ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiţiile în proiecte verzi ar putea însemna un plus de 5,7 puncte procentuale la creşterea economică (director BNR)

22 Iunie 2021   |   Agerpres

El a participat marţi la conferinţa "Finanţarea de instrumente verzi pe piaţa de capital", organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

 
 
Investiţiile în proiectele verzi sunt foarte atractive şi ar putea însemna un plus de 5,7 puncte procentuale la creşterea economică a României în următorii şase ani, potrivit lui Florin Dragu, director Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).
 
El a participat marţi la conferinţa "Finanţarea de instrumente verzi pe piaţa de capital", organizată de Bursa de Valori Bucureşti.
 
"Magnitudinea oportunităţilor de a investi în proiecte verzi este impresionantă şi poate genera rentabilităţi pe măsură pentru cei care susţin proiecte de tehnologii şi de infrastructură de viitor cu emisii zero de dioxid de carbon", a spus oficialul BNR.
 
Florin Dragu a amintit că fostul guvernator al Băncii Angliei prezenta această tranziţie către o economiei neutră din punctul de vedere al emisiilor drept cea mai mare oportunitate comercială a vremurilor noastre.
 
"Amplitudinea investiţională este semnificativă şi se situează dincolo de capacitatea singulară a sectorului guvernamental. Este necesară o mobilizare a capitalului privat. Sistemul financiar şi piaţa de capital pot juca un rol semnificativ", a precizat responsabilul băncii centrale.
 
Finanţările cu destinaţie durabilă au înregistrat un avânt important în ultimii ani, atât pe segmentul emiterii de instrumente de datorie, cât şi din perspectiva contractării de împrumuturi.
 
"O tranziţie ordonată către o economie verde poate genera oportunităţi semnificative, atât pentru economia românească în ansamblu, cât şi pentru sistemul financiar. Proiectele verzi la nivelul statului nostru însumează valori considerabile, iar impactul lor asupra creşterii economice poate fi semnificativ. Conform calculelor derulate de grupul de lucru CNSM pentru sprijinirea finanţării verzi, valoarea acestor proiecte însumează circa 60 de miliarde de euro, atât la nivelul autorităţilor guvernamentale, cât şi la nivelul sectorului privat. Iar situaţi implementării acestor proiecte sustenabile, impactul suplimentar asupra creşterii economice ar putea fi de asemenea semnificativ, de până la 5,7 puncte procentuale în următorii şase ani", a arătat reprezentantul BNR.
 
Potrivit acestuia, un alt aspect important este legat de implementarea la timp a acestor proiecte. Implementarea loc întârziată ar putea diminua cu o treime impactul lor asupra creşterii economice.
 
"O soluţie în acest sens poate fi poziţionarea României ca destinaţie atractivă pentru investiţii directe cu destinaţie verde, având în vedere progresele semnificative realizate de ţara noastră în ultimul deceniu în acest sens, suntem ţara cu cea mai mare reducere a gazelor cu efect de seră din regiune şi avem planuri largi de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile", a completat Dragu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5541 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...