
Orban: Eliminarea restricţiilor după 15 mai se va face gradual, pe criteriul riscului epidemiologic
04 Mai 2020
AGERPRESEl a precizat că pentru fiecare măsură de relaxare va exista o perioadă de 14-15 zile de aşteptare pentru a se vedea efectele.
Eliminarea restricţiilor după data de 15 mai se va face în mod gradual, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.
"Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricţiile, sigur, având la bază un singur criteriu şi anume criteriul riscului epidemiologic. Această reducere a restricţiilor se va face întâi pentru acele restricţii a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea riscului epidemiologic este făcută de specialişti, de Institutul de Sănătate Publică, de Consiliul de suport tehnico-ştiinţific care funcţionează ca suport pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această evaluare de risc epidemiologic este cea care stă baza deciziilor pe care le luăm în privinţa ridicării restricţiilor", a declarat Ludovic Orban, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
"Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricţiile, sigur, având la bază un singur criteriu şi anume criteriul riscului epidemiologic. Această reducere a restricţiilor se va face întâi pentru acele restricţii a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea riscului epidemiologic este făcută de specialişti, de Institutul de Sănătate Publică, de Consiliul de suport tehnico-ştiinţific care funcţionează ca suport pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această evaluare de risc epidemiologic este cea care stă baza deciziilor pe care le luăm în privinţa ridicării restricţiilor", a declarat Ludovic Orban, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a precizat că pentru fiecare măsură de relaxare va exista o perioadă de 14-15 zile de aşteptare pentru a se vedea efectele.
"Pentru fiecare ridicare de restricţii vom aştepta o perioadă să vedem efectele. Perioada este cam de 15 zile, pentru că 15 zile, 14 zile e perioada în care se manifestă virusul, perioada în care de la infectare generează simptomele şi putem să verificăm în ce măsură ridicarea anumitor restricţii afectează răspândirea virusului. (...) Orice fel de ridicare de restricţii trebuie să fie însoţită de un set de reguli care vor fi elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de ceilalţi parteneri care au capacitatea de a determina măsurile necesare pentru reducerea riscului de infecţie, în privinţa tuturor activităţilor pentru care se ridică restricţiile, indiferent că este vorba de activităţi comerciale, că este vorba de centre de beauty - frizerii, coafuri - că este vorba de alte activităţi pentru care se ridică restricţii", a arătat Orban.
Premierul a adăugat că vor fi impuse şi reguli privind transportul public în mijloacele de transport în comun şi în ce, dar şi cu privire la "activitatea care se desfăşoară în birouri, atât în instituţii publice, cât şi în companii private".
Ludovic Orban a punctat că Guvernul a permis desfăşurarea activităţilor economice unde riscul de răspândire a virusului nu era mare.
"Din capul locului (...) nu s-a închis niciunul dintre şantiere, indiferent că era vorba de investiţii în infrastructura de transport, investiţii în infrastructura energetică sau alte categorii de investiţii, investiţii făcute la nivel local sau la nivel judeţean prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau investiţii derulate prin Compania Naţională de Investiţii. De asemenea, am permis toate acele activităţi economice necesare pentru economie şi ale căror restricţii ar fi putut afecta economia foarte grav", a spus el.
Prim-ministrul a subliniat că măsurile restrictive adoptate până-n prezent au fost necesare.
"Nu mi-am dorit niciodată să fiu în situaţia, ca premier, să impun restricţii către cetăţenii români. (...) Toate aceste decizii care au dus la restricţii au fost luate numai şi numai pentru a păzi sănătatea românilor. (...) Nu le-am luat că ne-a făcut plăcere, le-am luat că a fost necesar. (...) Sigur că aceste măsuri un caracter temporar, au fost dispuse doar pentru a reduce riscul de răspândire", a mai spus Orban.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9061 / 9672 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
EXCLUSIV | Avocații Clifford Chance Badea coordonează de la București tranzacții globale de securitizări de peste 2,8 miliarde de lire sterline | De vorbă cu Adam Craig (Partener, Clifford Chance Londra), Radu Ropotă (Partener, București) și Dorin Giurgi (Senior Associate, București) despre modul în care acționează echipa în proiectele de mare anvergură și tranzacțiile reprezentative din acest segment
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | Patru case locale independente de avocați și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România”. NNDKP, CMS și Schoenherr, printre premianți, Popescu & Asociații, listată în trei categorii. Ce avocați români sunt în prim plan, anul acesta
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...