ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Popa (BNR): Bursa este o soluţie la care trebuie apelat din ce în ce mai mult

20 Noiembrie 2020   |   Agerpres

El a precizat că listarea la bursă, dezvoltarea companiilor prin piaţa de capital, accesul la capital de investiţii, dar şi transparenţa ce vine la pachet, cresc capacitatea de finanţare cu capitaluri de împrumut.

 
 
România are nevoie de capital, companiile au nevoie de capital pentru a corecta această situaţie, iar bursa este o soluţie la care trebuie apelat din ce în ce mai mult, a declarat, vineri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).
 
"Nivelul creditării bancare, gradul de intermediere financiară, este mult sub potenţial şi din cauza nivelului redus al capitalurilor proprii ale companiilor. România are nevoie de capital, companiile au nevoie de capital pentru a corecta această situaţie. Iar bursa este o soluţie la care trebuie apelat din ce în ce mai mult. Odată cu dezvoltarea pieţei de capital, nivelul capitalurilor proprii din economie va creşte, cooperarea dintre creditul bancar şi capitalul de investiţii va deveni mai fructuoasă, în beneficiul întregii economii. Continuarea dezvoltării BVB va însemna mai mulţi emitenţi la cota bursei, cu acces sporit la capital de investiţii, equity, care le va facilita dezvoltarea, le va finanţa investiţiile, le va face mai solvabile, îmbunătăţindu-le astfel şi accesul la credit bancar şi crescându-le credibilitatea în faţa bancherilor", a spus Cristian Popa, la evenimentul "25 de ani de istorie la Bursa de Valori Bucureşti".
 
El a precizat că listarea la bursă, dezvoltarea companiilor prin piaţa de capital, accesul la capital de investiţii, dar şi transparenţa ce vine la pachet, cresc capacitatea de finanţare cu capitaluri de împrumut.
 
"Tot datorită acelui clopoţel de acum 25 de ani, milioane de români se bucură într-o măsură mai mare de succesul propriei lor economii, pentru că sunt acţionari la aceasta, prin intermediul economisirilor din fondurile private de pensii. Milioane de alţi români pot accesa această piaţă şi pot economisi şi investi în companiile listate, nu mai puţin de 3 bănci fiind listate la cota Bursei de la Bucureşti", a afirmat Cristian Popa.
 
El a menţionat că cel mai important element care defineşte cooperarea dintre cele două instituţii este menirea comună de a facilita transferul capitalului de la cei ce îl economisesc la cei ce vor să îl investească.
 
"Iar capitalurile de împrumut, creditele oferite de sistemul bancar fac echipă bună împreună cu capitalurile proprii, equity, oferite de Bursă. Spun împreună pentru că atât practica cât şi teoria economică arată că un mix, un amestec de capitaluri proprii şi credite, asigură cel mai mic cost al capitalului pentru economie. Ne uneşte şi modul în care circulă capitalul, care se transferă din bănci în economie şi în bursă, şi invers, şi din pieţele financiare în economia reală, fluiditatea capitalului este încă un obiectiv comun. Se promovează astfel dezvoltarea economiei româneşti pe baze sustenabile, se asigură finanţarea economiei reale şi se creează astfel bunăstare, locuri de muncă, inovaţie, avuţie şi nu numai. Or acestea reprezintă scopul comun al instituţiilor noastre. În plus, vorbim despre susţinerea bunăstării financiare a cetăţenilor, de a răspunde nevoii de siguranţă financiară, de a facilita planificarea finanţelor personale şi, nu în ultimul rând, de a promova educaţia financiară", a precizat Cristian Popa.
 
Pe de altă parte, el a spus că atunci când vine vorba de educaţie financiară bursa are iniţiative remarcabile ce trebuie salutate.
 
"Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Ministerul Finanţelor dedică de asemenea resurse importante, de multe ori chiar în parteneriat cu Banca Naţională şi Bursa de Valori, iar asta ne bucură. Similar, BNR promovează educaţia financiară, şi aş vrea sa împărtăşesc cu dumneavoastră un singur număr care cred că vă va spune multe: peste 200.000 de elevi au fost vizitaţi de colegii mei în ultimii 5 ani, ei le-au vorbit celor tineri despre economisire, dobânzi, moneda naţională, inflaţie dar şi altele. Vă invit să continuăm împreună aceste demersuri. Dezvoltarea României, inclusiv a pieţelor de capital depinde în mare măsură de colaborarea strânsă dintre noi în acest domeniu încă deficitar. Vorbeam puţin mai devreme de scopul comun al instituţiilor pe care le reprezentăm, în acest context extinderea canalelor de acces la piaţa secundară interbancară a titlurilor de stat, piaţa administrată de Banca Naţională, este esenţială. Prin listarea la cota bursei a instrumentelor de datorie publică, Bursa de Valori Bucureşti facilitează într-o şi mai mare măsură accesul investitorilor la bursă la aceste instrumente, asigurând astfel o cale suplimentară de tranzacţionare şi acces la lichiditatea acestei pieţe, încurajând românii să finanţeze datoria publică a ţării cu capital autohton", a mai declarat Cristian Popa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7418 / 8886
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...