ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ordonanța fără plastic: Producătorii vor trebui să acopere costurile pentru gestionarea deșeurilor și pentru campaniile de responsabilizare a consumatorilor

06 Septembrie 2021   |   Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC România si Carmen Dan, Manager

Pe lângă costurile în creștere, îngrijorarea generată de adoptarea acestei Ordonanțe este legată și de modul în care operatorii economici vor putea gestiona stocurile de produse din plastic vizate de acestei noi prevederi legislative, nefiind menționată în mod expres o perioadă de tranziție, dar și de implementarea în practică a noilor cerințe și conformarea cu noile obligații de raportare.

 
 
Ordonanța adoptată recent de Guvern prin care se interzice punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință extinde răspunderea producătorilor, care vor trebui să acopere costurile pentru gestionarea și colectarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare a comportamentului responsabil al consumatorului.

Pe lângă costurile în creștere, îngrijorarea generată de adoptarea acestei Ordonanțe este legată și de modul în care operatorii economici vor putea gestiona stocurile de produse din plastic vizate de acestei noi prevederi legislative, nefiind menționată în mod expres o perioadă de tranziție, dar și de implementarea în practică a noilor cerințe și conformarea cu noile obligații de raportare. De aceea, fiecare companie vizată va trebui să realizeze o analiză în detaliu a obligațiilor pe care le are, pentru a se conforma noilor reglementări.


Ce presupune Ordonanța?

Ordonanța, adoptată de Guvern după mai bine de două luni de la termenul limită stabilit de Uniunea Europeană (3 iulie 2021), transpune în legislația națională Directiva 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului și intră în vigoare de astăzi, 2 septembrie.

Rolul acestei Directive este să prevină și să reducă impactul anumitor produse fabricate din plastic asupra mediului, mai ales asupra celui acvatic, și asupra sănătății umane. De asemenea, directiva promovează o tranziție către o economie circulară, prin introducerea unui număr de măsuri adaptate produselor reglementate de directivă, inclusiv o interdicție de punere pe piață la nivelul UE a produselor din plastic de unică folosință ori de câte ori sunt disponibile alternative.

Produsele interzise pe piață, excepții și cerințe de marcare

Sunt vizate în special articolele de unică folosință care sunt confecționate integral sau parțial din plastic și sunt de obicei utilizate o singură dată sau pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi aruncate.

Vor avea interdicție de introducere pe piață produsele din plastic de unică folosință și produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile de tip:
-    bețișoare pentru urechi,
-    tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), farfurii,
-    paie și agitatoare pentru băuturi,
-    bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane,
-    recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet,
-    recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora,
-    pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Pentru alte tipuri de produse din plastic de unică folosință introduse pe piață, operatorii economici vor avea obligația de a aplica un marcaj clar și lizibil, care să nu poată fi șters cu ușurință, poziționat pe ambalajul produselor sau direct pe produs. Acest marcaj va trebui să informeze consumatorii cu privire la opțiunile de gestionare a deșeurilor aferente acelui produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv. Operatorii economici vor avea de asemenea obligația de a menționa tipurile de materiale plastice din componența produsului și impactul negativ asupra mediului care ar putea fi generat în cazul în care produsul este eliminat necorespunzător în mediu.

Din această categorie de produse care intră sub incidența obligațiilor de marcare fac parte:
-    pahare pentru băuturi,
-    șervețele umede, absorbante,
-    produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun.

Pe de altă parte, vor fi exceptate de la interdicția de punere pe piață menționată anterior o serie de produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical și anume: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare).

În cazul paharelor pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, și a recipientelor pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac (destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet), operatorii economici care introduc pe piață astfel de produse au obligația de a reduce treptat cantitățile, luând ca an de referință anul 2022 (5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026).

Începând din 2024, operatorii economici vor putea introduce pe piață produse din plastic de unică folosință care sunt prevăzute cu dopuri și capace din plastic (recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora cu o capacitate de până la trei litri) doar dacă dopurile și capacele acestora sunt din plastic și rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5096 / 8667
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
    Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
    Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
    Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
    Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
    Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
    Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...