ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Finanţelor: 70-80% dintre măsurile pentru menţinerea puterii de cumpărare a românilor vor fi susţinute cu fonduri europene

29 Martie 2022   |   Agerpres

El refuzat să vorbească de sume sau de măsuri până ce acestea nu vor fi agreate la nivelul Guvernului.

 
 
România a obţinut de la Comisia Europeană o flexibilizare a modului de utilizare a fondurilor europene, astfel că 70-80% dintre noile măsuri pentru menţinerea puterii de cumpărare a românilor ar putea fi susţinute cu bani UE, a afirmat, marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

El a participat la o conferinţă organizată, la Bucureşti, de publicaţia The Economist, alături de comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

La plecare, el a fost întrebat de jurnalişti care sunt măsurile pe care le pregăteşte Guvernul şi din ce bani vor fi susţinute.

"România a venit deja cu un pachet de măsuri, care au vizat în mare parte preţurile la energie. În contextul actual, Guvernul lucrează la un pachet de măsuri care să vină şi să susţină costurile suplimentare create de creşterea unor preţuri precum cele de la combustibili şi la alimente, dar şi în alte zone, astfel încât economia să funcţioneze în continuare şi cetăţenii să nu aibă o putere de cumpărare diminuată", a spus Câciu.


Acestea vor însemna orice fel de soluţii care vin în sprijinul oamenilor cu venituri mici.

"Am avut patru discuţii la Ecofin şi am obţinut un cadru de ajutoare de stat cu care putem veni în zona economiei şi a gospodăriilor", a susţinut el.

Şeful de la Finanţe a subliniat că fondurile europene sunt prioritare.

"Avem la dispoziţie fonduri europene din exerciţiul financiar 2014-2020 care încă sunt nefolosite. Şi în criza pandemică, Guvernul de atunci a luat măsura de a transfera fonduri europene de pe o axă pe alta, pentru a ajuta economia. Cred că acest model trebuie replicat şi acum. Am obţinut această flexibilizare, fără a fi necesară o întreagă birocraţie. Minimum 70-80% din măsuri ar trebui susţinute din fonduri europene, pentru că nu trebuie să uităm că trebuie să ne menţinem angajamentele, că suntem într-o procedură de deficit excesiv, suntem angajaţi în PNRR şi nu trebuie sacrificat niciun leu din obiectivele anterioare conflictului", a spus ministrul român.

El refuzat să vorbească de sume sau de măsuri până ce acestea nu vor fi agreate la nivelul Guvernului.

Întrebat dacă a primit undă verde pentru reducerea accizei la carburanţi, ministrul a răspuns: "Nu era o problemă din perspectiva asta, dar nu vreau să comentez acum".

Câciu a adăugat că trebuie analizate efectele acestor măsuri şi că nu ar trebui să ne comparăm cu alte ţări, întrucât fiecare economie are caracteristicile ei.

"Uitaţi-vă la dobânda la care se împrumută astăzi Ungaria (ţară care a plafonat preţul carburanţilor - n.r.), ce se întâmplă cu inflaţia din Ungaria. Comparaţiile nu sunt despre măsuri, ci despre efecte. Sunt economii diferite, sunt modul de abordare diferite, sunt momente politice diferite. Franţa are alegeri, Ungaria are alegeri. O să discutăm despre pachetul de măsuri când va fi gata. Acestea trebuie făcute cu raţiune, nu cu emoţie. Nu ne luăm neapărat după ce face vecinul, pentru că s-ar putea să ne dăuneze. Să ne uităm la noi şi să vedem ce să facem la noi", a susţinut Câciu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3547 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...