ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iohannis: România merge într-o direcţie greşită din punct de vedere economic; generaţiile următoare vor plăti factura

15 Mai 2019   |   AGERPRES

Politica guvernamentală neglijează tocmai sursele vitale ale creşterii pe termen lung, respectiv investiţiile, a subliniat el.

 
 
România merge într-o direcţie greşită din punct de vedere economic, ignorând investiţiile şi bazându-se aproape exclusiv pe consum, însă situaţia bugetară a ţării nu va putea fi cosmetizată la nesfârşit, iar generaţiile următoare vor fi cele care vor plăti factura, se arată într-un mesaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, marţi, în deschiderea Forumului Pieţei Financiare.

"În prezent, din punct de vedere economic, România merge într-o direcţie greşită. Politicile actuale se regăsesc pe contrasensul responsabilităţii economice. De aceea este deosebit de important ca sectorul financiar să facă el însuşi dovada preocupării pentru sustenabilitate", arată şeful statului.


Politica guvernamentală neglijează tocmai sursele vitale ale creşterii pe termen lung, respectiv investiţiile, a subliniat el.

"Lipsa investiţiilor în infrastructura de transport ne va costa foarte mult pe viitor. Din păcate, guvernarea actuală şi-a demonstrat neputinţa în a construi ceva durabil pentru viitorul României. În acelaşi timp, povara deficitelor se tot accentuează, cu implicaţii asupra nivelului de trai al românilor în viitor. România este singura ţară din UE al cărei deficit bugetar începe cu cifra "3". Iar deficitul bugetar în creştere nu înseamnă cifre abstracte, ci consecinţe reale care afectează viaţa de zi cu zi a românilor: preţuri şi inflaţie în creştere, dobânzi înalte şi îndatorarea continuă a României, adică a generaţiilor viitoare", se arată în mesaj.

În continuare, Iohannis s-a referit la deficitul comercial, aflat în creştere. În 2018, acest indicator a crescut cu 17%, la un nivel-record de peste 15 miliarde de euro, iar, în primul trimestru al acestui an, valoarea indicatorului a fost mai mare 34% faţă de perioada similară a anului trecut.

"Suntem singura ţară din regiune ale cărei deficite comerciale se intensifică, iar acest lucru înseamnă că pierdem oportunităţi pentru producţia naţională. Cu toţii am văzut, recent, că guvernarea actuală indică producţii-record în agricultură. Într-adevăr, România este în prezent campioana exporturilor de cereale, deşi valoarea adăugată a producţiei de cereale este una scăzută. Însă este cunoscut faptul că, în acelaşi timp, România este şi campioana importurilor la alimente şi de produse alimentare. Exportăm cereale şi importăm alimente", continuă mesajul citit de Marinescu.

Acestea sunt doar câteva dintre manifestările modelului economic volatil, bazat aproape exclusiv pe expansiunea consumului, care neglijează principalul motor de dezvoltare: investiţiile.

"Trebuie să înceteze acest mod de guvernare, care nu face decât să transfere nota de plată în viitor. În condiţii de normalitate, am fi aşteptat de la Guvern garanţii de sustenabilitate pentru viitor. Finanţele publice ale României nu se pot baza la nesfârşit pe cosmetizarea situaţiei bugetare. Mediul de afaceri şi sectorul financiar resimt cel mai acut această lipsă de credibilitate, alimentată şi prin lipsa predictibilităţii, prin măsuri hazardate şi intempestive, cum au fost cele ale OUG 114, greu de înţeles din perspectiva nevoilor de sustenabilitate financiară", a mai transmis Iohannis.

El le-a arătat bancherilor şi reprezentanţilor instituţiilor financiare prezenţi la eveniment că au un rol foarte important în ceea ce priveşte educaţia financiară a publicului larg.

"Clienţii dumneavoastră sunt primii care trebuie să perceapă beneficiile unui sistem bancar modern, ceea ce înseamnă inclusiv evitarea antagonismelor exploatate în relaţia cu mediul financiar. În ultima instanţă, cetăţenii evaluează eficienţa cu care funcţioneaza sistemul financiar şi economia, în general. De aceea, îndemn la raporturi oneste şi la dialog deschis toate parţile implicate, autorităţi de reglementare, instituţii financiare şi beneficiari. Am convingerea ca dialogul constant este singura cale câştigătoare, date fiind complexitatea problemelor şi necesitatea soluţiilor", a adăugat preşedintele ţării, prin vocea consilierului său.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8703 / 8750
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...