
Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat în S1 122 de tranzacții cu o valoare cumulată de peste 2,7 miliarde euro, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut
04 Iulie 2025
George Ureche, Partener PwC RomâniaCea mai mare tranzacție finalizată este achiziția Artrom Steel Tubes de către Great Lakes Global Holdings, cu o valoare de peste 100 milioane euro.
![]() |
Piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat în prima jumătate a anului 2025 un număr total de 122 tranzacții anunțate, în valoare de peste 2,7 miliarde euro, marcând astfel o ușoară o creștere de 6% în volum și, respectiv, de 4% în valoare față de perioada similară a anului trecut. În pofida acestei dinamici pozitive, valoarea medie a unei tranzacții a fost cu 2% mai mică față de valoarea înregistrată în semestrul I 2024, ajungând la 22,6 milioane de euro. Deal-urile de dimensiuni mici și medii reprezintă în continuare principalul pilon de creștere al pieței locale de fuziuni și achiziții, generând 90% din volumul total.
În prima jumătate a anului au fost anunțate 12 tranzacții cu valori de peste 40 milioane de euro, dintre care patru au depășit pragul de 100 milioane euro, incluzând aici tranzacția de peste 1 miliard de euro prin care fondul de investiții MidEuropa Partners a vândut rețeaua privată de servicii medicale Regina Maria către grupul finlandez Mehiläinen.
În prima jumătate a anului au fost anunțate 12 tranzacții cu valori de peste 40 milioane de euro, dintre care patru au depășit pragul de 100 milioane euro, incluzând aici tranzacția de peste 1 miliard de euro prin care fondul de investiții MidEuropa Partners a vândut rețeaua privată de servicii medicale Regina Maria către grupul finlandez Mehiläinen.
Din totalul tranzacțiilor anunțate, doar 62% au fost finalizate, respectiv 76 de tranzacții ce însumează o valoare totală de 833 milioane de euro. Cea mai mare tranzacție finalizată este achiziția Artrom Steel Tubes de către Great Lakes Global Holdings, cu o valoare de peste 100 milioane euro.
Din punct de vedere sectorial, cele mai mari ponderi în valoarea totală a tranzacțiilor sunt generate de sectorul serviciilor de sănătate, cu peste 1,1 miliarde euro, urmat de real estate cu peste 630 milioane euro și industria prelucrătoare cu peste 300 milioane euro. Aceste trei sectoare au concentrat peste 75% din valoarea totală a tranzacțiilor. La polul opus, sectorul energetic, care în 2024 a fost unul dintre motoarele de creștere a pieței, a înregistrat în acest semestru o scădere semnificativă, atingând o valoare de cinci ori mai mică față de primul semestrul al anului 2024, respectiv de 150 milioane de euro. IT&C-ul a continuat să piardă teren, atât ca volum, cât și ca valoare, continuând tendință începută încă din 2024.
Investitorii strategici au rămas în continuare cei mai activi cumpărători din piața românească de tranzacții, cu 93 de tranzacții anunțate de către aceștia (în creștere cu 12% față de semestrul I din 2024), din care peste 50% sunt deja închise, dar cu o valoarea medie a tranzacției în scădere față de anul trecut. În schimb, fondurile de private equity au înregistrat o scădere a numărului de tranzacții anunțate cu 36% an/an, anunțând 18 dealuri. Valoarea acestora a crescut însă de cinci ori, ca urmare a celor două tranzacții de peste 100 milioane euro (Regina Maria și Artrom Steel Tubes). Această dinamică confirmă tendințele observate încă din primul trimestru, când investitorii financiari au început să joace un rol mai puțin pronunțat în piața locală, în calitate de cumpărători.
Perspectiva pentru restul anului 2025
După alegerile prezidențiale din luna mai, piața de fuziuni și achiziții din România pare să beneficieze de o stabilizare a contextului politic. Interesul investitorilor rămâne ridicat în sectoare precum energia regenerabilă, servicii private de sănătate, logistică și industria alimentară. De asemenea, consolidările din retail și servicii financiare, precum și interesul pentru companii care pot deservi sectorul de apărare, ar putea genera noi oportunități de tranzacții în a doua parte a anului.
Din perspectivă valorică, semestrul al II-lea este de așteptat să depășească nivelul de anul trecut ca urmare a numărului de tranzacții mari anunțate, dar încă neînchise, printre care se numără și achiziția producătorului de vinuri Purcari de către grupul Maspex, evaluată la aproximativ 170 milioane de euro, vânzarea portofoliului logistic P3 către CTP, estimată la 280 milioane de euro, precum și vânzarea Regina Maria de MidEuropa Partners către CVC, prin Mehiläinen Group.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2 / 9723 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...