ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Finanţelor, despre inflaţie: Nu va fi o scădere fabuloasă în momentul în care se inversează trendul

18 August 2022   |   Agerpres

Ministrul Finanţelor a fost întrebat de jurnalişti cum se resimte creşterea economică anunţată când vine vorba despre oamenii de rând, pentru că se observă preţuri foarte mari, în timp ce veniturile au rămas neschimbate.

 
 
Guvernul şi Banca Naţională a României fac eforturi pentru a inversa trendul inflaţiei, dar în momentul în care inflaţia va începe să coboare, scăderea nu va fi fabuloasă, a declarat joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în conferinţa de presă organizată după şedinţa de Guvern în care a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an.
 
"Eu, ceea ce vreau să văd, este când se inversează acest trend (al inflaţiei, n.r.) şi eforturile noastre, împreună, Banca Naţională cu Guvernul României, sunt să inversăm acest trend al inflaţiei. Nu va fi o scădere fabuloasă în momentul în care se inversează trendul pentru că trebuie să ţineţi cont că suntem dependenţi sau avem un deficit comercial foarte mare şi avem şi o parte de inflaţie importantă şi avem acea problemă cu energia care are un impact, o influenţă foarte mare în inflaţia din acest moment", a explicat Adrian Câciu.
 
Ministrul Finanţelor a fost întrebat de jurnalişti cum se resimte creşterea economică anunţată când vine vorba despre oamenii de rând, pentru că se observă preţuri foarte mari, în timp ce veniturile au rămas neschimbate.
 
El a subliniat că orice creştere economică, oriunde în lume, "se va lovi de o ruptură între ceea ce resimte cetăţeanul sau economia, cât timp inflaţia va fi sus".
 
"De aceea, tot efortul guvernamental este cum să întorci rezultatele obţinute până la urmă de economia românească în continuare către economie", a precizat Adrian Câciu. Ministrul Finanţelor a menţionat, însă, că puterea de cumpărare a cetăţenilor a fost erodată de inflaţie.
 
"Elementele care se iau în calcul sunt cele de încetinire, după care inversarea trendului de inflaţie. Este foarte important ca atunci când proxy-ul inflaţiei care se naşte - inflaţia nu apare peste noapte - să iei măsuri atunci, pentru că va fi foarte greu ca atunci când tăvălugul inflaţiei s-a pornit - să poţi să-l opreşti sau să poţi să-i inversezi trendul. Avertizam asupra acestui lucru în urmă cu un an chiar doi ani când era deflaţie - şi eu spuneam că va fi o inflaţie istorică. Iată că acum analiştii prezenţi, că eu nu mai pot fi analist, îmi dau dreptate, şi-au dat seama în sfârşit că suntem în zona aceasta. Guvernele anterioare trebuia să ia în calcul faptul că vom avea o greutate în a stopa inflaţia", a menţionat Adrian Câciu.
 
Ministrul Finanţelor a subliniat că Banca Naţională încearcă prin politica monetară să acţioneze, "numai că acţiunea în sistem de puseu inflaţionist este un pic prociclică pentru că ai deja o greutate cu inflaţia care se duce în dobânzi mari şi vii cu rată de politică monetară în creştere, ceea ce înseamnă că acţionezi prociclic".
 
"La fel şi statul, trebuie să aibă grijă cum acţionează pentru că şi noi, prin măsurile pe care totuşi trebuie să le luăm în favoarea economiei şi cetăţenilor, trebuie să avem grijă ca această atitudine prociclică să nu cumva să fie una cu efect negativ ulterior. Ca să traduc mai uşor. Am reuşit, sper să vedem şi în inflaţia din luna august, să stabilizăm zona de inflaţie", a mai spus ministrul.
 
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 16,59%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 16,05%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,33%, conform datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 253 / 18088
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Filip & Company asistă acționarii principali ai Promateris în vânzarea a 24 % din acțiuni către Pavăl Holding. Echipa, coordonată de partenerul Alexandru Bîrsan
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
RTPR, alături de Multimedia Est la achiziția Hotnews. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Echipa de corporate ̸ M&A a semnat deja 18 tranzacții de la începutul anului, ne așteptăm să depășim recordul de 20 de tranzacții din 2021
Filip & Company asistă Alesonor la încheierea parteneriatului cu Pescariu Sports & Spa
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...