ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lazea (BNR): Un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean, nu de supravieţuirea fiecărui IMM

28 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte economiile în perioada post-criză, va exista o situaţie în care datoriile publice vor creşte, se vor arunca asupra generaţiilor viitoare, iar inflaţia va creşte pe termen lung.

 
 
Multe întreprinderi mici şi mijlocii vor dispărea, fără doar şi poate, dar un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean al său, nu faţă de supravieţuirea fiecărui IMM sau fiecărei întreprinderi, mai ales într-o economie de piaţă, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Valentin Lazea, economist-şef Banca Naţională a României (BNR).

"Multe întreprinderi mici şi mijlocii vor dispărea, fără doar şi poate. Haideţi să nu confundăm două principii clare: un stat, un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean al său, dar nu este răspunzător faţă de supravieţuirea fiecărui IMM sau fiecărei întreprinderi mai ales într-o economie de piaţă. Am ajuns în lumea de astăzi să se considere că statul trebuie să salveze toate întreprinderile... Or, unde mai este economia de piaţă în toată chestia asta? România are câteva atuuri faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, care ar putea să o facă să iasă mai bine din criză. Şi anume, noi nu avem un comerţ exterior atât de dezvoltat precum ţările de la Vişegrad, care sunt mai lovite din acest punct de vedere, noi nu avem un turism care să se bazeze atât de mult pe venirea turiştilor străini, deci o slăbiciune care devine o forţă în actualele împrejurări, şi România are relativ mai puţini angajaţi în microîntreprinderi, ceea ce pare chiar surprinzător faţă de ţările Europei Centrală şi de Est. Cu alte cuvinte, dacă nu am avea situaţia deficitelor gemene - deficitul fiscal şi deficitul bugetar - care ne trag în jos foarte tare, am avea o şansă să ieşim din criză", a spus Lazea.


În viziunea economistului-şef al BNR, nu este corect ca unele ţări să spună că "pe data de 'x mai' vom ieşi din criză", iar acest lucru "ar trebui să fie făcut strict în funcţie de parametrii medicali".

"În privinţa evoluţiei pandemiei, probabil că o să avem o evoluţie în W, pentru că, după o primă reluare în lunile de vară, odată cu reînceperea şcolilor în septembrie şi odată cu turismul şi toate celelalte acţiuni care vor fi reluate, aproape sigur vom avea un nou vârf al epidemiei. În acest sens, nu mi se pare corect ce se face acum de către unele ţări, care spun că pe data de 'x mai' vom ieşi din criză. Acest lucru ar trebui să fie făcut strict în funcţie de parametrii medicali şi anume de indicatori cum ar fi rata de propagare a bolii. De exemplu, ştiu că sunt ţări cum e Cehia, Norvegia, Austria care au adus boala sub control, unde zi de zi numărul noilor cazuri de îmbolnăvire scade. Nu este acelaşi lucru în România sau în Polonia, cu atât mai puţin în Italia sau Spania. Aceste ultime ţări nu-şi pot permite să spună că pe 15 mai sau pe 6 mai ieşim din criză. Credem noi că le-a luat două luni chinezilor. De unde ştim cât le-a luat chinezilor, într-adevăr? Prudent mi se pare să laşi ţările care au adus epidemia sub control să iasă din criză şi să vezi cum se manifestă epidemia în acest condiţii", a afirmat Valentin Lazea.

Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte economiile în perioada post-criză, va exista o situaţie în care datoriile publice vor creşte, se vor arunca asupra generaţiilor viitoare, iar inflaţia va creşte pe termen lung.

"Vom avea o situaţie în care vor creşte datoriile publice şi se va arunca pisica moartă a datoriilor în mâinile oricărui ar fi să fie. Cu alte cuvinte, se vor socializa pierderile, se vor arunca datorii asupra generaţiilor viitoare, se va intra în defaulturi - nu se vor mai plăti creditorii, inflaţia pe termen lung va creşte şi toate acestea, la urma urmelor, vor avea ca rezultat o fragilitate. Economiile care vor arunca la gunoi principiile şi lucrurile învăţate în sute de ani, cum de altfel le vor şi arunca, vor fi fragile. Aviz şi economiilor occidentale şi celei româneşti care, prin mimetism, va face aceleaşi prostii ca şi occidentalii", a menţionat oficialul BNR.

Reprezentanţi ai mediului financiar-bancar şi pieţei de capital participă, marţi, la videoconferinţa cu tema 'The Post-Pandemic World', organizată de Grupul de presă Bursa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8918 / 9511
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...