
Nicolescu: Numirea mea în boardul EIT nu este politică, ci a fost câştigată prin concurs
04 Mai 2021
AgerpresLuni, EIT a anunţat numirea de către Comisia Europeană a patru noi membri în Consiliul Director, respectiv Răzvan Nicolescu (fost ministru al Energiei), Jan Figel (fost comisar european şi vicepremier slovac), Janis Grevins (profesor universitar) şi Nora Khaldi (CEO al unei companii de biotech)
Funcţia de membru în boardul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT) nu este una politică şi nici o poziţie ce revenea României, ci a fost câştigată prin concurs, a scris, marţi, pe Facebook, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, proaspăt numit în această funcţie.
Luni, EIT a anunţat numirea de către Comisia Europeană a patru noi membri în Consiliul Director, respectiv Răzvan Nicolescu (fost ministru al Energiei), Jan Figel (fost comisar european şi vicepremier slovac), Janis Grevins (profesor universitar) şi Nora Khaldi (CEO al unei companii de biotech)
"Mulţumesc Comisiei Europene pentru numirea în bordul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT), una dintre cele mai dinamice şi avangardiste instituţii ale Uniunii Europene. Numirea este rezultatul final al unui complex proces de selecţie despre care am aflat din revista 'The Economist'. Nu este o numire politică şi nici o funcţie ce revenea României, ci este o poziţie pe care un român a câştigat-o prin concurs, intrând în competiţie cu mulţi alţi europeni. Din acest motiv va încurajez să credeţi în şansele voastre pentru ca visele pe care le aveţi să devină realitate. În ceea ce mă priveşte, nu poate fi ceva mai frumos decât să fiu în prima linie a unei mari organizaţii europene ce îşi propune să contribuie la schimbarea în bine a omenirii", a arătat Nicolescu.
Potrivit acestuia, combaterea schimbărilor climatice, energia curată şi mobilitatea urbană se află între priorităţile EIT.
"Ca şi în perioada (2010-2016) în care am fost la conducerea unei alte instituţii europene (Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie) voi face tot ce pot pentru succesul EIT (#EITCommunity). Îmi voi derula activitatea de la Bucureşti, urmând să mă deplasez la sediul EIT atunci când va fi nevoie", a continuat reprezentantul instituţiei.
El s-a arătat preocupat de faptul că, pe exerciţiul financiar trecut, România a accesat doar 1,8 milioane euro din cele 2,4 miliarde administrate de EIT, ocupând, de departe, ultimul loc între ţările UE.
"Pentru ţara care a dat lumii, de curând, UiPath este foarte puţin. Sper ca numirea mea să fie un impuls pentru universităţi, institute de cercetare, startup-uri şi firme româneşti să urmărească şi să beneficieze de finanţările EIT care vor creşte în anii următori dar şi de apartenenţa la cea mai mare reţea de inovare din Europa", a mai spus Nicolescu.
Numirea lui Răzvan Nicolescu în Consiliul Director al EIT reprezintă prima nominalizare a unui român în forul de conducere a acestei instituţii europene, fiind rezultatul final al unui complex proces de recrutare derulat de un panel independent de experţi.
Mandatul noilor membri ai Consiliului Director este de patru ani ani.
Forul de conducere al EIT stabileşte direcţiile strategice de acţiune ale instituţiei UE, fiind compus din profesionişti cu experienţă din domeniile inovării, tehnologiei şi mediului de afaceri. Schimbările climatice, energia curată şi mobilitatea urbană sunt printre cele mai importante domenii de activitate ale EIT.
Instituţia europeană care gestionează politica europeană în domeniul inovării are un buget de aproximativ 4 miliarde de euro pentru următorii cinci ani.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, luni, pe Twitter, nominalizarea lui Răzvan Nicolescu în forul de conducere a EIT.
Nicolescu este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi români în domeniul energetic, inclusiv pe plan internaţional. El a fost preşedintele Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER) între 2014 şi 2016, membru al Consiliului de Administraţie ACER (2010-2016) şi ministru al Energiei în 2014, fără a fi membru al vreunui partid politic, iar în perioada 2006 - 2008 a fost reprezentantul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7042 / 9709 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...