ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Energiei: Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producţia proprie

11 Februarie 2025   |   Agerpres

Întrebat despre preţul ridicat al gazelor în România din această perioadă, oficialul a menţionat că tendinţa se remarcă în toată Europa.

 
 
Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producţia proprie care înseamnă 25 de milioane de metri cubi zilnic plus ceea ce se extrage din depozite, iar românii trebuie să stea liniştiţi, pentru că nu rămâne nimeni fără gaz şi sunt protejaţi prin schema de compensare-plafonare, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
 
"Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producţia proprie care înseamnă cam 25 de milioane de metri cubi zilnic, plus ceea ce extragem din depozite - 19, 20, 20 şi ceva de milioane de metri cubi. În fiecare an, în februarie, mai ales în iernile geroase, se întâmplă acest fenomen: depozitele se golesc mai rapid, capacitatea de extracţie din depozite scade şi sunt perioade în care se poate apela mai mult la importuri. E o situaţie dacă vreţi conjuncturală. Vreau să subliniez că niciun român nu are vreun risc să rămână fără gaz. Deci, securitatea energetică a ţării nu este sub nicio formă pusă în pericol. Am trimis Corpul de control la Depogaz să verificăm exact programul de extracţie, dacă a fost respectat, în ce măsură s-a urmat ceea ce noi am stabilit la începutul sezonului rece. Dacă s-a greşit undeva voi lua cele mai dure măsuri şi veţi vedea lucrul acesta, pentru că raportul va fi public. Am remarcat că s-au extras ceva mai multe cantităţi în noiembrie faţă de alţi ani. E adevărat, a fost cel mai friguros noiembrie din ultimul deceniu, asta pe datele oficiale. Urmează să stabilim exact dacă s-a încălcat vreun principiu sau vreo regulă şi vom lua măsuri în consecinţă. Românii trebuie să stea liniştiţi. Nu rămâne nimeni fără gaz şi sunt protejaţi prin schema de compensare-plafonare", a spus Burduja.
 
Întrebat despre preţul ridicat al gazelor în România din această perioadă, oficialul a menţionat că tendinţa se remarcă în toată Europa.
 
"Preţul gazelor a crescut în toată Europa, din păcate. Prietenii noştri la Est vor să sublinieze faptul că Europa fără gaz rusesc este într-o stare de vulnerabilitate şi uitaţi-vă ce s-a întâmplat în ultima perioadă sau de ce a crescut preţul pe piaţa europeană a gazelor. Disponibilul de gaz de import din Alexandropolis, de exemplu, din Grecia, a scăzut semnificativ. Disponibilul de gaz azer din rezervele din Azerbaidjan care vin tot prin Turcia şi până în zona noastră, a scăzut semnificativ şi aşa mai departe. Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, bineînţeles că a scăzut semnificativ. Transnistria este în situaţia în care este şi atunci sigur că având o cerere mai mare, în contextul unei oferte, să spunem similare, preţul creşte. Este o situaţie, repet, tranzitorie. Veţi vedea în următoarele zile, când se mai încălzeşte vremea, consumul României va scădea probabil în jurul cifrei de 40 de milioane, chiar mai puţin, şi atunci este posibil să nu mai aibă nevoie deloc de nicio moleculă de gaz de import. Din datele pe care le am de la cei de la Meteo, ştiu că în 3-4 zile vremea trebui să se încălzească şi lucrurile se vor normaliza", a explicat ministrul Energiei.
 
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut marţi o întâlnire de lucru cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, în care s-a discutat despre flexibilizarea procedurilor privind obţinerea de autorizaţii/avize/acorduri eliberate de cele două instituţii centrale şi de la structurile din teritoriu, precum şi despre identificarea aspectelor legislative care pot fi îmbunătăţite în contextul campaniei de irigaţii din 2025.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 556 / 9762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...