprafeţe de teren din localitatea Roșia Montană şi dreptul de explorare pentru o suprafaţă de teren din localitatea Bucium. Cu toate acestea, reclamanţii susțin că, deși proiectul de exploatare minieră îndeplinea toate condiţiile, România a refuzat timp de 11 ani să emită avizul de mediu, care ar fi permis construirea facilităţilor necesare exploatării şi exploatarea minieră. ”Se mai susţine că un alt exemplu de blocare a investiţiei reclamanţilor este reprezentat de intenţia României de înscriere a bunurilor cu denumirea ”Peisajul minier Roșia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a arătat recent Ministerul Finanțelor, solicitat de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3663 / 15810
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...