ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Herman van Rompuy: Imigraţia legală este inevitabilă în întreaga Europă, din motive demografice

18 Octombrie 2019   |   AGERPRES

Herman van Rompuy, în prezent preşedinte al Centrului de Politici Europene, a apreciat că imigraţia (venirea cetăţenilor non-europeni în UE, n.r.) este percepută peste tot în Europa drept o ameninţare, dar fenomenul opus, cel de emigrare al europenilor din ţările de origine, este o problemă la fel de serioasă.

 
 
Imigraţia legală din afara Europei în Uniunea Europeană e inevitabilă şi este nevoie de imigranţi în întreaga Europă, din motive demografice, însă trebuie creată o bază de acceptare la nivel social mult mai largă în privinţa imigraţiei legale, a declarat, joi, Herman van Rompuy, fost preşedinte al Consiliului European.

"Protejarea graniţelor externe ale Uniunii Europene este şi ea o chestiune de suveranitate. Trebuie să decidem noi cine pătrunde pe teritoriul european şi cine nu. Cu cât graniţele vor fi mai sigure, cu atât avem nevoie de mai puţină solidaritate în distribuţia solicitanţilor de azil la nivelul întregii Uniuni. Italia şi Grecia sunt ţări-gazdă pentru mulţi imigranţi. În protejarea frontierelor externe s-au făcut progrese semnificative în privinţa măsurilor de control la graniţe faţă de 2016, dar trebuie să fim conştienţi că vom avea nevoie de imigraţie legală la niveluri superioare, în întreaga Europă. Vă dau doar o singură cifră - populaţia Italiei, fără imigraţie, se va înjumătăţi până la sfârşitul acestui secol, aşadar imigraţia legală e inevitabilă, dar pentru ca această idee de imigraţie legală să poată primi susţinere suficientă în societate, trebuie să putem controla imigraţia ilegală, de aceea ne trebuie o bază de acceptare la nivel social mult mai largă în privinţa imigraţiei legale", a explicat fostul preşedinte al Consiliului European.


Herman van Rompuy, în prezent preşedinte al Centrului de Politici Europene, a apreciat că imigraţia (venirea cetăţenilor non-europeni în UE, n.r.) este percepută peste tot în Europa drept o ameninţare, dar fenomenul opus, cel de emigrare al europenilor din ţările de origine, este o problemă la fel de serioasă.

"Imigraţia este percepută ca o ameninţare în toată Uniunea Europeană, în mod corect sau incorect, dar emigrarea (părăsirea unei ţări europene de locuitorii nativi, n.r.) şi îmbătrânirea forţei de muncă sunt un pericol real, în special în Europa Centrală şi de Est. Emigraţia include şi exodul de creiere, iar în timp ce o ţară ca Polonia suferă de emigrare, şi are nevoie de undeva între unul şi două milioane de ucraineni ca să îşi acopere acest deficit de populaţie activă, Polonia acceptă, după unele cifre, între 1 şi 2 milioane de ucraineni, în condiţiile în care unii polonezi părăsesc Polonia. Ştiu cât de delicată e problema asta şi în România, dar cazul tehnologiilor şi cel al automatizării e una din soluţiile pentru a păstra un nivel solid de dezvoltare economică când forţa de muncă emigrează, atunci trebuie să-ţi poţi creşte productivitatea prin intermediul automatizării industriale. Sigur, soluţia ideală e să îi convingi pe oameni să rămână în ţara lor şi să le oferi o perspectivă atrăgătoare de dezvoltare economică şi de creştere a nivelului de trai", a opinat Herman van Rompuy, în cadrul unei dezbateri organizate la Bucureşti pe tema viitorului Europei şi a viitorului economiei româneşti.

Fostul preşedinte al Consiliului European a avertizat însă că imigraţia trebuie abordată cu precauţie, mai ales în contextul în care cel mai mare vecin al Europei, Africa, va depăşi în viitor cifra de 4 miliarde de locuitori.

"În ceea ce priveşte migraţia, trebuie să fim foarte precauţi, pentru că cel mai mare vecin al nostru este Africa, iar Africa va avea 4 miliarde de locuitori de până la sfârşitul acestui secol, adică la fel de mult precum India şi China la un loc. Deci criza migraţiei poate reveni şi ea, dar sunt recunoscător naturii pentru darul că mă gândesc la toate aceste aspecte fără să mă panichez şi fără să am coşmaruri. Mai bine să fii pregătit şi să faci eforturi din timp, decât să nu dormi noaptea", a susţinut Herman van Rompuy.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8501 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...