ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Economiei: Soluţia pe termen scurt este să mutăm bani de pe Măsura 3 pe Măsura 2

28 Mai 2021   |   Agerpres

Forma actuală a Măsurii 3 privind granturile pentru investiţii alocate IMM-urilor va fi anulată, iar măsura va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT - EU, a anunţat în 19 mai Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

 
 
Soluţia pe termen scurt este să mutăm bani de pe Măsura 3 privind granturile pentru investiţii pe Măsura 2 pentru capital de lucru, ceea ce ne-ar permite creşterea numărului de beneficiari până la aproximativ 17.000, a declarat joi ministrul Economiei, Claudiu Năsui, în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.
 
"Transparenţa cred că a caracterizat Ministerul Economiei, cel puţin de când sunt eu acolo am pus toate datele despre aceste măsuri, inclusiv listele de firme eligibile, toate criteriile, fiecare ce status are şi toate acestea. Sunt foarte deschis cu problemele pe care le avem şi cu soluţiile pe care le avem. Pe termen scurt soluţia este să mutăm bani de pe Măsura 3 pe Măsura 2, ceea ce ne-ar permite să ajungem de la un număr de aproximativ 9.600, cred că 9.633 era în urmă cu două zile, ultimul număr la care s-a ajuns în ordinea înscrierilor, să ajungem pe la un 17.000, lăsând un gol până la 22.000, pentru relansarea Măsurii 3 şi pentru gaura aceasta, gap-ul acesta care mai există până la 22.000 pe Măsura 2. Soluţia este o facilitate europeană şi sursa a fost găsită de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care ne-a ajutat foarte mult, dar mai trebuie programată această măsură. După ce e programată, Ministerul Economiei va veni cu o aplicaţie tocmai pentru a face un contract de finanţare şi să finanţăm şi restul măsurilor. Dar ce am spus rămâne valabil: cât sunt eu ministru nu o să fie promisiuni nebugetate, adică nu o să promit bani la oameni şi apoi să caute altcineva finanţarea, o să le găsim finanţare şi promitem banii în momentul în care îi avem", a subliniat ministrul Energiei.
 
Forma actuală a Măsurii 3 privind granturile pentru investiţii alocate IMM-urilor va fi anulată, iar măsura va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT - EU, a anunţat în 19 mai Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
 
"Pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) este publicat în secţiunea de Transparenţă un proiect de OUG care vizează desfiinţarea Măsurii 3, în forma ei actuală, urmând ca ea să se refacă pe programul de finanţare europeană REACT-EU, aflat în prezent în proces de programare la MIPE. Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanţare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT - EU", a explicat MEAT la vremea respectivă.
 
Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanţare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricţionaţi prin criterii de eligibilitate să îşi redepună aplicaţia în vederea obţinerii de granturi, se menţionează în informarea Ministerului Economiei.
 
Conform Notei de fundamentare a proiectului, autorităţile iniţiatoare îşi propun anularea formei actuale a Măsurii 3 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanţare eligibile din cadrul Măsurii 2 - granturi pentru capital de lucru. Se va realiza realocarea bugetului aferent Măsurii 3, către Măsura 2, în vederea finanţării acelor IMM-uri care au suferit din cauza crizei economice generate de izbucnirea pandemiei COVID-19.
 
În cadrul Măsurii 2 s-au depus 22.226 cereri, în valoare de 5,246 miliarde lei. Având în vedere epuizarea bugetului, doar 3.945 contracte de finanţare au putut fi semnate.
 
În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. Din cauza inexistenţei unor criterii clare de departajare, peste 80% dintre proiecte au primit punctajul maxim (100 din 100), ceea ce depăşeşte alocarea financiară aferentă acestei măsuri (207,091 milioane euro FEDR, conform Programului Operaţional Competitivitate).
 
"Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2020 în legătură cu sprijinul din fonduri nerambursabile pentru Măsura 2 - capital de lucru s-a stabilit că pentru aplicaţiile de finanţare depuse până la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile şi 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari. În aceste condiţii, dispoziţia legală, nesusceptibilă de interpretare, obligă la aplicarea sa în forma notificată şi autorizată de Comisia Europeana, respectiv la alocarea de fonduri pentru toţi beneficiarii eligibili ale căror aplicaţii au fost depuse in interiorul termenului de decădere", se menţionează în Nota de fundamentare.
 
În ceea ce priveşte ajutorul sub formă de granturi pentru investiţii aferent Măsurii 3, acesta nu a fost încă acordat, finalizându-se exclusiv etapa înscrierilor, având în vedere necesitatea finalizării, în condiţiile legii, a acordării finanţării pentru măsurile microgranturi şi granturi pentru capital de lucru, demarate anterior. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6906 / 9778
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...