
Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanţare asigurat
22 Mai 2025
AgerpresEl a subliniat că titlurile de stat Fidelis sunt instrumente de finanţare cele mai sigure şi cu un risc scăzut pentru investitori.
Ministerul de Finanţe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanţare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis.
"Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenţi pe asigurarea finanţării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanţare asigurat. Din el, o pondere destul de mare, avem 23 de miliarde de lei vândute prin cele două programe, Fidelis-ul 9 miliarde, Tezaurul puţin mai mult, deja Fidelis-ul e undeva la 55% faţă de toate vânzările în cadrul programului de anul trecut. Tranşa pentru donatori, la fel, s-a bucurat de un succes foarte mare. Avem aproape 1 miliard de lei emis în tranşa pentru donatori şi numărul de investitori, deci sunt până în prezent cam 97.000 anul ăsta de ordine plasate. Deci, e clar că programele - şi aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, de fapt, nu doar în România - şi în alte ţări sunt de mare succes", a spus Nanu.
"Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenţi pe asigurarea finanţării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanţare asigurat. Din el, o pondere destul de mare, avem 23 de miliarde de lei vândute prin cele două programe, Fidelis-ul 9 miliarde, Tezaurul puţin mai mult, deja Fidelis-ul e undeva la 55% faţă de toate vânzările în cadrul programului de anul trecut. Tranşa pentru donatori, la fel, s-a bucurat de un succes foarte mare. Avem aproape 1 miliard de lei emis în tranşa pentru donatori şi numărul de investitori, deci sunt până în prezent cam 97.000 anul ăsta de ordine plasate. Deci, e clar că programele - şi aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, de fapt, nu doar în România - şi în alte ţări sunt de mare succes", a spus Nanu.
El a subliniat că titlurile de stat Fidelis sunt instrumente de finanţare cele mai sigure şi cu un risc scăzut pentru investitori.
"E instrumentul cel mai sigur dintr-o piaţă. Acesta este şi motivul pentru care noi am insistat şi am tot discutat şi cu sindicatul de intermediere să oferim în mod constant astfel de instrumente. Frecvent. Avem şi Tezaurul, care este un program continuu, Fidelis-ul care, bineînţeles, e un program pentru cei care sunt mai activi. Sunt o grămadă de colegi din Finanţe şi de prieteni de-ai mei şi cunoscuţi cărora le place Fidelis-ul. E dinamic, se tranzacţionează în piaţă, sunt preţuri, dar principala caracteristică a acestor instrumente este - nu vreau să zic garanţia - este riscul redus al lor şi asta ar trebui să fie important, în general, pentru investitori, mai ales în contexte ca acesta, caracterizate de volatilitate. Am văzut creşteri şi scăderi bruşte, entuziasm şi durere, să zic aşa. În contexte din astea, titlurile de stat sunt o variantă atractivă ca randamente. Chiar şi faptul că noi resetăm dobânzile şi le punem într-un context de piaţă, că ne place, că nu ne place, dobânzile câteodată în Fidelis sunt mari. Sunt mari şi pentru noi, ca şi cost de finanţare, dar le punem acolo. Ele sunt şi neimpozitate. Deci, credem că oferă un randament foarte atractiv ţinând cont de riscul extrem de scăzut al acestor instrumente. Vreau să subliniez că, din perspectiva statului, plăţile de serviciu de datorie sunt prioritare faţă de orice altceva. Există şi prevederi legale în sensul ăsta. Deci, pentru stat, plata serviciului datoriei este cheie în orice condiţii. Deci, din punctul ăsta de vedere, siguranţa instrumentelor este foarte importantă", a susţinut şeful Trezoreriei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, echipa instituţiei a sunat, joi, clopoţelul la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare dedicată listării Programului de titluri de stat Fidelis lansat în luna mai. Ediţia desfăşurată în perioada 9-16 mai 2025 a înregistrat investiţii de aproximativ 1,2 miliarde lei, prin 12.665 de ordine de subscriere.
"Într-un context de piaţă volatil amplificat de evoluţiile de pe scena economică şi politică, programul Fidelis continuă să reprezinte un reper de stabilitate pentru investirea resurselor financiare ale populaţiei. Anul acesta investiţiile în titluri de stat Fidelis au depăşit deja 9 miliarde de lei, iar volumul subscris la ultima ediţie, de aproximativ 1,2 miliarde lei echivalent, este similar celui obţinut în emisiunea anterioară, printr-un număr de peste 12.600 de ordine de subscriere. Aceste investiţii ne reconfirmă încrederea românilor în acest program şi implicit în statul român", a declarat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, citat în comunicat.
Parteneriatul dintre Ministerul Finanţelor şi "Morning Glory cu Răzvan Exarhu" şi Rock FM a continuat şi în luna mai, iar cei 1.781 de donatori-investitori au subscris peste 75 de milioane de lei. Şi în cadrul acestei ediţii, persoanele care au făcut dovada donării de sânge începând cu 1 noiembrie 2024, au beneficiat de o dobândă de 7,75, cu 1% mai mare decât cea oferită pentru emisiunile clasice, cu scadenţa la 1 an.
Cele mai accesate emisiuni ale acestei ediţii au fost: emisiunea în lei, cu scadenţa de 1 an, dobânda de 6,75%, cu un total de peste 430 de milioane lei investiţi prin 4.227 ordine; emisiunea în euro, cu scadenţa la 7 ani, dobânda de 6,25%, cu o sumă totală investită de peste 45 milioane de euro, echivalentul a peste 230 milioane de lei, plasată prin 2.375 ordine.
Investiţiile totale ale emisiunii în lei, scadenţa la 3 ani şi dobânda de 7,4%, au fost de peste 67 milioane lei, plasate prin 878 ordine. Tot în lei, emisiunea cu scadenţa la 5 ani şi dobânda de 7,80%, a cumulat peste 46 milioane lei, plasate prin 747 ordine.
În ceea ce priveşte emisiunea în euro, cu scadenţa de 2 ani şi dobânda de 3,85%, investitorii au plasat peste 66 milioane euro, echivalentul a peste 341 milioane lei, plasate în 2657 ordine.
MF reaminteşte că valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Donatorii-investitori beneficiază de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4 / 9524 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...