ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificări recente esenţiale privind Legea societăţilor nr. 31|1990 pentru simplificarea și debirocratizarea transferului de părți sociale și a vărsării capitalului social

10 Noiembrie 2020   |   Mirela CAZACU si Roxana BALICA, Attorneys-at-law, POPESCU & Asociații

Autorii apreciază că modificările introduse prin Legea 223/2020 eficientizează mediul de afaceri prin proceduri anterior inflexibile și de lungă durată, având ca scop simplificarea acestor tranzacţii, alinierea României la practica celorlalte state ale Uniunii Europene şi încurajarea investițiilor străine în România.

 
 
În data de 05 noiembrie 2020 a intrat în vigoare Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea și debirocratizarea transferului de părți sociale și a vărsării capitalului social prin modificarea Legii societăților nr. 31/1990 (denumită în continuare, „Legea 223/2020”), fiind publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1018 din data de 02 noiembrie 2020.

Noua Lege 223/2020 aduce o serie de modificări importante menite să eficientizeze anumite operațiuni în mediul de afaceri din România, printre care înființarea societăților cu răspundere limitată și transferul de părți sociale ale acestora.


Astfel, principalele modificări aduse Legii societăților nr. 31/1990 (denumită în continuare, „Legea societăților”) sunt următoarele:


1.   Înlăturarea limitei minime de 200 Lei pentru capitalul social al unei societăți cu răspundere limitată şi a dovezii efectuării vărsămintelor

O primă modificare adusă Legii societăților privește capitalul social minim al unei societăți cu răspundere limitată. Astfel, înainte de intrarea în vigoare a modificărilor aduse de Legea 223/2020, la înfiinţarea unei societăți cu răspundere limitată trebuia vărsată de către asociaţii fondatori suma minimă de 200 Lei. În prezent, această limită minimă a capitalului social, respectiv a valorii nominale a unei părți sociale, nu se mai aplică. Prin urmare, capitalul social poate avea orice valoare stabilită de către asociați, fiind divizat în părţi sociale egale.

O altă simplificare a procedurii de înființare a societăților cu răspundere limitată priveşte dovada efectuării vărsămintelor, în sensul că depunerea acesteia nu mai este necesară la înmatricularea societății în Registrul Comerțului.


2.             Condiţii noi privind aprobarea transferului de părți sociale de către asociați 

O altă modificare importantă adusă prin Legea 223/2020 constă în posibilitatea reglementării prin Actul Constitutiv al societății cu răspundere limitată a unei majorități inferioare celei de ¾ din capitalul social prevăzute anterior de Legea societăților pentru aprobarea de către asociați a transferului părților sociale către terți sau chiar eliminarea necesității acestei aprobări, astfel încât fiecare asociat să poată dispune de părțile sale sociale independent de voința celorlalți asociaţi din cadrul societății.

Această modificare simplifică și debirocratizeaza transferul de părți sociale, în sensul că, până în prezent, acesta era supus unei proceduri complexe, împărţite în două etape, care putea dura uneori peste două luni, în cazul în care creditorii societății depuneau opoziție la transferul de părți sociale vizat.

De asemenea, tot în scopul simplificării procesului de transfer al părților sociale, Legea 223/2020 elimină obligația de înregistrare în Registrul Comerțului a actului de transmitere a părților sociale și a Actului Constitutiv actualizat cu datele de identificare ale noilor asociați, noua procedură devenind astfel similară cu cea a înregistrării transferului de acțiuni la societățile pe acțiuni.


3.             Abrogarea dispozițiilor privind perioada de opoziție la transfer de 30 de zile 

De asemenea, o altă modificare cu implicații practice adusă prin Legea 223/2020 constă în abrogarea dispozițiilor privind obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a intenției de transfer al părților sociale și posibilitatea terților de a formula opoziții la transfer, având în vedere că, în practică, Agenția Națională de Administrare Fiscală era singurul debitor care se bucura de acest drept, fiind direct notificată de către Registrul Comerțului cu privire la fiecare potențial transfer dreptul de a formula opoziții la transferul unor părți sociale, pe când creditorii societății nu erau practic protejaţi, întrucât aceștia ajungeau foarte rar să cunoască intenția de transfer al părților sociale în societățile debitoare.


4.             Modificări privind opozițiile creditorilor la hotărârile Adunării Generale a Asociaților 

Legea 223/2020 a modificat, de asemenea, procedura și condițiile introducerii unei cereri de opoziție de către creditorii societăţii și orice alte persoane care se consideră prejudiciate în urma hotărârilor asociaților de modificare a Actului Constitutiv al societăţii.

Astfel, a fost eliminată posibilitatea creditorilor de a solicita suspendarea executării hotărârii atacate și/sau anularea acesteia. Prin urmare, persoanele interesate nu mai pot solicita în prezent decât repararea prejudiciului cauzat, fie de către societate, fie de către asociați, după caz, fără a mai fi împiedicată astfel producerea efectelor hotărârilor asociaților.


5.             Alte modificări semnificative 

O altă simplificare a procedurilor în fața Registrului Comerțului introdusă prin Legea 223/2020 constă în eliminarea obligației de a înregistra, în prealabil, documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social la Agenția Națională de Administrare Fiscală, înainte de a solicita înmatricularea societății sau schimbarea sediului social al acesteia. În linia practicii deja existente, acest document este transmis de către Registrul Comerțului, din oficiu, către Agenția Națională de Administrare Fiscală.


6.             Concluzii

Având în vedere cele descrise mai sus şi faptul că România implementase unul dintre cele mai restrictive sisteme din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte transferul de părţi sociale în societăţile cu răspundere limitată, apreciem că modificările introduse prin Legea 223/2020 eficientizează mediul de afaceri prin proceduri anterior inflexibile și de lungă durată, având ca scop simplificarea acestor tranzacţii, alinierea României la practica celorlalte state ale Uniunii Europene şi încurajarea investițiilor străine în România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 182 / 13401
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  RTPR a asistat fondatorii în vânzarea Te-Rox Prod. RTPR a anunțat 7 tranzacții de M&A în ultima lună
  Pandemia a generat mandate complexe pentru avocații din practica de Healthcare & Pharma de la Wolf Theiss. Ileana Glodeanu (Partener): Continuăm să fim implicați în câteva tranzacții în sfera biotech și anticipăm câteva mișcări în piață, atât în Pharma, cât și în Healthcare
  BERD acordă un împrumut de 5 mil. EUR combinatului siderurgic Donalam Călăraşi. Finanţare asistată de DLA Piper Romania
  Studiu CMS: Companiile din Europa Centrală și de Est sunt interesate de oportunitățile „verzi” oferite de Inițiativa „Belt & Road”. Varinia Radu, Partner CMS România: Investitorii chinezi și-au exprimat interesul pentru finanțarea și construirea proiectelor feroviare în România, a celor de infrastructură mare, dar și in domeniul energiei regenerabile
  Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu, confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză în care avocații D&B au asistat cu succes un contribuabil în disputa fiscală
  Clifford Chance, avocații băncilor în ultima emisiune de eurobonduri pe 2020. Ministerul Finanţelor a împrumutat 2,5 mld. € de pe pieţele externe
  Presiunea bugetară din ce în ce mai mare va obliga statul să caute soluții pentru creșterea încasărilor. Cum lucrează echipele specializate în soluționarea problemelor legate de fiscalitate de la Popescu & Asociații, ce mandate primesc și ce sfaturi le dau clienților în această perioadă
  În spatele scenei, alături de echipa de litigii de la CMS România, a cărei activitate a continuat la turație maximă în perioada crizei medicale. Horia Drăghici, Partener coordonator al practicii: Profilul activității contencioase a rămas în general neschimbat, remarcabilă fiind consolidarea poziției noastre în disputele strategice, ceea ce a generat o creștere a activității și a veniturilor
  Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații
  O nouă rundă de promovări la MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații. Trei avocați fac un pas înainte în carieră
  Cum lucrează performanta echipă de litigii fiscale a firmei Reff și Asociații|Deloitte Legal și ce sfaturi oferă clienților intrați în vizorul Fiscului. Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener: E posibil să vedem un fenomen ce se manifestă deja în Europa, al investitorilor privați care solicită daune de la stat pentru măsurile restrictive, pe motiv de discriminare, lipsă de proporționalitate sau absenţa unor măsuri compensatorii corespunzătoare
  „The Lawyer European Awards 2020”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | TZA și Popescu & Asociații, pe lista scurtă a premianților. ZRVP concurează, din nou, la titlul „European litigation team of the year”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...