
Piaţa de capital: Fondurile au preferat în primul trimestru acţiunile în detrimentul instrumentelor cu venit fix (raport)
15 Iulie 2022
AgerpresÎn contextul inflaţionist actual, fără precedent în ultimii 15 ani, organismele de plasament colectiv (OPC) au optat pentru o recalibrare a investiţiilor, prin majorarea investiţiilor în acţiuni, în detrimentul formelor de plasament cu venit fix.
Piaţa de capital din România a reacţionat la şocul războiului din Ucraina, aşa cum s-a întâmplat în întreaga lume, însă impactul a fost unul mai mic decât criza generată de apariţia pandemiei de COVID 19, iar pe termen lung indicii bursieri au avut o evoluţie ascendentă, potrivit unui raport publicat vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
"Pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia şi Ucraina, evoluţia pieţei bursiere româneşti a înregistrat o deteriorare, însă nu de aceeaşi intensitate cu cea din martie 2020, când pieţele au reacţionat la incertitudinile economice şi sociale generate de pandemia de COVID-19. Comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului 2020, indicii bursieri româneşti au avut evoluţii ascendente pe termen lung, exceptând cele două episoade de volatilitate pe pieţele financiare cauzate de pandemie ori de războiul din Ucraina", arată Raportul ASF privind evoluţia pieţei de capital în primul trimestru al anului 2022.
În contextul inflaţionist actual, fără precedent în ultimii 15 ani, organismele de plasament colectiv (OPC) au optat pentru o recalibrare a investiţiilor, prin majorarea investiţiilor în acţiuni, în detrimentul formelor de plasament cu venit fix.
"Pe ansamblul pieţei, structura consolidată a investiţiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică o preferinţă pentru acţiuni, a căror valoare totală este de circa 26,6 miliarde lei, atingând o pondere de circa 56% din activul cumulat al OPC. Investiţiile în instrumente financiare cu venit fix la nivelul întregii pieţe sunt în valoare de 18 miliarde lei şi reprezintă aproximativ 37% din activul total al OPC. La 31 martie 2022, faţă de finalul anului 2021, se constată o majorare a investiţiilor efectuate în acţiuni (0,22%) şi o diminuare în titluri OPCVM/AOPC (12%), obligaţiuni (11%), depozite şi disponibilităţi (2%) şi titluri de stat (16%)", evidenţiază analiza Autorităţii de Supraveghere Financiară.
În ceea ce priveşte numărul şi valoarea tranzacţiilor efectuate pe piaţa de capital din România se poate constata, de asemenea, o creştere.
La 31 martie 2022, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acţiuni au fost tranzacţionate la BVB pe piaţa principală (Reglementată) se situează Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de circa 22% din valoarea totală tranzacţionată. Pe următoarele poziţii din acest top s-au clasat OMV Petrom (SNP), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) şi Medlife (M).
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3880 / 9709 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...