ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Năsui: Am început procesul de reformă în companiile din Ministerul Economiei; primul pas este să numim oameni profesionişti în CA

10 Iunie 2021   |   AGERPRES

Un prim pas în cazul acestor companii este legat de schimbarea conducerii şi de a aduce oameni cu experienţă, care să vină cu "nişte planuri reale de restructurare".

 
 
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a anunţat miercuri că a demarat procesul de reformă în companiile de stat din subordine, planul concret de acţiune pentru cele aproximativ 70 de companii urmând să fie prezentat după ce se va pune de acord cu premierul.

"Am început deja procesul de reformă a companiilor de stat în Ministerul Economiei. Depinde de cum le consideram că sunt şi filiale de filiale, sunt tot felul de participaţii, unele sunt minoritare, dar suficient cât să ai controlul, adică sunt diferite cazuri. Avem în jur de 70 de companii de stat la Ministerul Economiei, deci o sumă foarte mare, toate sunt în nişte situaţii financiare deplorabile, aş spune. Sunt rezultatul a foarte mulţi ani de nepăsare sau chiar corupţie. Primul pas pentru a reforma aceste companii este să numim oameni profesionişti în Consiliul de Administraţie, care sunt cu adevărat profesionişti şi când spun cu adevărat profesionişti e prima oară când punem CV-urile pe pagina mea pe măsura ce facem numirile - totul este, dăm comunicat de presă, se găsesc uşor - oameni care au muncit esenţialmente în privat", a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.


El a fost întrebat dacă are un plan de restructurare pentru companiile de stat din Ministerul Economiei.

În opinia sa, numirile făcute la aceste companii vizează ca oamenii să aibă "talente şi aptitudini complementare", astfel încât să poată veni cu o strategie coerentă pentru fiecare companie.

"Tehnica şi strategia pe care le avem sunt să facem numirile în mod complementar, adică oamenii pe care îi numim să nu fie - dacă este o companie din industria de apărare - să nu fie toţi din industria de apărare pe care o avem, să facem numirile în mod complementar. Unul este specialist pe apărare, dar unul să fie specialist în finanţe, contabilitate, audit, altul în HR sau drept sau restructurare, adică să aibă talente şi aptitudini complementare ca să poată să vină cu o strategie coerentă pentru fiecare companie. De asemenea, bugetele de venituri şi cheltuieli pe care le aprobăm nu vor fi niciunul pe pierdere, deci vor trebui să facă toată lumea tot ce poate pentru a restructura aceste companii până când avem o imagine mai bună ce putem face cu ele", a explicat Năsui.

Acesta a adăugat că a avut numeroase discuţii şi cu premierul despre situaţia acestor companii de stat şi se doreşte ca toate acestea să fie revitalizate.

"După cum ştiţi există o lege în Parlament care împiedică vânzarea de active. Asta este o ironie că Parlamentul împiedică vânzarea de active dar doreşte să dea gratuit un mare activ, la Băneasa. Până una alta facem ce putem cu aceste companii, am avut numeroase discuţii şi cu premierul despre ele şi avem în plan să le revitalizăm pe toate. (...) Am început să vorbim despre ele, dar punctual, pentru că fiecare are o situaţie specială. Vă dau un exemplu, există o mică întreprindere, statul român are şi o micro-întreprindere - Germisara, are trei membri în CA şi trei angajaţi şi este foarte fuzionabilă cu alte întreprinderi. Mai sunt alte întreprinderi ale căror scop de fapt nu este să facă profit, dar pot fi foarte bine înglobate într-un departament sau direcţie din minister. Sunt cazuri de genul acesta şi pe toate trebuie să avem o confirmare cu premierul că planul nostru de acţiune este bun", a subliniat ministrul Economiei.

Potrivit sursei citate, un prim pas în cazul acestor companii este legat de schimbarea conducerii şi de a aduce oameni cu experienţă, care să vină cu "nişte planuri reale de restructurare".

"Trebuie să schimbăm aceste conduceri şi să avem nişte oameni care au experienţă, care au mai făcut asta, care nu sunt membri de CA profesionişti la stat şi care pot să vină cu nişte planuri reale de restructurare. Şi dacă vă uitaţi la oamenii pe care îi numim marea majoritate au făcut asta în privat, toată viaţa lor, şi fac asta din patriotism acum. Ei nu vin în CA pentru banii pe care îi oferă ci efectiv ca să ajute să redreseze o părticică din ţara noastră", a adăugat şeful de la Economie.

Întrebat dacă are un orizont de timp până când va finaliza această analiză, astfel încât să aibă un plan de acţiune concret cu termene, Năsui a răspuns: "Am avut deja întâlniri cu unii dintre ei, mai am şi în lunile următoare şi în măsura în care am o discuţie cu premierul şi ne punem de acord pe un plan de acţiune voi prezenta toate lucrurile acestea, dar da, pe scurt avem un plan pentru fiecare din aceste firme".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5658 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...